Zapiekane żeberka w piwie z miodem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Mięso z żeberek uważa się za dość delikatne w smaku i przede wszystkim cudownie miękkie. Dlatego tak wiele osób chętnie sięga po przepis na smaczne żeberka. Można je dusić, smażyć, grillować, ale wyjątkowo pyszne okazują się żeberka zapiekane w piwie z miodem. To fantastyczny pomysł na niebanalny obiad czy na kolację. Żeberka w miodzie z piwem idealnie się też sprawdzą na przyjęcie.

Reklamy Ads By Google

Przepis na żeberka w piwie z charakterem

Mimo że miód najczęściej zestawia się ze skrzydełkami z kurczaka, to właśnie połączenie z żeberkami daje niesamowity efekt. Słodycz miodu doskonale współgra z ostrością papryki. Długie pieczenie mięsa z żeberek w specjalnej zalewie zrobionej z piwa, miodu i sosu sojowego pozwala uzyskać niezapomniany smak. Danie kusi też swoim niepowtarzalnym aromatem, który roznosi się po niemal całym domu i zaprasza wszystkich do stołu. Co ważne, samo przygotowanie potrawy zajmuje zaledwie kilkanaście minut i jest banalnie proste. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, kiedy żeberka ponad godzinę są zapiekane. Jednak na pewno warto poczekać!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zapiekane żeberka w piwie z miodem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielona
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • pół szklanki piwa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na żeberka w piwie

  1. Żeberka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki z jedną kostką. Doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy mąkę z mieloną papryką i dokładnie obtaczamy żeberka w mieszance.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy żeberka, dokładnie musimy je zrumienić, przewracając tylko raz na drugą stronę. Obsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Drobno posiekana cebula i czosnek podsmażamy na patelni w oleju pozostałym po żeberkach. W szklance mieszamy piwo z miodem i dodajemy sosu sojowego.
  5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy przygotowany sos oraz dodajemy cebulę z czosnkiem wraz z olejem z patelni. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190°C. Żeberka w piwie pieczemy przez około 70 minut na grzaniu góra — dół. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kapuśniak z kiszonej kapusty

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.76

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments