Kotlety rybne

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kotlety rybne to idealny pomysł na piątkowy obiad, który świetnie sprawdzi się również w każdy inny dzień tygodnia. Jest to mój sprawdzony przepis na rybę w nieco innym wydaniu. Wyciągam go zawsze gdy mamy ochotę na dania rybne, ale nie w formie filetów czy całych ryb. Kotlety rybne wychodzą bardzo aromatyczne, pachnące koperkiem i cytryną, a do tego świetnie smakują i mają chrupiącą skórkę. Kotlety są tak pyszne, że mimo przygotowania większej ilości zawsze znikają z talerza na jeden raz 😀

Kotlety rybne przygotowuję zazwyczaj z połączenia łososia i dorsza, jednak możesz użyć dowolnych ryb. Warto tutaj wiedzieć, że dobre połączenie to takie gdzie jedna ryba ma chudsze mięso, druga bardziej tłustsze. Takie ryby świetnie współgrają razem i kotlety nie wychodzą ani za suche, ani za mokre. Kotlety świetnie sprawdzają się z zmieniaczami puree i kiszonkami sezonowymi.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety rybne, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 300 g filetów z łososia 
  • 300 g filetów z dorsza
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • pół cytryny
  • jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1/4 pęczka kopru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżka masła

Do smażenia

Reklamy Ads By Google

  • bułka tarta
  • olej roślinny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na kotlety rybne

  1. W pierwszej kolejności mielimy oczyszczone z ości i skóry filety rybne w maszynce do mielenia. Następnie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na maśle lub oleju w patelni na złocisty kolor.
  2. Zawartość patelni po przestudzeniu dodajemy do zmielonej ryby. Następnie dodajemy jajko, posiekany koper, bułkę tartą, sól, pieprz oraz otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i każdy obtaczamy w bułce tartej. Kotlety rybne smażmy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu zarumienienia skórki.
  5. Następnie przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut(w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Kotlety rybne świetnie sprawdzą się z ziemniaczkami puree oraz surówką z kiszonej kapusty.

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)