Zupa krem z pora

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na rozgrzewającą zupę krem? Zobacz przepis na krem z pora, który jest nie tylko smaczny, ale także łatwy w przygotowaniu. Ta kremowa zupa porowa to idealne danie na chłodne dni. Bogata w smaku, a przy tym lekka i zdrowa opcja na obiad czy kolację ❤🔥

Reklamy Ads By Google

Zupa krem z pora to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych zup krem. Najlepsza zupa porowa powstaje z dużych, dorodnych porów oraz poprzez duszenie zielonej części pora na maśle. Takie połączenie sprawia, że zupa porowa wychodzi na prawdę aksamitna w smaku. W moim przepisie znalazły się również inne warzywa, takie jak ziemniaki, pietruszka czy marchew, dzięki czemu można śmiało powiedzieć, że jest to zupa krem z pora i ziemniaków. Chociaż tak na prawdę najsmaczniejsze zupy krem powstają właśnie z połączenia kilku warzyw.

Reklamy Ads By Google

Zupa krem z porów

Pomysł na zupę krem z pora nie powstawał przypadkiem, w zasadzie w pierwotnej wersji zupa powstała jako krem z pora z pulpecikami. Poszukując świeżego sosu do pulpecików, który nie będzie mdły oraz dobrze skomponuję się z mięsem przygotowałem właśnie taki krem. Wyszło wyśmienicie! W moim domu przepis się przyjął i od tamtej pory stosuję go czasami jako samodzielną zupę krem, czasami jako pyszny sos do pulpecików. Ponadto zupa krem z pora świetnie sprawdzi się z serkiem topionym, który możesz zatopić już na talerzu! Albo z jajkiem gotowanym w tak zwanej „koszulce”. Nie wiesz jak ugotować jajko w koszulce? Zobacz mój poradnik jak gotować jajka i koniecznie wypróbuj mój przepis na najlepszą zupę krem z pora!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać zupę krem z pora, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 3 duże pory
  • mały kawałek selera
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na krem z pora

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy pora z zewnętrznych liści, pozostawiamy białą oraz jasno zieloną część. Pora dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części — białą i zieloną osobno. Obydwie części kroimy na plasterki.
  2. W dużej patelni na maśle smażymy na bardzo wolnym ogniu obrane ząbki czosnku oraz jasno zieloną część pora. Natomiast w większym garnku gotujemy w bulionie przez 10 minut obrane i pokrojone ziemniaki, marchew oraz pietruszkę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie do wywaru dodajemy białą część pora, dodajemy sól oraz cukier i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
  5. Pod koniec gotowania do wywaru dodajemy zawartość patelni, śmietankę oraz łyżkę oliwy z oliwek. Zupę krem z pora doprawiamy pieprzem ziołowym oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie miksujemy na gładki krem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zupa krem z pora świetnie sprawdzi się z grzankami oraz szczypiorkiem. Już na talerzu można też zatopić gałązkę świeżego tymianku.

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1351 26 69 168 26

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 169 3.25 8.65 21 3.25

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na krem z pora. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Por 61 1.5 0.3 14.0 2.1
Seler 14 0.7 0.2 3.0 1.6
Marchewka 41 0.9 0.2 10.0 2.8
Pietruszka (korzeń) 75 1.5 0.5 18.0 4.3
Ziemniaki 77 2.0 0.1 17.0 2.2
Czosnek 149 6.4 0.5 33.0 2.1
Masło 717 0.9 81.0 0.1 0.0
Bulion 5 0.5 0.2 0.5 0.0
Śmietanka 30% 292 2.4 30.0 3.0 0.0
Oliwa z oliwek 884 0.0 100.0 0.0 0.0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 433
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)