Smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem to przepis, który bez wątpienia należy do bardzo sytych i smacznych pomysłów na obiad. W zasadzie to jeden z ciekawszych pomysłów na obiad, ponieważ do patelni z ziemniakami można dorzucić dosłownie to co zostało w lodówce. Oczywiście sposobów na niemarnowanie jedzenie może być wiele, ale smażone ziemniaki kojarzą mi się trochę z Shakshuka (Szakszuką), które jako danie istnieje w kulturach śródziemnomorskich od stuleci.

Smażone ziemniaki wyglądają bardzo apetycznie i bez wątpienia jest to bardzo ciekawy przepis, który możemy wykorzystać zarówno na śniadanie jak i obiad.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20g Parmezanu
  • sól i pieprz
  • szczypiorek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem

  1. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, następnie gotujemy je w całości w osolonej wodzie połowę czasu tego co do pełnego ugotowania. Ja zazwyczaj gotuję je 10 minut.
  2. W tym samym czasie kroimy boczek w cienkie paski lub według uznania i podsmażamy na patelni. Następnie obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z boczkiem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dodajemy do patelni z boczkiem i cebulką podgotowane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  5. Następnie kiedy wszystkie składniki są już podsmażone wbijamy 3 jajka i smażymy nasze smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem do momentu ścięcia jajek.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Danie podajemy na półmiskach i dekorujemy tartym parmezanem i świeżym siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz moje inne przepisy na obiad „szybko z patelni“.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka ziemniaczana do grilla

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments