Szakszuka z pomidorami

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na zdrowe śniadanie? Szakszuka z pomidorami i jakiem sprawdzi się idealnie! To zdrowe połączenie pomidorów bogatych w potas ze zdrowymi tłuszczami i białkiem jajka, stanowi idealne wartości na zdrowy start dnia 💪❤

Szakszuka z pomidorami pelati z puszki to odmiana bardzo smacznej i zdrowej szakszuki ze szpinakiem. Podstawowy przepis na szakszukę jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, takich jak pomidory, jajka oraz kilka przypraw, aby cieszyć się kuchnią śródziemnomorską w swoim domu. Ponadto szakszuka z pomidorami to zdrowy posiłek i zarazem świetny pomysł na obiad lub śniadanie.

Reklamy Ads By Google

Jakie znaczenie kryje nazwa oraz skąd pochodzi tak pyszne danie? Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieszankę i jako potrawa prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jednak jej właściwe pochodzenie nie jest do końca jasne, ze względu, że występuje na całym Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.

Szakszuka jest daniem jednogarnkowy, można je przygotować np. w patelni i w tym samym naczyniu podać do stołu!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać szakszukę z pomidorami, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 120 g pomidorów pelati z puszki
  • 2 jajka
  • 50 gram cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz czarny
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na szakszukę z pomidorami

  1. W pierwszej kolejności na patelni na łyżce oliwy podsmażamy na 2/3 mocy kuchenki posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Następnie smażymy chwilę pod przykryciem kilka razy mieszając i dodajemy pomidory pelati z puszki. Jeśli mamy całe pomidory, należy je podzielić na mniejsze części.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Całość smażymy chwilę pod przykryciem i dodajemy przyprawy, następnie wbijamy na środek jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy pod pokrywką do momentu ścięcia się białek. Gotowe danie posypujemy siekaną natką pietruszki.
  5. Reklamy Ads By Google

Szakszukę podajemy z kromką pieczywa dowolnego rodzaju, jednak najlepiej smakuję z chlebem żytnim pełnoziarnistym z masłem z awokado. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Szakszuka z pomidorami (shakshuka) przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 375 kcal.

Zobacz również: Szakszuka ze szpinakiem

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 375.8 16.75 26.39 18.11 2.71

Wartości odżywcze na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na 100 g 123.21 5.49 8.65 5.94 0.89

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na szakszukę z pomidorami i jajkiem. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Pomidory pelati z puszki 32 1.6 0.2 4.8 1.2
Jajka 155 13 11 1.1 0
Cebula 40 1.1 0.1 9.3 1.7
Czosnek 149 6.4 0.5 33 2.1
Oliwa z oliwek 884 0 100 0 0
Wędzona papryka 282 14 13 54 35.3

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)