Wieprzowina duszona w kremowym sosie

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Wieprzowina duszona w kremowym sosie to połączenie idealne na wyśmienity obiad. Kremowy sos przygotowany z połączenia bulionu, śmietany oraz przypraw sprawia wrażenie, jak by otulał delikatnie pikantne mięso wieprzowe.

Mój przepis, zresztą jak większość na moim blogu kulinarnym jest napisany, w taki sposób, aby szynkę wieprzową można było zastąpić innym mięsem. Równie dobrze możesz użyć łopatki wieprzowej lub polędwiczki. A nawet wybrać zupełnie inny rodzaj mięsa! Pamiętaj, aby dostosować czas „duszenia” mięsa do jego rodzaju. Wołowina będzie wymagała dłuższej obróbki termicznej. Natomiast drób znacznie krótszej niż wieprzowina.

Reklamy Ads By Google

Niemniej jednak wieprzowina duszona w kremowym sosie to świetna propozycja na pyszny, domowy obiad.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wieprzowina duszona w kremowym sosie, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 500 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 12%
  • 100 g pora
  • cebula
  • olej lub oliwa z oliwek
  • masło
  • czerwona papryka mielona
  • sól i pieprz czarny
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Wieprzowina duszona w kremowym sosie — przepis

  1. W pierwszej kolejności kroimy wieprzowinę na małe kawałki. Następnie doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i podsmażamy na patelni na szybkim ogniu przez kilka minut.
  2. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulkę oraz pora pokrojonego w pół plasterki. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła i oraz posiekane ząbki czosnku, całość dokładnie mieszamy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Z powrotem na patelnie wykładamy mięso, doprawiamy mieloną papryką, dodajemy gorący bulion wymieszany ze śmietaną. (Bulion należy wymieszać ze śmietaną wcześniej hartując śmietanę w gorącym wywarze bulionu)
  5. Zagotowujemy powstały sos i zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Wieprzowina duszona po godzenie będzie prawie gotowa, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy bez przykrycia przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos wyszedłby za gęsty, możesz rozcieńczyć go dodatkowo bulionem.
  8. Reklamy Ads By Google

Połącznie przyprawionej wieprzowiny i kremowego sosu sprawia, że wieprzowina duszona świetnie sprawdzi się na obiad zarówno do ziemniaczków, ryżu, kaszy, a nawet makaronu!

Zobacz również: Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.76

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments