Na skróty
Mięso z żeberek uważa się za dość delikatne w smaku i przede wszystkim cudownie miękkie. Dlatego tak wiele osób chętnie sięga po przepis na smaczne żeberka. Można je dusić, smażyć, grillować, ale wyjątkowo pyszne okazują się żeberka zapiekane w piwie z miodem. To fantastyczny pomysł na niebanalny obiad czy na kolację. Żeberka w miodzie z piwem idealnie się też sprawdzą na przyjęcie.
Przepis na żeberka w piwie z charakterem
Mimo że miód najczęściej zestawia się ze skrzydełkami z kurczaka, to właśnie połączenie z żeberkami daje niesamowity efekt. Słodycz miodu doskonale współgra z ostrością papryki. Długie pieczenie mięsa z żeberek w specjalnej zalewie zrobionej z piwa, miodu i sosu sojowego pozwala uzyskać niezapomniany smak. Danie kusi też swoim niepowtarzalnym aromatem, który roznosi się po niemal całym domu i zaprasza wszystkich do stołu. Co ważne, samo przygotowanie potrawy zajmuje zaledwie kilkanaście minut i jest banalnie proste. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, kiedy żeberka ponad godzinę są zapiekane. Jednak na pewno warto poczekać!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zapiekane żeberka w piwie z miodem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielona
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- pół szklanki piwa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Przepis na żeberka w piwie
- Żeberka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki z jedną kostką. Doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy mąkę z mieloną papryką i dokładnie obtaczamy żeberka w mieszance.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy żeberka, dokładnie musimy je zrumienić, przewracając tylko raz na drugą stronę. Obsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Drobno posiekana cebula i czosnek podsmażamy na patelni w oleju pozostałym po żeberkach. W szklance mieszamy piwo z miodem i dodajemy sosu sojowego.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy przygotowany sos oraz dodajemy cebulę z czosnkiem wraz z olejem z patelni. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190°C. Żeberka w piwie pieczemy przez około 70 minut na grzaniu góra — dół. Smacznego!
Zobacz również: Kapuśniak z kiszonej kapusty
Oceń ten przepis!