Zupa krem z pora to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych zup krem. Najlepsza zupa porowa powstaje z dużych, dorodnych porów oraz poprzez duszenie zielonej części pora na maśle. Takie połączenie sprawia, że zupa porowa wychodzi na prawdę aksamitna w smaku. W moim przepisie znalazły się również inne warzywa, takie jak ziemniaki, pietruszka czy marchew, dzięki czemu można śmiało powiedzieć, że jest to zupa krem z pora i ziemniaków. Chociaż tak na prawdę najsmaczniejsze zupy krem powstają właśnie z połączenia kilku warzyw.
Na skróty
Zupa krem z porów
Pomysł na zupę krem z pora nie powstawał przypadkiem, w zasadzie w pierwotnej wersji zupa powstała jako krem z pora z pulpecikami. Poszukując świeżego sosu do pulpecików, który nie będzie mdły oraz dobrze skomponuję się z mięsem przygotowałem właśnie taki krem. Wyszło wyśmienicie! W moim domu przepis się przyjął i od tamtej pory stosuję go czasami jako samodzielną zupę krem, czasami jako pyszny sos do pulpecików. Ponadto zupa krem z pora świetnie sprawdzi się z serkiem topionym, który możesz zatopić już na talerzu! Albo z jajkiem gotowanym w tak zwanej „koszulce”. Nie wiesz jak ugotować jajko w koszulce? Zobacz mój poradnik jak gotować jajka i koniecznie wypróbuj mój przepis na najlepszą zupę krem z pora!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z pora, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 duże pory
- mały kawałek selera
- mała marchewka
- mała pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przepis na krem z pora
- W pierwszej kolejności oczyszczamy pora z zewnętrznych liści, pozostawiamy białą oraz jasno zieloną część. Pora dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części — białą i zieloną osobno. Obydwie części kroimy na plasterki.
- W dużej patelni na maśle smażymy na bardzo wolnym ogniu obrane ząbki czosnku oraz jasno zieloną część pora. Natomiast w większym garnku gotujemy w bulionie przez 10 minut obrane i pokrojone ziemniaki, marchew oraz pietruszkę.
- Następnie do wywaru dodajemy białą część pora, dodajemy sól oraz cukier i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
- Pod koniec gotowania do wywaru dodajemy zawartość patelni, śmietankę oraz łyżkę oliwy z oliwek. Zupę krem z pora doprawiamy pieprzem ziołowym oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie miksujemy na gładki krem. Smacznego!
Zupa krem z pora świetnie sprawdzi się z grzankami oraz szczypiorkiem. Już na talerzu można też zatopić gałązkę świeżego tymianku.
Oceń ten przepis!