Na skróty
Szakszuka z pomidorami pelati z puszki to odmiana bardzo smacznej i zdrowej szakszuki ze szpinakiem. Podstawowy przepis na szakszukę jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, takich jak pomidory, jajka oraz kilka przypraw, aby cieszyć się kuchnią śródziemnomorską w swoim domu. Ponadto szakszuka z pomidorami to zdrowy posiłek i zarazem świetny pomysł na obiad lub śniadanie.
Jakie znaczenie kryje nazwa oraz skąd pochodzi tak pyszne danie? Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieszankę i jako potrawa prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jednak jej właściwe pochodzenie nie jest do końca jasne, ze względu, że występuje na całym Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.
Szakszuka jest daniem jednogarnkowy, można je przygotować np. w patelni i w tym samym naczyniu podać do stołu!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis szakszuka z pomidorami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 120 g pomidorów pelati z puszki
- 2 jajka
- 50 gram cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz czarny
- natka pietruszki
Szakszuka z pomidorami — przepis
- W pierwszej kolejności na patelni na łyżce oliwy podsmażamy na 2/3 mocy kuchenki posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
- Następnie smażymy chwilę pod przykryciem kilka razy mieszając i dodajemy pomidory pelati z puszki. Jeśli mamy całe pomidory, należy je podzielić na mniejsze części.
- Całość smażymy chwilę pod przykryciem i dodajemy przyprawy, następnie wbijamy na środek jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy pod pokrywką do momentu ścięcia się białek. Gotowe danie posypujemy siekaną natką pietruszki.
Szakszukę podajemy z kromką pieczywa dowolnego rodzaju, jednak najlepiej smakuję z chlebem żytnim pełnoziarnistym z masłem z awokado. Smacznego!
Szakszuka z pomidorami (shakshuka) przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 360 kcal.
Zobacz również: Szakszuka ze szpinakiem
Oceń ten przepis!