Na skróty
Zupa cebulowa z grzankami zapiekanymi z serem żółtym to niekwestionowany klasyk kuchni francuskiej. Wyrafinowane połączenie smaków wyrazistej kompozycji to wprost idealna propozycja na smaczny jesienny obiad. Chociaż zupa cebulowa na moim stole gości praktycznie przez cały rok, ale najbardziej smakuję mi właśnie jesienią, kiedy zaczynają się zbiory cebuli. Wówczas ma najintensywniejszy smak i aromat, co niewątpliwie jeszcze bardziej podkreśla jej charakter.
Zdrowa zupa cebulowa na wzmocnienie odporności
Zupa cebulowa to źródło bardzo wielu witamin i wartości odżywczych. Jest to również doskonały pomysł na dodanie do menu bardzo zdrowej cebuli, która niekoniecznie jest lubiana w surowej formie. Bez wątpienia jest to idealna recepta na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym. Wypróbuj mój przepis jak krok po kroku przygotować pyszną zupę cebulową, która składa się dosłownie z kilku podstawowych składników.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa cebulowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 — 5 dużych cebul, około 1 kg
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l bulionu (ja zazwyczaj używam rosołu z gęsi)
- 200 g boczku wędzonego
- 2 łyżeczki tymianku
- opcjonalnie 150 ml białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku
Przepis na zupę cebulową
- Cebule obieramy i kroimy w piórka. W garnku roztapiamy masło z oliwą i dodajemy pokrojony w paski boczek. Następnie podsmażamy cebule aż będzie ładnie złota i intensywna w zapachu. Na średnim ogniu zajmie to około 15 minut. Pamiętaj, aby cebula nie przywarła do dna garnka.
- Jeśli używamy wina, to teraz jest na to odpowiedni moment, wino po wlaniu do garnka musi odparować, więc chwilę gotuj bez przykrycia. Dopiero następnie dodajemy bulion, zmniejszamy moc palnika na minimum, gotujemy jeszcze 30 minut. Czasami dorzucam 2 — 3 ziemniaki pokrojone w kostkę na 15 minut przed końcem gotowania. Ziemniaki dodane do zupy cebulowej zmniejszają jej słony smak.
- Na koniec dodajemy posiekany tymianek, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Cukier można pominąć, czasami dodaję go nie więcej niż pół łyżeczki dla kontrastu smaku.
Zupa cebulowa świetnie sprawdzi się z grzankami z serem żółtym, który może być dowolny — taki jaki lubisz. Grzanki do zupy cebulowej przygotujesz krojąc np. bagietkę w plasterki i wstawiając ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C z funkcją grilla. Grzanki przed wstawieniem do piekarnika oczywiście posypujemy drobno tartym serem, może być wymieszany z tymiankiem i zapiekamy około 5 minut. Smacznego!

Dobra rada: Tymianek spokojnie możesz zastąpić natką pietruszki. Jeśli nie masz akurat w domu białego wina, to nie przejmuj się, nawet jeśli pominiesz ten składnik i tak zupa cebulowa wyjdzie przepyszna!
Zobacz również: Tarta ze szpinakiem i serem feta