Tarta z boczkiem — Quiche Lorraine

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Tarta z boczkiem, czyli Quiche Lorraine to wyrafinowane połączenie smaków pochodzące wprost ze słonecznej Lotaryngii. Ogólnie wszelkiego rodzaju tarty należą do tradycyjnych dań francuskich coraz chętniej przygotowywanych również w naszym rodzimy kraju. Tarta z boczkiem świetnie nadaję się na obiad dla kilku osób, jest łatwa w przygotowaniu, świetnie smakuję, a do tego jest dość sycąca. Bardzo dobrze sprawdzi się w towarzystwie zupy cebulowej lub do lampki czerwonego wina.

Francuska tarta z boczkiem

Tradycyjna Quiche Lorraine to tarta z boczkiem, zalana sosem przygotowanym z połączenia śmietany, z jajkami, serem i przyprawami. Danie to klasyk kuchni francuskiej, który swoje początki ma w północno-wschodniej Francji — Lotaryngii. Choć oryginalnie przepis przywędrował zza wschodniej granicy, konkretnie z Niemiec i początkowo bazował tylko na śmietanie kremówce 36%, wędzonym boczku i cieście drożdżowym. To właśnie we Francji zaczęto dodawać ser, a drożdżowe ciasto zastąpiono kruchą tartą. Quiche Lorraine, czyli tarta z boczkiem to wykwintna poezja smaków i kwintesencja kuchni francuskiej.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tarta z boczkiem — quiche lorraine, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Kruchy spód:

Reklamy Ads By Google

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 250 g chudego boczku wędzonego
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g sera emmentaler lub cheddar
  • 2 żółtka 
  • 2 jaja
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na tarte z boczkiem

  1. W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, posiekane zimne masło oraz jajko. Łączymy wszystkie składniki rozcierając pacami, aż powstanie drobna kruszonka.
  2. Następnie dodajemy mleko i krótko zagniatamy ciasto w jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 ℃, w tym samym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypując mąką blat i wałek rozwałkowujemy ciasto na nieco większy place niż średnica formy.
  5. Następnie ciasto przenosimy do formy, wylepiamy dno oraz boki, nakłuwamy dno widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Spód pieczemy przez 15 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Podczas pieczenia spodu do tarty, kroimy boczek w kosteczkę, następnie podsmażamy go na oliwie przez około 10 minut. Następnie dodajemy miód, mieszamy i zestawiamy z kuchenki.
  8. Również w tym samym czasie robimy masę jajeczną, miksujemy jajka, dodajemy śmietankę, mascarpone i mleko, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Ponownie miksujemy.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie boczek przekładamy na upieczony spód, dodajemy masę przygotowaną w poprzednim kroku i wierzch zasypujemy tartym żółtym serem.
  11. Tarta z boczkiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, do czasu aż masa będzie ścięta. Smacznego!
  12. Reklamy Ads By Google

Tarta z boczkiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Wierzch gotowej tarty po nałożeniu na talerze możesz posypać siekanym szczypiorkiem lub drobno siekanym porem.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Tarta z szynką i serem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)