Sałatka ziemniaczana do grilla

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ziemniaki to chyba najczęściej konsumowane warzywo w Polsce, ale nie tylko nad Wisłą zajadamy się tym przysmakiem. Uwielbiają je również Niemcy, którzy równie ochoczo przyrządzają kartofle pod różną postacią. W sumie to słowo kartofel pochodzi właśnie z języka niemieckiego „kartoffel”. Sałatki ziemniaczane to specjalność niemieckich gasthaus. Z tego powodu dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych sałatek tamtego regionu z ziemniakami w roli głównej, czyli sałatka ziemniaczana do grilla.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka ziemniaczana do grilla, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g ziemniaków (ja używam sałatkowych)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • szczypiorek i koperek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Dobra rada: Do sałatki ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się odmiany ziemniaków sałatkowych, ponieważ inne mogę być zbyt „sypkie” i sałatka ziemniaczana do grilla może wyjść sucha.

Sałatka ziemniaczana do grilla — sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy tak, aby się nie rozpadały (ja zazwyczaj gotuję około 12 minut). Następnie ziemniaki studzimy i kroimy w plastry.
  2. Ogórki i cebulę siekamy w dobrną kosteczkę i dodajemy do ziemniaków.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Łączymy jogurt z majonezem, dodajemy szczypiorek i koperek, następnie powstały sos dodajemy do reszty składników.
  5. Sałatka ziemniaczana do grilla jest już prawie gotowa, wystarczy jeszcze tylko dodać drobno posiekany koper i szczypiorek. Dodajemy sól i pieprz do smaku, następnie całość dokładnie mieszamy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Gotową sałatkę ziemniaczaną odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się wszystkie składniki dobrze przegryzły.
  8. Reklamy Ads By Google

Sałatka ziemniaczana do grilla doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami mięs i kiełbas. Najlepiej smakuję schłodzona. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz pozostałe moje przepisy na grilla.

Zobacz również: Smażone ziemniaki z bekonem i jajkiem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)