Placuszki z cukinii

Przepis na Placuszki z cukinii
Przepis na Placuszki z cukinii

Wielu smakoszy uwielbia placuszki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z innymi warzywami. Warto sięgnąć po przepis na placuszki z cukinii i to z kilku powodów. Te placuszki okazują się bardzo delikatne w smaku, pięknie pachną i przede wszystkim smakują nawet dzieciom. Placuszki z cukinii serwuje się nie tylko jako główne danie obiadowe, ale sprawdzą się też na kolację. Niektórzy polewają je aromatycznym sosem pomidorowym, inni preferują sos jogurtowy albo dip śmietanowo-koperkowy czy ogórkowy. Dobrze komponują się nawet z powidłami śliwkowymi, jeżeli ktoś ma ochotę na słodszą wersję.

Placuszki z cukinii, czyli smacznie i zdrowo

Placuszki z cukinii naprawdę łatwo przygotować. Jeżeli ktoś sobie radzi z plackami ziemniaczanymi czy naleśnikami, to i z wykonaniem tych placuszków nie będzie mieć żadnych problemów. W końcu wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i pilnować, aby ciasto nie przypaliło się na patelni. Walory smakowe doceni natomiast każdy, a warto także pamiętać, że cukinia jest wyjątkowo zdrowym i lekkostrawnym warzywem.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka lub cebula
  • sól i pieprz

Przepis na placuszki z cukinii

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie łączymy (najlepiej za pomocą rózgi). Dodajemy mleko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Cukinię myjemy, suszymy, obcinamy końce i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek trzemy na tarce na drobnych oczkach. Cukinię, cebulę i czosnek dodajemy do ciasta, następnie mieszamy łyżką.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie nakładamy po łyżce i smażymy nasze placuszki warzywne przez około 2 — 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Smacznego!

Placuszki z cukinii możesz podawać ze śmietaną, oraz również jako dodatek do zupy dyniowej – będą smakowały wyśmienicie!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (22 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x