Na skróty
Ziemniaki to chyba najczęściej konsumowane warzywo w Polsce, ale nie tylko nad Wisłą zajadamy się tym przysmakiem. Uwielbiają je również Niemcy, którzy równie ochoczo przyrządzają kartofle pod różną postacią. W sumie to słowo kartofel pochodzi właśnie z języka niemieckiego „kartoffel”. Sałatki ziemniaczane to specjalność niemieckich gasthaus. Z tego powodu dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych sałatek tamtego regionu z ziemniakami w roli głównej, czyli sałatka ziemniaczana do grilla.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka ziemniaczana do grilla, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g ziemniaków (ja używam sałatkowych)
- 2 ogórki konserwowe
- 1 duża czerwona cebula
- szczypiorek i koperek
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Dobra rada: Do sałatki ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się odmiany ziemniaków sałatkowych, ponieważ inne mogę być zbyt „sypkie” i sałatka ziemniaczana do grilla może wyjść sucha.
Sałatka ziemniaczana do grilla — sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i gotujemy tak, aby się nie rozpadały (ja zazwyczaj gotuję około 12 minut). Następnie ziemniaki studzimy i kroimy w plastry.
- Ogórki i cebulę siekamy w dobrną kosteczkę i dodajemy do ziemniaków.
- Łączymy jogurt z majonezem, dodajemy szczypiorek i koperek, następnie powstały sos dodajemy do reszty składników.
- Sałatka ziemniaczana do grilla jest już prawie gotowa, wystarczy jeszcze tylko dodać drobno posiekany koper i szczypiorek. Dodajemy sól i pieprz do smaku, następnie całość dokładnie mieszamy.
- Gotową sałatkę ziemniaczaną odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się wszystkie składniki dobrze przegryzły.
Sałatka ziemniaczana do grilla doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami mięs i kiełbas. Najlepiej smakuję schłodzona. Smacznego!
Zobacz pozostałe moje przepisy na grilla.
Zobacz również: Smażone ziemniaki z bekonem i jajkiem