Strogonow z polędwiczki wieprzowej

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad? Strogonow z polędwiczki wieprzowej będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto ceni sobie połączenie bogatych smaków i aromatów. Ta klasyczna potrawa, jest nie tylko pyszna, ale również stosunkowo prosta w przygotowaniu, co czyni ją idealną opcją na rodzinną kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Miękkie, soczyste kawałki polędwicy w połączeniu z gęstym, aromatycznym sosem zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia ❤🔥

Oryginalnie Strogonow przyrządzany jest z polędwicy wołowej i oczywiście taki smakuję najlepiej. Strogonow z polędwiczki wieprzowej to moja propozycja tego rewelacyjnego dania. Wąskie paski polędwicy wieprzowej smażone z pieczarkami oraz cebulą, następnie gotowane w sosie pomidorowym z czerwoną papryką to bez wątpienia idealna propozycja na obiad. Mój przepis to nieco bardziej ekonomiczny wariant niż prawdziwy Boeuf Stroganow, jednak nadal bardzo smaczny. Osobiście podczas swoich kulinarnych podróży spotkałem Strogonowa podawanego z rostbef’em wołowym lub ligawą wołową. Chociaż właśnie w naszym kraju Strogonow podawany jest najczęściej z mięsem drobiowym lub wieprzowym.

Reklamy Ads By Google

Najlepszy strogonow z wieprzowiny

Wersja przepisu Strogonow z polędwiczki wieprzowej niczym nie ustępuję tej oryginalnej na Strogonowa z polędwicy wołowej. Przepis wykonuję się praktycznie tak samo jak w przypadku oryginału, jedynie z różnicą nieco innych proporcji i oczywiście mięsa wieprzowego. Strogonow z polędwiczki wieprzowej to świetna propozycja dania na obiad dla całej rodziny.

Zanim zaczniesz przygotowywać straganow z polędwiczki wieprzowej, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu (jak ugotować bulion)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • papryka czerwona
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na strogonow z polędwiczki wieprzowej

  1. W pierwszej kolejności kroimy mięso na cienkie paski w poprzek włókien, następnie mieszamy z mąką. W tym samym czasie doprowadzamy bulion do zagotowania.
  2. Następnie na rozgrzanej patelni na oleju i szybkim ogniu podsmażamy mięso, które po podsmażeniu przekładamy do gotującego się bulionu. Mięso z bulionem doprawiamy papryką słodką oraz ostrą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 – 12 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas gotowania polędwiczki obieramy i kroimy w piórka cebulę, następnie podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Zarumienioną cebulę dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy kolejne 5 minut.
  5. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, następnie podsmażamy na łyżce oleju na patelni do momentu aż odparują. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażmy jeszcze kolejne 5 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 5 minut. W tym samym czasie doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Zagotowujemy całość i gotujemy bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Ogórki kiszone obieramy i kroimy w słupki, dodajemy do Strogonowa i doprowadzamy do zagotowania. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Strogonow z polędwiczki wieprzowej doskonale sprawdzi się do pieczywa lub ziemniaczków z wody. Warto dodać też odrobinę natki pietruszki.

Zobacz również: Polędwiczki wieprzowe z cebulą

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis

Data aktualizacji:

Szefpoleca

Szefpoleca

Nie jestem zawodowym kucharzem, ale jestem Szefem w swojej kuchni – i chcę Ci pokazać, że gotowanie może być proste, smaczne i pełne kreatywności. Na moim blogu znajdziesz porady kulinarne oparte na praktyce i doświadczeniu, autorskie przepisy ze zdjęciami i łatwymi opisami krok po kroku, sezonowe inspiracje, a także triki kuchenne, które ułatwiają codzienne gotowanie.

Artykuły: 454
Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najwyżej oceniane
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)