Placuszki z cukinii

Przepis na Placuszki z cukinii
Przepis na Placuszki z cukinii

Wielu smakoszy uwielbia placuszki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z innymi warzywami. Warto sięgnąć po przepis na placuszki z cukinii i to z kilku powodów. Te placuszki okazują się bardzo delikatne w smaku, pięknie pachną i przede wszystkim smakują nawet dzieciom. Placuszki z cukinii serwuje się nie tylko jako główne danie obiadowe, ale sprawdzą się też na kolację. Niektórzy polewają je aromatycznym sosem pomidorowym, inni preferują sos jogurtowy albo dip śmietanowo-koperkowy czy ogórkowy. Dobrze komponują się nawet z powidłami śliwkowymi, jeżeli ktoś ma ochotę na słodszą wersję.

Placuszki z cukinii, czyli smacznie i zdrowo

Naprawdę łatwo je przygotować. Jeżeli ktoś sobie radzi z plackami ziemniaczanymi czy naleśnikami, to i z wykonaniem tych placuszków nie będzie mieć żadnych problemów. W końcu wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i pilnować, aby ciasto nie przypaliło się na patelni. Walory smakowe doceni natomiast każdy, a warto także pamiętać, że cukinia jest wyjątkowo zdrowym i lekkostrawnym warzywem.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka lub cebula
  • sól i pieprz

Jak przygotować placuszki z cukinii?

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie łączymy (najlepiej za pomocą rózgi). Dodajemy mleko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Cukinię myjemy, suszymy, obcinamy końce i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek trzemy na tarce na drobnych oczkach. Cukinię, cebulę i czosnek dodajemy do ciasta, następnie mieszamy łyżką.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie nakładamy po łyżce i smażymy placuszki przez około 2 — 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Smacznego!

Placuszki z cukinii możesz podawać ze śmietaną, oraz również jako dodatek do zupy dyniowej – będą smakowały wyśmienicie!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 17 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

29 − 23 =