Zupa krem z czosnku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają połączenia wyjątkowego smaku ze zdrowotnymi korzyściami dla organizmu. Podstawowym składnikiem jest czosnek, który nie tylko dodaje wyjątkowego smaku i aromatu, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Kremowej konsystencji dodaję oczywiście serek mascarpone. Jednak zupa czosnkowa z mojego przepisu może być przygotowana także z serkiem topionym. Dzięki temu przygotowanie zupy jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Na skróty
Kremowa zupa czosnkowa
Kremowa zupa czosnkowa może być również podawana z grzankami, wówczas będzie doskonałym wyborem na domową kolację lub elegancki rodzinny obiad. Można ją także podawać z dodatkiem chrupiącego chleba lub greckich paluchów chlebowych, a także udekorować świeżymi ziołami lub tartym serem żółtym. Niezależnie od okoliczności ta gęsta, aromatyczna zupa to idealna propozycja na wczesno wiosenne wieczory, gdy zależy nam na rozgrzaniu organizmu i wzmocnieniu układu odpornościowego.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z czosnku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 główki czosnku
- około 1 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 250 g mascarpone lub serka topionego
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na zupę krem z czosnku
- W pierwszej kolejności w garnku z grubym dnem podsmażamy na wolnym ogniu obraną i posiekaną cebulę na maśle i oliwie z oliwek. Smażymy bez przykrywki, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodajemy gorący bulion oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Garnek zakrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Następnie dodajemy obrany czosnek, mieszamy i ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Zupę czosnkową kończymy dodając serek mascarpone oraz wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy na wyłączonej kuchence.
- Następnie blendujemy całość na gładką konsystencję, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, albo innymi ulubionymi przyprawami. Smacznego!
Zobacz również: Zupa krem z pora