Zupa krem z pora

Zupa krem z pora | Zupa porowa
Zupa krem z pora | Zupa porowa

Zupa krem z pora to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych zup krem. Najlepsza zupa porowa powstaje z dużych, dorodnych porów oraz poprzez duszenie zielonej części pora na maśle. Takie połączenie sprawia, że zupa porowa wychodzi na prawdę aksamitna w smaku. W moim przepisie znalazły się również inne warzywa, takie jak ziemniaki, pietruszka czy marchew, dzięki czemu można śmiało powiedzieć, że jest to zupa krem z pora i ziemniaków. Chociaż tak na prawdę najsmaczniejsze zupy krem powstają właśnie z połączenia kilku warzyw.

Zupa krem z porów

Pomysł na zupę krem z pora nie powstawał przypadkiem, w zasadzie w pierwotnej wersji zupa powstała jako krem z pora z pulpecikami. Poszukując świeżego sosu do pulpecików, który nie będzie mdły oraz dobrze skomponuję się z mięsem przygotowałem właśnie taki krem. Wyszło wyśmienicie! W moim domu przepis się przyjął i od tamtej pory stosuję go czasami jako samodzielną zupę krem, czasami jako pyszny sos do pulpecików. Ponadto zupa krem z pora świetnie sprawdzi się z serkiem topionym, który możesz zatopić już na talerzu! Albo z jajkiem gotowanym w tak zwanej „koszulce”. Nie wiesz jak ugotować jajko w koszulce? Zobacz mój poradnik jak gotować jajka i koniecznie wypróbuj mój przepis na najlepszą zupę krem z pora!

Składniki:

  • 3 duże pory
  • mały kawałek selera
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przepis na krem z pora

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy pora z zewnętrznych liści, pozostawiamy białą oraz jasno zieloną część. Pora dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części — białą i zieloną osobno. Obydwie części kroimy na plasterki.
  2. W dużej patelni na maśle smażymy na bardzo wolnym ogniu obrane ząbki czosnku oraz jasno zieloną część pora. Natomiast w większym garnku gotujemy w bulionie przez 10 minut obrane i pokrojone ziemniaki, marchew oraz pietruszkę.
  3. Następnie do wywaru dodajemy białą część pora, dodajemy sól oraz cukier i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
  4. Pod koniec gotowania do wywaru dodajemy zawartość patelni, śmietankę oraz łyżkę oliwy z oliwek. Zupę krem z pora doprawiamy pieprzem ziołowym oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie miksujemy na gładki krem. Smacznego!

Zupa krem z pora świetnie sprawdzi się z grzankami oraz szczypiorkiem. Już na talerzu można też zatopić gałązkę świeżego tymianku.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (35 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments