Zupa czosnkowa

zupa czosnkowa, jak zrobić pyszną zupę czosnkową? zupa czosnkowa z grzankami, jasna miska z zupą czosnkową
Zupa czosnkowa | Jak zrobić pyszną zupę czosnkową?

Kremowa zupa czosnkowa to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają połączenia wyjątkowego smaku ze zdrowotnymi korzyściami dla organizmu. Podstawowym składnikiem jest czosnek, który nie tylko dodaje wyjątkowego smaku i aromatu, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Kremowej konsystencji dodaję oczywiście serek mascarpone. Jednak zupa czosnkowa z mojego przepisu może być przygotowana także z serkiem topionym. Dzięki temu przygotowanie zupy jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Kremowa zupa czosnkowa

Kremowa zupa czosnkowa może być również podawana z grzankami, wówczas będzie doskonałym wyborem na domową kolację lub elegancki rodzinny obiad. Można ją także podawać z dodatkiem chrupiącego chleba lub greckich paluchów chlebowych, a także udekorować świeżymi ziołami lub tartym serem żółtym. Niezależnie od okoliczności ta gęsta, aromatyczna zupa to idealna propozycja na wczesno wiosenne wieczory, gdy zależy nam na rozgrzaniu organizmu i wzmocnieniu układu odpornościowego.

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • około 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 250 g mascarpone lub serka topionego
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Jak zrobić pyszną zupę czosnkową?

  1. W pierwszej kolejności w garnku z grubym dnem podsmażamy na wolnym ogniu obraną i posiekaną cebulę na maśle i oliwie z oliwek. Smażymy bez przykrywki, co jakiś czas mieszając.
  2. Następnie dodajemy gorący bulion oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Garnek zakrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Następnie dodajemy obrany czosnek, mieszamy i ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  4. Zupę czosnkową kończymy dodając serek mascarpone oraz wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy na wyłączonej kuchence.
  5. Następnie blendujemy całość na gładką konsystencję, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, albo innymi ulubionymi przyprawami. Smacznego!

Zobacz również: Zupa krem z pora

Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (43 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments