Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem

Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem
Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem

Słodko pikantna podróż kulinarna po smakach Azji, czyli polędwiczka wieprzowa z ananasem

Kuchnia chińska cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Wiele osób bardzo chętnie odwiedza restauracje serwujące dania z dalekiego Wschodu czy też zamawia konkretne dania z dostawą do domu pod same drzwi. Wystarczy trochę chęci i czasu, aby zrobić przepyszną potrawę chińską we własnej kuchni. W przypadku polędwiczek z ananasem nie potrzeba nawet jakiś wybitnych zdolności kulinarnych.

Sięgnij po chińskie potrawy i rozkoszuj się ich unikalnym smakiem!

Jeśli komuś znudziły się typowe dania polskie, włoskie czy też amerykańskie, to warto zainteresować się kuchnią chińską. Pomysłem na wyborny obiad będzie polędwiczka po chińsku z nutką pikanterii i słodkości, czyli z dodatkiem papryczki, imbiru i ananasa. Przepis na polędwiczkę wieprzową po chińsku z ananasem jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Taka potrawa z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i pozytywnie zaskoczy zaproszonych na obiad gości. Kuchnia azjatycka jest smaczna, kolorowa i zdrowa. Dominują w niej wyraziste i ostre przyprawy, które ułatwiają trawienie i spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g ryżu
  • puszka ananasa
  • czerwona papryka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona papryczka chili
  • 4 cm imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypiorek
  • syrop ananasowy
  • sos sojowy
  • białe wino

Polędwiczka wieprzowa – jak przygotować?

  1. Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na cienkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej. W tym samym czasie gotujemy ryż.
  2. Odsączamy ananasa i kroimy w kosteczkę, tak samo paprykę również w kosteczkę, a cebulę w piórka. Około pół szklanki zalewy z ananasa wykorzystamy do sosu. Papryczkę chili oczyszczamy i drobno siekamy. Czosnek i imbir trzemy na drobnej tarce.
  3. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Łączymy wszystkie składniki w proporcjach: pół szklanki zalewy z ananasa, 1/3 szklanki wina, dwie łyżki sosu sojowego.
  4. W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir). Mieszamy i smażymy na większym ogniu przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy ananasa, mieszamy i smażymy razem przez ok. 2 minuty. Następnie wyjmujemy wszystko na talerz.
  5. Dolewamy na patelnię łyżkę oleju i dodajemy polędwiczkę, zwiększamy ognień i smażymy przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
  6. Dodajemy warzywa na patelnię, mieszamy i wlewamy sos. Gotujemy na średnim ogniu do częściowego odparowania sosu, zazwyczaj około 20 minut. W międzyczasie co chwilę mieszamy. Gotowe danie podajemy z ryżem i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x