Tarta z boczkiem — Quiche Lorraine

Przepis na tarte z boczkiem | Tarta z boczkiem — Quiche Lorraine
Przepis na tarte z boczkiem | Tarta z boczkiem — Quiche Lorraine

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Tarta z boczkiem, czyli Quiche Lorraine to wyrafinowane połączenie smaków pochodzące wprost ze słonecznej Lotaryngii. Ogólnie wszelkiego rodzaju tarty należą do tradycyjnych dań francuskich coraz chętniej przygotowywanych również w naszym rodzimy kraju. Tarta z boczkiem świetnie nadaję się na obiad dla kilku osób, jest łatwa w przygotowaniu, świetnie smakuję, a do tego jest dość sycąca. Bardzo dobrze sprawdzi się w towarzystwie zupy cebulowej lub do lampki czerwonego wina.

Francuska tarta z boczkiem

Tradycyjna Quiche Lorraine to tarta z boczkiem, zalana sosem przygotowanym z połączenia śmietany, z jajkami, serem i przyprawami. Danie to klasyk kuchni francuskiej, który swoje początki ma w północno-wschodniej Francji — Lotaryngii. Choć oryginalnie przepis przywędrował zza wschodniej granicy, konkretnie z Niemiec i początkowo bazował tylko na śmietanie kremówce 36%, wędzonym boczku i cieście drożdżowym. To właśnie we Francji zaczęto dodawać ser, a drożdżowe ciasto zastąpiono kruchą tartą. Quiche Lorraine, czyli tarta z boczkiem to wykwintna poezja smaków i kwintesencja kuchni francuskiej.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tarta z boczkiem — quiche lorraine, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 250 g chudego boczku wędzonego
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g sera emmentaler lub cheddar
  • 2 żółtka 
  • 2 jaja
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na tarte z boczkiem

  1. W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, posiekane zimne masło oraz jajko. Łączymy wszystkie składniki rozcierając pacami, aż powstanie drobna kruszonka.
  2. Następnie dodajemy mleko i krótko zagniatamy ciasto w jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 ℃, w tym samym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypując mąką blat i wałek rozwałkowujemy ciasto na nieco większy place niż średnica formy.
  4. Następnie ciasto przenosimy do formy, wylepiamy dno oraz boki, nakłuwamy dno widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Spód pieczemy przez 15 minut.
  5. Podczas pieczenia spodu do tarty, kroimy boczek w kosteczkę, następnie podsmażamy go na oliwie przez około 10 minut. Następnie dodajemy miód, mieszamy i zestawiamy z kuchenki.
  6. Również w tym samym czasie robimy masę jajeczną, miksujemy jajka, dodajemy śmietankę, mascarpone i mleko, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Ponownie miksujemy.
  7. Następnie boczek przekładamy na upieczony spód, dodajemy masę przygotowaną w poprzednim kroku i wierzch zasypujemy tartym żółtym serem.
  8. Tarta z boczkiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, do czasu aż masa będzie ścięta. Smacznego!

Tarta z boczkiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Wierzch gotowej tarty po nałożeniu na talerze możesz posypać siekanym szczypiorkiem lub drobno siekanym porem.

Zobacz również: Tarta z szynką i serem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments