Kotlety rybne

Przepis na kotlety rybne
Przepis na kotlety rybne

Kotlety rybne to idealny pomysł na piątkowy obiad, który świetnie sprawdzi się również w każdy inny dzień tygodnia. Jest to mój sprawdzony przepis na rybę w nieco innym wydaniu. Wyciągam go zawsze gdy mamy ochotę na dania rybne, ale nie w formie filetów czy całych ryb. Kotlety rybne wychodzą bardzo aromatyczne, pachnące koperkiem i cytryną, a do tego świetnie smakują i mają chrupiącą skórkę. Kotlety są tak pyszne, że mimo przygotowania większej ilości zawsze znikają z talerza na jeden raz 😀

Kotlety rybne przygotowuję zazwyczaj z połączenia łososia i dorsza, jednak możesz użyć dowolnych ryb. Warto tutaj wiedzieć, że dobre połączenie to takie gdzie jedna ryba ma chudsze mięso, druga bardziej tłustsze. Takie ryby świetnie współgrają razem i kotlety nie wychodzą ani za suche, ani za mokre. Kotlety świetnie sprawdzają się z zmieniaczami puree i kiszonkami sezonowymi.

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia 
  • 300 g filetów z dorsza
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • pół cytryny
  • jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1/4 pęczka kopru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżka masła

Do smażenia

  • bułka tarta
  • olej roślinny

Przepis na kotlety rybne

  1. W pierwszej kolejności mielimy oczyszczone z ości i skóry filety rybne w maszynce do mielenia. Następnie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na maśle lub oleju w patelni na złocisty kolor.
  2. Zawartość patelni po przestudzeniu dodajemy do zmielonej ryby. Następnie dodajemy jajko, posiekany koper, bułkę tartą, sól, pieprz oraz otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i każdy obtaczamy w bułce tartej. Kotlety rybne smażmy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu zarumienienia skórki.
  4. Następnie przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut(w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!

Kotlety rybne świetnie sprawdzą się z ziemniaczkami puree oraz surówką z kiszonej kapusty.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (24 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?