Na skróty
Makaron z tuńczykiem i bobem to wprost idealne połączenie składników na pyszną sałatkę. Sałatkę z makronem przygotujesz dosłownie w trzech krokach, w czasie nieprzekraczającym czas gotowania makaronu. Czy może coś być bardziej smacznego i szybkiego do wykonania?
Mój przepis na makaron z tuńczykiem powstał na zasadzie szybkiego researchu tego co mam w lodówce. Więc jeśli nie masz wszystkich składników to się kompletnie tym nie przejmuj. Zamiast tuńczyka w oleju możesz użyć np. szynki konserwowej, a zamiast bobu np. szparagi. Sałatka stanie się wówczas zupełnie nowym daniem, ale nadal bardzo smacznym! 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z tuńczykiem i bobem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 200 g makaronu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- cebula biała
- 5 cm pora
- 2 puszki tuńczyka
- 200 g obranego bobu
- masło
- natka pietruszki
- sól i pieprz czarny
Przepis na makaron z tuńczykiem
- Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente, według wskazówek podanych na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuję, rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy na niej cebulę oraz pora na złocisty kolor.
- Następnie na patelnię dodajemy bób oraz odsączonego z oleju i rozdrobnionego tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze razem około 5 minut.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, masło oraz przyprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku. Na sam koniec mieszamy wszystko razem z makaronem. Smacznego!
Zobacz również: Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą