Szukasz sprawdzonego przepisu na rozgrzewającą zupę krem? Zobacz przepis na krem z pora, który jest nie tylko smaczny, ale także łatwy w przygotowaniu. Ta kremowa zupa porowa to idealne danie na chłodne dni. Bogata w smaku, a przy tym lekka i zdrowa opcja na obiad czy kolację ❤🔥
Na skróty
Zupa krem z pora to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych zup krem. Najlepsza zupa porowa powstaje z dużych, dorodnych porów oraz poprzez duszenie zielonej części pora na maśle. Takie połączenie sprawia, że zupa porowa wychodzi na prawdę aksamitna w smaku. W moim przepisie znalazły się również inne warzywa, takie jak ziemniaki, pietruszka czy marchew, dzięki czemu można śmiało powiedzieć, że jest to zupa krem z pora i ziemniaków. Chociaż tak na prawdę najsmaczniejsze zupy krem powstają właśnie z połączenia kilku warzyw.
Zupa krem z porów
Pomysł na zupę krem z pora nie powstawał przypadkiem, w zasadzie w pierwotnej wersji zupa powstała jako krem z pora z pulpecikami. Poszukując świeżego sosu do pulpecików, który nie będzie mdły oraz dobrze skomponuję się z mięsem przygotowałem właśnie taki krem. Wyszło wyśmienicie! W moim domu przepis się przyjął i od tamtej pory stosuję go czasami jako samodzielną zupę krem, czasami jako pyszny sos do pulpecików. Ponadto zupa krem z pora świetnie sprawdzi się z serkiem topionym, który możesz zatopić już na talerzu! Albo z jajkiem gotowanym w tak zwanej „koszulce”. Nie wiesz jak ugotować jajko w koszulce? Zobacz mój poradnik jak gotować jajka i koniecznie wypróbuj mój przepis na najlepszą zupę krem z pora!
Zanim zaczniesz przygotowywać zupę krem z pora, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 3 duże pory
- mały kawałek selera
- mała marchewka
- mała pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przepis na krem z pora
- W pierwszej kolejności oczyszczamy pora z zewnętrznych liści, pozostawiamy białą oraz jasno zieloną część. Pora dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części — białą i zieloną osobno. Obydwie części kroimy na plasterki.
- W dużej patelni na maśle smażymy na bardzo wolnym ogniu obrane ząbki czosnku oraz jasno zieloną część pora. Natomiast w większym garnku gotujemy w bulionie przez 10 minut obrane i pokrojone ziemniaki, marchew oraz pietruszkę.
- Następnie do wywaru dodajemy białą część pora, dodajemy sól oraz cukier i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
- Pod koniec gotowania do wywaru dodajemy zawartość patelni, śmietankę oraz łyżkę oliwy z oliwek. Zupę krem z pora doprawiamy pieprzem ziołowym oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie miksujemy na gładki krem. Smacznego!
Zupa krem z pora świetnie sprawdzi się z grzankami oraz szczypiorkiem. Już na talerzu można też zatopić gałązkę świeżego tymianku.
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1351 | 26 | 69 | 168 | 26 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 169 | 3.25 | 8.65 | 21 | 3.25 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na krem z pora. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Por | 61 | 1.5 | 0.3 | 14.0 | 2.1 |
Seler | 14 | 0.7 | 0.2 | 3.0 | 1.6 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 10.0 | 2.8 |
Pietruszka (korzeń) | 75 | 1.5 | 0.5 | 18.0 | 4.3 |
Ziemniaki | 77 | 2.0 | 0.1 | 17.0 | 2.2 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 33.0 | 2.1 |
Masło | 717 | 0.9 | 81.0 | 0.1 | 0.0 |
Bulion | 5 | 0.5 | 0.2 | 0.5 | 0.0 |
Śmietanka 30% | 292 | 2.4 | 30.0 | 3.0 | 0.0 |
Oliwa z oliwek | 884 | 0.0 | 100.0 | 0.0 | 0.0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.