Zupa krem z czosnku

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa krem z czosnku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają połączenia wyjątkowego smaku ze zdrowotnymi korzyściami dla organizmu. Podstawowym składnikiem jest czosnek, który nie tylko dodaje wyjątkowego smaku i aromatu, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Kremowej konsystencji dodaję oczywiście serek mascarpone. Jednak zupa czosnkowa z mojego przepisu może być przygotowana także z serkiem topionym. Dzięki temu przygotowanie zupy jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Reklamy Ads By Google

Kremowa zupa czosnkowa

Kremowa zupa czosnkowa może być również podawana z grzankami, wówczas będzie doskonałym wyborem na domową kolację lub elegancki rodzinny obiad. Można ją także podawać z dodatkiem chrupiącego chleba lub greckich paluchów chlebowych, a także udekorować świeżymi ziołami lub tartym serem żółtym. Niezależnie od okoliczności ta gęsta, aromatyczna zupa to idealna propozycja na wczesno wiosenne wieczory, gdy zależy nam na rozgrzaniu organizmu i wzmocnieniu układu odpornościowego.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z czosnku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 główki czosnku
  • około 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 250 g mascarpone lub serka topionego
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na zupę krem z czosnku

  1. W pierwszej kolejności w garnku z grubym dnem podsmażamy na wolnym ogniu obraną i posiekaną cebulę na maśle i oliwie z oliwek. Smażymy bez przykrywki, co jakiś czas mieszając.
  2. Następnie dodajemy gorący bulion oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Garnek zakrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy obrany czosnek, mieszamy i ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. Zupę czosnkową kończymy dodając serek mascarpone oraz wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy na wyłączonej kuchence.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie blendujemy całość na gładką konsystencję, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, albo innymi ulubionymi przyprawami. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zupa krem z pora

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments