Na skróty
Smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem to przepis, który bez wątpienia należy do bardzo sytych i smacznych pomysłów na obiad. W zasadzie to jeden z ciekawszych pomysłów na obiad, ponieważ do patelni z ziemniakami można dorzucić dosłownie to co zostało w lodówce. Oczywiście sposobów na niemarnowanie jedzenie może być wiele, ale smażone ziemniaki kojarzą mi się trochę z Shakshuka (Szakszuką), które jako danie istnieje w kulturach śródziemnomorskich od stuleci.
Smażone ziemniaki wyglądają bardzo apetycznie i bez wątpienia jest to bardzo ciekawy przepis, który możemy wykorzystać zarówno na śniadanie jak i obiad.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 jajka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20g Parmezanu
- sól i pieprz
- szczypiorek
Przepis na smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem
- W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, następnie gotujemy je w całości w osolonej wodzie połowę czasu tego co do pełnego ugotowania. Ja zazwyczaj gotuję je 10 minut.
- W tym samym czasie kroimy boczek w cienkie paski lub według uznania i podsmażamy na patelni. Następnie obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z boczkiem.
- Dodajemy do patelni z boczkiem i cebulką podgotowane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Następnie kiedy wszystkie składniki są już podsmażone wbijamy 3 jajka i smażymy nasze smażone ziemniaki z boczkiem i jajkiem do momentu ścięcia jajek.
- Danie podajemy na półmiskach i dekorujemy tartym parmezanem i świeżym siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz moje inne przepisy na obiad „szybko z patelni“.
Zobacz również: Sałatka ziemniaczana do grilla
Oceń ten przepis!