Na skróty
Szybkie i pyszne danie to specjalność każdego dobrego kucharza. Nie trzeba przecież całego dnia spędzić w kuchni, aby przygotować coś zaskakującego i przede wszystkim ujmującego smakiem. Taki właśnie jest makaron z kurczakiem po tajsku. Ta potrawa ma jeszcze jeden walor, który szczególnie docenią osoby unikające glutenu w codziennym menu. Jej bazę stanowi makaron ryżowy, więc jest jak najbardziej bezglutenowa. Z kolei dodatek warzyw to ogromny wkład w zdrowy styl żywienia.
Makaron ryżowy z kurczakiem na każdą okazję
Takie danie spokojnie można podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Co więcej, świetnie się sprawdzi nawet na przyjęcie. Na pewno warto zaskoczyć rodzinę czy swoich przyjaciół oryginalnym przyrządzeniem kurczaka. Niekoniecznie tradycyjnym, ale w otoczeniu kolorowych warzyw i z ciekawą nutą smakową, która wynika z wykorzystanych składników, tak charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Całość tworzy niebanalną kompozycję cieszącą wszystkie zmysły — wzrok, węch i kubki smakowe.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 450 g filetu z kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 średnie marchewki
- średnia cukinia
- średnia papryka czerwona
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 50 g szalotki
- 10 g sezamu
- 300 g pieczarek
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Przepis na makaron z kurczakiem
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski warzywa: marchewkę, cukinię, paprykę oraz pieczarki. Na tartce trzemy imbir oraz drobno siekamy szalotkę i czosnek.
- Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną curry, następnie smażymy na szybkim ogniu przez 4 minuty, co chwilę mieszając.
- Po usmażeniu kurczaka wyjmujemy go na talerz i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, szalotkę oraz imbir. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy na szybkim ogniu. Możemy podlać odrobiną wody.
- Na patelnię z warzywami dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, łyżeczkę cukru, 5 łyżek octu ryżowego. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na szybkim ogniu.
- Następnie, kiedy warzywa będą już prawie gotowe (finalnie, powinny być al dente) dodajemy ugotowany makaron i kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe makaron z kurczakiem już na talerzu dekorujemy natką pietruszki i sezamem. Smacznego!
Zobacz również: Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem