Placki z cukinii

Przepis na placki z cukinii
Przepis na placki z cukinii

Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z innymi warzywami. Warto sięgnąć po przepis na placki z cukinii i to z kilku powodów. Te placki okazują się bardzo delikatne w smaku, pięknie pachną i przede wszystkim smakują nawet dzieciom. Placki z cukinii serwuje się nie tylko jako główne danie obiadowe, ale sprawdzą się też na kolację. Niektórzy polewają je aromatycznym sosem pomidorowym, inni preferują sos jogurtowy albo dip śmietanowo-koperkowy czy ogórkowy. Dobrze komponują się nawet z powidłami śliwkowymi, jeżeli ktoś ma ochotę na słodszą wersję.

Placki z cukinii, czyli smacznie i zdrowo

Placki z cukinii naprawdę łatwo przygotować. Jeżeli ktoś sobie radzi z plackami ziemniaczanymi czy naleśnikami, to i z wykonaniem tych placuszków nie będzie mieć żadnych problemów. W końcu wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i pilnować, aby ciasto nie przypaliło się na patelni. Walory smakowe doceni natomiast każdy, a warto także pamiętać, że cukinia jest wyjątkowo zdrowym i lekkostrawnym warzywem.

Składniki:

  • 400 g cukinii
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka lub cebula
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Przepis na placki z cukinii

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie łączymy (najlepiej za pomocą rózgi). Dodajemy mleko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Cukinię myjemy, suszymy, obcinamy końce i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie cukinię porządnie odciskamy i przekładamy do miski.
  3. Cebulę i czosnek trzemy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i czosnek dodajemy do cukinii, następnie dodajemy ciasto, dokładnie mieszamy łyżką.
  4. Placki z cukinii smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Nakładamy po łyżce i smażymy przez około 2 — 3 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Smacznego!

Placki z cukinii możesz podawać ze śmietaną, oraz również jako dodatek do zupy dyniowej – będą smakowały wyśmienicie!

Zobacz również: Placki ziemniaczane

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (27 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x