Na skróty
Polędwiczki wieprzowe z cebulą to idealny pomysł na szybki obiad do przygotowania dosłownie w pół godziny. Świetnie sprawdzą się do tego dania ziemniaczki puree oraz surówka Coleslaw lub zestaw sałat. Polędwiczki wieprzowe z cebulą to nie tylko szybki obiad, ale również bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników, bez zbędnego kombinowania i już można cieszyć się pysznym obiadem, który z pewnością docenią wszyscy domownicy.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis polędwiczki wieprzowe z cebulą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 5 – 6 średnich cebul
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżka masła
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą
- Polędwiczki myjemy pod bieżącą zimną wodą, następnie dokładnie je wycieramy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy ze zbędnych błonek.
- Polędwiczki kroimy na plastry grubości około 2 – 3 centymetrów i trochę rozpłaszczamy je dłońmi na desce do okrojenia. Każdy plaster polędwiczki równomiernie przyprawiamy mieszanką soli z pieprzem.
- Cebulę obieramy i szatkujemy na piórka, następnie na smażymy na patelni na oleju i maśle do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy sos sojowy i mieszamy.
- Zdejmujemy cebulę razem z powstałym sosem z patelni na osobny talerz i dodajemy na patelnię olej oraz masło. Następnie podkręcamy moc kuchenki, kładziemy polędwiczki i smażmy na szybkim ogniu z obu stron.
- Następnie na sam koniec, kiedy polędwiczki są już usmażone dodaję z powrotem cebulę na patelnię i postawiam pod przykrywką na kilka minut na wyłączonej patelni. Smacznego!
Jak sprawdzić czy polędwiczki są dobrze przysmażone i gotowe do podania? Z gotowej polędwiczki po przekrojeniu powinien wyciekać bezbarwny płyn.
Zobacz również: Polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem