
Na skróty
Oryginalnie Strogonow przyrządzany jest z polędwicy wołowej i oczywiście taki smakuję najlepiej. Strogonow z polędwiczki wieprzowej to moja propozycja tego rewelacyjnego dania. Wąskie paski polędwicy wieprzowej smażone z pieczarkami oraz cebulą, następnie gotowane w sosie pomidorowym z czerwoną papryką to bez wątpienia idealna propozycja na obiad. Mój przepis to nieco bardziej ekonomiczny wariant niż prawdziwy Boeuf Stroganow, jednak nadal bardzo smaczny. Osobiście podczas swoich kulinarnych podróży spotkałem Strogonowa podawanego z rostbef’em wołowym lub ligawą wołową. Chociaż właśnie w naszym kraju Strogonow podawany jest najczęściej z mięsem drobiowym lub wieprzowym.
Przepis na Strogonowa z wieprzowiny
Wersja przepisu Strogonow z polędwiczki wieprzowej niczym nie ustępuję tej oryginalnej na Strogonowa z polędwicy wołowej. Przepis wykonuję się praktycznie tak samo jak w przypadku oryginału, jedynie z różnicą nieco innych proporcji i oczywiście mięsa wieprzowego. Strogonow z polędwiczki wieprzowej to świetna propozycja dania na obiad dla całej rodziny.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis strogonow z polędwiczki wieprzowej, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu (jak ugotować bulion)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- papryka czerwona
- szklanka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na Strogonow z polędwiczki wieprzowej
- W pierwszej kolejności kroimy mięso na cienkie paski w poprzek włókien, następnie mieszamy z mąką. W tym samym czasie doprowadzamy bulion do zagotowania.
- Następnie na rozgrzanej patelni na oleju i szybkim ogniu podsmażamy mięso, które po podsmażeniu przekładamy do gotującego się bulionu. Mięso z bulionem doprawiamy papryką słodką oraz ostrą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 – 12 minut.
- Podczas gotowania polędwiczki obieramy i kroimy w piórka cebulę, następnie podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Zarumienioną cebulę dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy kolejne 5 minut.
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, następnie podsmażamy na łyżce oleju na patelni do momentu aż odparują. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażmy jeszcze kolejne 5 minut.
- Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 5 minut. W tym samym czasie doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Zagotowujemy całość i gotujemy bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Ogórki kiszone obieramy i kroimy w słupki, dodajemy do Strogonowa i doprowadzamy do zagotowania. Smacznego!
Strogonow z polędwiczki wieprzowej doskonale sprawdzi się do pieczywa lub ziemniaczków z wody. Warto dodać też odrobinę natki pietruszki.
Zobacz również: Polędwiczki wieprzowe z cebulą
Komentarze