Na skróty
Słodko pikantna podróż kulinarna po smakach Azji, czyli polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem. Kuchnia chińska cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Wiele osób bardzo chętnie odwiedza restauracje serwujące dania z dalekiego Wschodu czy też zamawia konkretne dania z dostawą do domu pod same drzwi. Wystarczy trochę chęci i czasu, aby zrobić przepyszną potrawę chińską we własnej kuchni. W przypadku polędwiczek z ananasem nie potrzeba nawet jakiś wybitnych zdolności kulinarnych.
Sięgnij po azjatyckie potrawy i rozkoszuj się ich unikalnym smakiem!
Jeśli komuś znudziły się typowe dania polskie, włoskie czy też amerykańskie, to warto zainteresować się kuchnią chińską. Pomysłem na wyborny obiad będzie polędwiczka po chińsku z nutką pikanterii i słodkości, czyli z dodatkiem papryczki, imbiru i ananasa. Przepis na polędwiczkę wieprzową po chińsku z ananasem jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Taka potrawa z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i pozytywnie zaskoczy zaproszonych na obiad gości. Kuchnia azjatycka jest smaczna, kolorowa i zdrowa. Dominują w niej wyraziste i ostre przyprawy, które ułatwiają trawienie i spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 700 g polędwiczki wieprzowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g ryżu
- puszka ananasa
- czerwona papryka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała czerwona papryczka chili
- 4 cm imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypiorek
- syrop ananasowy
- sos sojowy
- białe wino
Przepis na polędwiczki wieprzowe po chińsku
- Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na cienkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej. W tym samym czasie gotujemy ryż.
- Odsączamy ananasa i kroimy w kosteczkę, tak samo paprykę również w kosteczkę, a cebulę w piórka. Około pół szklanki zalewy z ananasa wykorzystamy do sosu. Papryczkę chili oczyszczamy i drobno siekamy. Czosnek i imbir trzemy na drobnej tarce.
- PRZYGOTOWANIE SOSU
Łączymy wszystkie składniki w proporcjach: pół szklanki zalewy z ananasa, 1/3 szklanki wina, dwie łyżki sosu sojowego. - W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir). Mieszamy i smażymy na większym ogniu przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy ananasa, mieszamy i smażymy razem przez ok. 2 minuty. Następnie wyjmujemy wszystko na talerz.
- Dolewamy na patelnię łyżkę oleju i dodajemy polędwiczkę, zwiększamy ogień i smażymy przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
- Dodajemy warzywa na patelnię, mieszamy i wlewamy sos. Gotujemy na średnim ogniu do częściowego odparowania sosu, zazwyczaj około 20 minut. W międzyczasie co chwilę mieszamy. Gotowe danie podajemy z ryżem i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Oceń ten przepis!