Na skróty
Tarta z boczkiem, czyli Quiche Lorraine to wyrafinowane połączenie smaków pochodzące wprost ze słonecznej Lotaryngii. Ogólnie wszelkiego rodzaju tarty należą do tradycyjnych dań francuskich coraz chętniej przygotowywanych również w naszym rodzimy kraju. Tarta z boczkiem świetnie nadaję się na obiad dla kilku osób, jest łatwa w przygotowaniu, świetnie smakuję, a do tego jest dość sycąca. Bardzo dobrze sprawdzi się w towarzystwie zupy cebulowej lub do lampki czerwonego wina.
Francuska tarta z boczkiem
Tradycyjna Quiche Lorraine to tarta z boczkiem, zalana sosem przygotowanym z połączenia śmietany, z jajkami, serem i przyprawami. Danie to klasyk kuchni francuskiej, który swoje początki ma w północno-wschodniej Francji — Lotaryngii. Choć oryginalnie przepis przywędrował zza wschodniej granicy, konkretnie z Niemiec i początkowo bazował tylko na śmietanie kremówce 36%, wędzonym boczku i cieście drożdżowym. To właśnie we Francji zaczęto dodawać ser, a drożdżowe ciasto zastąpiono kruchą tartą. Quiche Lorraine, czyli tarta z boczkiem to wykwintna poezja smaków i kwintesencja kuchni francuskiej.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tarta z boczkiem — quiche lorraine, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka zimnego mleka
- 1 jajko
Nadzienie:
- 250 g chudego boczku wędzonego
- 100 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g sera emmentaler lub cheddar
- 2 żółtka
- 2 jaja
- łyżeczka miodu
- świeży tymianek
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przepis na tarte z boczkiem
- W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, posiekane zimne masło oraz jajko. Łączymy wszystkie składniki rozcierając pacami, aż powstanie drobna kruszonka.
- Następnie dodajemy mleko i krótko zagniatamy ciasto w jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 ℃, w tym samym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypując mąką blat i wałek rozwałkowujemy ciasto na nieco większy place niż średnica formy.
- Następnie ciasto przenosimy do formy, wylepiamy dno oraz boki, nakłuwamy dno widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Spód pieczemy przez 15 minut.
- Podczas pieczenia spodu do tarty, kroimy boczek w kosteczkę, następnie podsmażamy go na oliwie przez około 10 minut. Następnie dodajemy miód, mieszamy i zestawiamy z kuchenki.
- Również w tym samym czasie robimy masę jajeczną, miksujemy jajka, dodajemy śmietankę, mascarpone i mleko, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Ponownie miksujemy.
- Następnie boczek przekładamy na upieczony spód, dodajemy masę przygotowaną w poprzednim kroku i wierzch zasypujemy tartym żółtym serem.
- Tarta z boczkiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, do czasu aż masa będzie ścięta. Smacznego!
Tarta z boczkiem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Wierzch gotowej tarty po nałożeniu na talerze możesz posypać siekanym szczypiorkiem lub drobno siekanym porem.
Zobacz również: Tarta z szynką i serem