Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem

10k 1
Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem

Słodko pikantna podróż kulinarna po smakach Azji, czyli polędwiczka wieprzowa z ananasem

Kuchnia chińska cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Wiele osób bardzo chętnie odwiedza restauracje serwujące dania z dalekiego Wschodu czy też zamawia konkretne dania z dostawą do domu pod same drzwi. Wystarczy trochę chęci i czasu, aby zrobić przepyszną potrawę chińską we własnej kuchni. W przypadku polędwiczek z ananasem nie potrzeba nawet jakiś wybitnych zdolności kulinarnych.

Sięgnij po chińskie potrawy i rozkoszuj się ich unikalnym smakiem!

Jeśli komuś znudziły się typowe dania polskie, włoskie czy też amerykańskie, to warto zainteresować się kuchnią chińską. Pomysłem na wyborny obiad będzie polędwiczka po chińsku z nutką pikanterii i słodkości, czyli z dodatkiem papryczki, imbiru i ananasa. Przepis na polędwiczkę wieprzową po chińsku z ananasem jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Taka potrawa z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i pozytywnie zaskoczy zaproszonych na obiad gości. Kuchnia azjatycka jest smaczna, kolorowa i zdrowa. Dominują w niej wyraziste i ostre przyprawy, które ułatwiają trawienie i spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 gram ryżu
  • puszka ananasa
  • czerwona papryka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona papryczka chili
  • 4 cm imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypiorek
  • syrop ananasowy
  • sos sojowy
  • białe wino

Polędwiczka wieprzowa – jak przygotować?

  1. Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na cienkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gotujemy ryż.
  2. Odsączamy ananasa i kroimy w kosteczkę, tak samo paprykę również w kosteczkę, a cebulę w piórka. Około pół szklanki zalewy z ananasa wykorzystamy do sosu. Papryczkę chili oczyszczamy i drobno siekamy. Czosnek i imbir trzemy na drobnej tarce.
  3. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Łączymy wszystkie składniki w proporcjach: pół szklanki zalewy z ananasa, 1/3 szklanki wina, dwie łyżki sosu sojowego.
  4. W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir). Mieszamy i smażymy na większym ogniu przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy ananasa, mieszamy i smażymy razem przez ok. 2 minuty. Następnie wyjmujemy wszystko na talerz.
  5. Dolewamy na patelnię łyżkę oleju i dodajemy polędwiczkę, zwiększamy ognień i smażymy przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
  6. Dodajemy warzywa na patelnię, mieszamy i wlewamy sos. Gotujemy na dużym ogniu do częściowego odparowania sosu. W międzyczasie co chwilę mieszamy. Gotowe danie podajemy z ryżem i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *