Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Przepis na Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Przepis na Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Szybkie i pyszne danie to specjalność każdego dobrego kucharza. Nie trzeba przecież całego dnia spędzić w kuchni, aby przygotować coś zaskakującego i przede wszystkim ujmującego smakiem. Taki właśnie jest makaron z kurczakiem po tajsku. Ta potrawa ma jeszcze jeden walor, który szczególnie docenią osoby unikające glutenu w codziennym menu. Jej bazę stanowi makaron ryżowy, więc jest jak najbardziej bezglutenowa. Z kolei dodatek warzyw to ogromny wkład w zdrowy styl żywienia.

Poznaj przepis na makaron ryżowy z kurczakiem na każdą okazję

Takie danie spokojnie można podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Co więcej, świetnie się sprawdzi nawet na przyjęcie. Na pewno warto zaskoczyć rodzinę czy swoich przyjaciół oryginalnym przyrządzeniem kurczaka. Niekoniecznie tradycyjnym, ale w otoczeniu kolorowych warzyw i z ciekawą nutą smakową, która wynika z wykorzystanych składników, tak charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Całość tworzy niebanalną kompozycję cieszącą wszystkie zmysły — wzrok, węch i kubki smakowe.

Składniki:

  • 450 g filetu z kurczaka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 średnie marchewki
  • średnia cukinia
  • średnia papryka czerwona
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 50 g szalotki
  • 10 g sezamu
  • 300 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przepis na makaron z kurczakiem

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski warzywa: marchewkę, cukinię, paprykę oraz pieczarki. Na tartce trzemy imbir oraz drobno siekamy szalotkę i czosnek.
  2. Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną curry, następnie smażymy na szybkim ogniu przez 4 minuty, co chwilę mieszając.
  3. Po usmażeniu kurczaka wyjmujemy go na talerz i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek, szalotkę oraz imbir. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy na szybkim ogniu. Możemy podlać odrobiną wody.
  4. Na patelnię z warzywami dodajemy 5 łyżek sosu sojowego, łyżeczkę cukru, 5 łyżek octu ryżowego. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na szybkim ogniu.
  5. Następnie, kiedy warzywa będą już prawie gotowe (finalnie, powinny być al dente) dodajemy ugotowany makaron i kurczaka. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.

Gotowe makaron z kurczakiem już na talerzu dekorujemy natką pietruszki i sezamem. Smacznego!

Zobacz również: Polędwiczka wieprzowa po chińsku z ananasem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x