Na skróty
Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z innymi warzywami. Warto sięgnąć po przepis na placki z cukinii i to z kilku powodów. Te placki okazują się bardzo delikatne w smaku, pięknie pachną i przede wszystkim smakują nawet dzieciom. Placki z cukinii serwuje się nie tylko jako główne danie obiadowe, ale sprawdzą się też na kolację. Niektórzy polewają je aromatycznym sosem pomidorowym, inni preferują sos jogurtowy albo dip śmietanowo-koperkowy czy ogórkowy. Dobrze komponują się nawet z powidłami śliwkowymi, jeżeli ktoś ma ochotę na słodszą wersję.
Placki z cukinii, czyli smacznie i zdrowo
Placki z cukinii naprawdę łatwo przygotować. Jeżeli ktoś sobie radzi z plackami ziemniaczanymi czy naleśnikami, to i z wykonaniem tych placuszków nie będzie mieć żadnych problemów. W końcu wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i pilnować, aby ciasto nie przypaliło się na patelni. Walory smakowe doceni natomiast każdy, a warto także pamiętać, że cukinia jest wyjątkowo zdrowym i lekkostrawnym warzywem.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis placki z cukinii, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g cukinii
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 ml mleka 3,2%
- 2 ząbki czosnku
- szalotka lub cebula
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na placki z cukinii
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie łączymy (najlepiej za pomocą rózgi). Dodajemy mleko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
- Cukinię myjemy, suszymy, obcinamy końce i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie cukinię porządnie odciskamy dłońmi i przekładamy do miski.
- Cebulę i czosnek trzemy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i czosnek dodajemy do cukinii, następnie dodajemy ciasto, dokładnie mieszamy łyżką.
- Placki z cukinii smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Nakładamy po łyżce i smażymy przez około 2 — 3 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
- Placuszki z cukinii po wyjęciu z patelni odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego!
Placki z cukinii możesz podawać ze śmietaną, oraz również jako dodatek do zupy dyniowej – będą smakowały wyśmienicie!
Zobacz również: Placki ziemniaczane