Na skróty
Kotlety rybne to idealny pomysł na piątkowy obiad, który świetnie sprawdzi się również w każdy inny dzień tygodnia. Jest to mój sprawdzony przepis na rybę w nieco innym wydaniu. Wyciągam go zawsze gdy mamy ochotę na dania rybne, ale nie w formie filetów czy całych ryb. Kotlety rybne wychodzą bardzo aromatyczne, pachnące koperkiem i cytryną, a do tego świetnie smakują i mają chrupiącą skórkę. Kotlety są tak pyszne, że mimo przygotowania większej ilości zawsze znikają z talerza na jeden raz 😀
Kotlety rybne przygotowuję zazwyczaj z połączenia łososia i dorsza, jednak możesz użyć dowolnych ryb. Warto tutaj wiedzieć, że dobre połączenie to takie gdzie jedna ryba ma chudsze mięso, druga bardziej tłustsze. Takie ryby świetnie współgrają razem i kotlety nie wychodzą ani za suche, ani za mokre. Kotlety świetnie sprawdzają się z zmieniaczami puree i kiszonkami sezonowymi.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety rybne, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g filetów z łososia
- 300 g filetów z dorsza
- duża cebula
- ząbek czosnku
- pół cytryny
- jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1/4 pęczka kopru
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżka masła
Do smażenia
- bułka tarta
- olej roślinny
Przepis na kotlety rybne
- W pierwszej kolejności mielimy oczyszczone z ości i skóry filety rybne w maszynce do mielenia. Następnie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na maśle lub oleju w patelni na złocisty kolor.
- Zawartość patelni po przestudzeniu dodajemy do zmielonej ryby. Następnie dodajemy jajko, posiekany koper, bułkę tartą, sól, pieprz oraz otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i każdy obtaczamy w bułce tartej. Kotlety rybne smażmy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu zarumienienia skórki.
- Następnie przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut. (w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!
Kotlety rybne świetnie sprawdzą się z ziemniaczkami puree oraz surówką z kiszonej kapusty.