Na skróty
Tarta na cieście francuskim to wytrawne połączenie sera ricotta i szynki, które sprawi, że obiad nabierze iście francuskiego charakteru. W moim domu tarta pod różnymi postaciami pojawia się często, zarówno ta na słodko jak i ta wytrawna. W moich przepisach znajdziesz tarte bakewell oraz tarte ze szpinakiem i serem feta.
Tarta na cieście francuskim z szynką i serem doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad przy rodzinnym stole oraz na kameralne spotkania w gronie znajomych.
Należy pamiętać, że tarte na cieście francuskim pieczemy na dwa razy, najpierw 20 minut w 200°C — sam spód. Następnie 25 minut w 180°C — jako całe gotowe danie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tarta na cieście francuskim z szynką i serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 250 g gotowego ciasta francuskiego
- 350 g szynki konserwowej drobiowej
- 500 g sera ricotta
- 100 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- 2 szalotki (można zastąpić jedną cebulą)
- sól i pieprz czarny
- skórka starta z połówki cytryny
- masło do posmarowania formy
Tarta na cieście francuskim — przepis
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C, następnie formę o wymiarach około 24 — 26 cm smarujemy masłem i wykładamy dno oraz boki rozwałkowanym ciastem o grubości około 2 mm, w kształcie koła o średnicy nieco większej niż forma.
- W pierwszej kolejności pieczemy sam spód przez 15 minut, jednak aby wyszedł taki jak chcemy na ciasto należy położyć trochę mniejszą formę lub spód od tortownicy. Następnie na wierzch formy kładziemy obciążenie, może to być inna forma — najlepiej żeliwna lub cokolwiek innego co nieco obciąży wierzch ciasta. Po upływie 15 minut zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
- Podczas pieczenia spodu w misce mieszamy ser ricotta ze skórką z cytryny, posiekaną szalotką, jajkami, połową parmezanu oraz pokrojoną w kostkę szynką. Całość doprawiamy solą i przekładamy na podpieczony spód. Następnie wierzch posypujemy drugą połą parmezanu.
- Tarte na cieście francuskim wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 25 minut. Dodatkowo brzegi tarty możesz zabezpieczyć folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniły.
- Gotową tarte po upieczeniu skrapiamy oliwą, odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!
Czym zastąpić ser ricotta? Ogólnie ricotta nie ma swojego odpowiednika, jednak dobrym zamiennikiem może być mascarpone.
Tarta na cieście francuskim z szynką i serem to bez wątpienia świetne połączenie smaków, które umili każde rodzinne spotkanie.
Zobacz również: Tarta ze szpinakiem i serem feta