Wieprzowina duszona w kremowym sosie

Przepis na wieprzowinę w kremowym sosie | Wieprzowina duszona w kremowym sosie
Przepis na wieprzowinę w kremowym sosie | Wieprzowina duszona w kremowym sosie

Wieprzowina duszona w kremowym sosie to połączenie idealne na wyśmienity obiad. Kremowy sos przygotowany z połączenia bulionu, śmietany oraz przypraw sprawia wrażenie, jak by otulał delikatnie pikantne mięso wieprzowe.

Mój przepis, zresztą jak większość na moim blogu kulinarnym jest napisany, w taki sposób, aby szynkę wieprzową można było zastąpić innym mięsem. Równie dobrze możesz użyć łopatki wieprzowej lub polędwiczki. A nawet wybrać zupełnie inny rodzaj mięsa! Pamiętaj, aby dostosować czas „duszenia” mięsa do jego rodzaju. Wołowina będzie wymagała dłuższej obróbki termicznej. Natomiast drób znacznie krótszej niż wieprzowina.

Niemniej jednak wieprzowina duszona w kremowym sosie to świetna propozycja na pyszny, domowy obiad.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 500 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 12%
  • 100 g pora
  • cebula
  • olej lub oliwa z oliwek
  • masło
  • czerwona papryka mielona
  • sól i pieprz czarny
  • natka pietruszki

Wieprzowina duszona w kremowym sosie — przepis

  1. W pierwszej kolejności kroimy wieprzowinę na małe kawałki. Następnie doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i podsmażamy na patelni na szybkim ogniu przez kilka minut.
  2. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulkę oraz pora pokrojonego w piórka. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła i oraz posiekane ząbki czosnku, całość dokładnie mieszamy.
  3. Z powrotem na patelnie wykładamy mięso, doprawiamy mieloną papryką, dodajemy gorący bulion wymieszany ze śmietaną. (Bulion należy wymieszać ze śmietaną wcześniej hartując śmietanę w gorącym wywarze bulionu)
  4. Zagotowujemy powstały sos i zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Wieprzowina duszona po godzenie będzie prawie gotowa, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy bez przykrycia przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos wyszedłby za gęsty, możesz rozcieńczyć go dodatkowo bulionem.

Połącznie przyprawionej wieprzowiny i kremowego sosu sprawia, że wieprzowina duszona świetnie sprawdzi się na obiad zarówno do ziemniaczków, ryżu, kaszy, a nawet makaronu!

Zobacz również: Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (29 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x