Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z grzankami zapiekanymi z serem żółtym to wyrafinowane połączenie smaków. Zupa cebulowa na moim stole gości praktycznie przez cały rok! Ale najbardziej smakuję na jesieni, kiedy zaczynają się zbiory cebuli. Zobacz mój przepis jak krok po kroku przygotować pyszną zupę cebulową, która składa się dosłownie z kilku podstawowych składników.

Składniki:

  • 4 — 5 dużych cebul
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l bulionu (ja zazwyczaj używam rosołu z gęsi)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • opcjonalnie 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • cukier

Zupa cebulowa — przepis krok po kroku

  1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. W garnku roztapiamy masło z oliwą i dodajemy pokrojony w paski boczek. Następnie podsmażamy cebule aż będzie ładnie złota i intensywna w zapachu. Na średnim ogniu zajmie to około 15 minut. Pamiętaj, aby cebula nie przywarła do dna garnka.
  2. Jeśli używamy wina, to teraz jest na to odpowiedni moment, wino po wlaniu do garnka musi odparować, więc chwilę gotuj bez przykrycia. Dopiero następnie dodajemy bulion, zmniejszamy moc palnika na minimum, gotujemy jeszcze 30 minut. Czasami dorzucam 2 — 3 ziemniaki pokrojone w kostkę na 15 minut przed końcem gotowania. Ziemniaki dodane do zupy cebulowej zmniejszają jej słony smak.
  3. Na koniec dodajemy posiekany tymianek, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Cukier można pominąć, czasami dodaję go nie więcej niż pół łyżeczki dla kontrastu smaku.

Zupa cebulowa świetnie sprawdzi się z grzankami z serem żółtym, który może być dowolny. Grzanki do zupy cebulowej przygotujesz krojąc np. bagietkę w plasterki i wstawiając ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C z funkcją grilla. Grzanki przed wstawieniem do piekarnika oczywiście posypujemy drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem i zapiekamy około 5 minut. Smacznego!

Przepis na grzanki do zupy cebulowej
Przepis na grzanki do zupy cebulowej

Dobra rada: Tymianek spokojnie możesz zastąpić natką pietruszki. Jeśli nie masz akurat w domu białego wina, to nie przejmuj się, nawet jeśli pominiesz ten składnik i tak zupa cebulowa wyjdzie przepyszna!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 28 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 16 = 17