Polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Słodko pikantna podróż kulinarna po smakach Azji, czyli polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem. Kuchnia chińska cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Wiele osób bardzo chętnie odwiedza restauracje serwujące dania z dalekiego Wschodu czy też zamawia konkretne dania z dostawą do domu pod same drzwi. Wystarczy trochę chęci i czasu, aby zrobić przepyszną potrawę chińską we własnej kuchni. W przypadku polędwiczek z ananasem nie potrzeba nawet jakiś wybitnych zdolności kulinarnych.

Reklamy Ads By Google

Sięgnij po azjatyckie potrawy i rozkoszuj się ich unikalnym smakiem!

Jeśli komuś znudziły się typowe dania polskie, włoskie czy też amerykańskie, to warto zainteresować się kuchnią chińską. Pomysłem na wyborny obiad będzie polędwiczka po chińsku z nutką pikanterii i słodkości, czyli z dodatkiem papryczki, imbiru i ananasa. Przepis na polędwiczkę wieprzową po chińsku z ananasem jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Taka potrawa z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i pozytywnie zaskoczy zaproszonych na obiad gości. Kuchnia azjatycka jest smaczna, kolorowa i zdrowa. Dominują w niej wyraziste i ostre przyprawy, które ułatwiają trawienie i spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 700 g polędwiczki wieprzowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g ryżu
  • puszka ananasa
  • czerwona papryka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona papryczka chili
  • 4 cm imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypiorek
  • syrop ananasowy
  • sos sojowy
  • białe wino
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na polędwiczki wieprzowe po chińsku

  1. Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na cienkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej. W tym samym czasie gotujemy ryż.
  2. Odsączamy ananasa i kroimy w kosteczkę, tak samo paprykę również w kosteczkę, a cebulę w piórka. Około pół szklanki zalewy z ananasa wykorzystamy do sosu. Papryczkę chili oczyszczamy i drobno siekamy. Czosnek i imbir trzemy na drobnej tarce.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Łączymy wszystkie składniki w proporcjach: pół szklanki zalewy z ananasa, 1/3 szklanki wina, dwie łyżki sosu sojowego.
  5. W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir). Mieszamy i smażymy na większym ogniu przez około 2 – 3 minuty. Dodajemy ananasa, mieszamy i smażymy razem przez ok. 2 minuty. Następnie wyjmujemy wszystko na talerz.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dolewamy na patelnię łyżkę oleju i dodajemy polędwiczkę, zwiększamy ogień i smażymy przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
  8. Dodajemy warzywa na patelnię, mieszamy i wlewamy sos. Gotujemy na średnim ogniu do częściowego odparowania sosu, zazwyczaj około 20 minut. W międzyczasie co chwilę mieszamy. Gotowe danie podajemy z ryżem i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.82

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)