Kotlety rybne

Przepis na kotlety rybne
Przepis na kotlety rybne

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kotlety rybne to idealny pomysł na piątkowy obiad, który świetnie sprawdzi się również w każdy inny dzień tygodnia. Jest to mój sprawdzony przepis na rybę w nieco innym wydaniu. Wyciągam go zawsze gdy mamy ochotę na dania rybne, ale nie w formie filetów czy całych ryb. Kotlety rybne wychodzą bardzo aromatyczne, pachnące koperkiem i cytryną, a do tego świetnie smakują i mają chrupiącą skórkę. Kotlety są tak pyszne, że mimo przygotowania większej ilości zawsze znikają z talerza na jeden raz 😀

Kotlety rybne przygotowuję zazwyczaj z połączenia łososia i dorsza, jednak możesz użyć dowolnych ryb. Warto tutaj wiedzieć, że dobre połączenie to takie gdzie jedna ryba ma chudsze mięso, druga bardziej tłustsze. Takie ryby świetnie współgrają razem i kotlety nie wychodzą ani za suche, ani za mokre. Kotlety świetnie sprawdzają się z zmieniaczami puree i kiszonkami sezonowymi.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety rybne, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 300 g filetów z łososia 
  • 300 g filetów z dorsza
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • pół cytryny
  • jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1/4 pęczka kopru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżka masła

Do smażenia

  • bułka tarta
  • olej roślinny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na kotlety rybne

  1. W pierwszej kolejności mielimy oczyszczone z ości i skóry filety rybne w maszynce do mielenia. Następnie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na maśle lub oleju w patelni na złocisty kolor.
  2. Zawartość patelni po przestudzeniu dodajemy do zmielonej ryby. Następnie dodajemy jajko, posiekany koper, bułkę tartą, sól, pieprz oraz otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i każdy obtaczamy w bułce tartej. Kotlety rybne smażmy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu zarumienienia skórki.
  4. Następnie przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut(w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!

Kotlety rybne świetnie sprawdzą się z ziemniaczkami puree oraz surówką z kiszonej kapusty.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

3 osoby ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Dodatkowe informacje

Tradycyjne kotlety rybne

Kotlety rybne to pyszne i zdrowe danie, które jest dość popularną potrawą na całym świecie. Wykorzystując różnorodność gatunków ryb, takich jak dorsz, łosoś, czy pstrąg, można przygotować niezliczone warianty tego wyśmienitego posiłku. Bogate w białko, witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3, kotlety rybne są nie tylko smaczne, ale również korzystne dla zdrowia, szczególnie serca i układu krążenia. Dodatkowo, są one doskonałym źródłem energii dla osób uprawiających sporty oraz prowadzących aktywny tryb życia.

Jak zrobić pyszne kotlety z ryby?

Kotlety rybne można przygotować na różne sposoby, lecz najpopularniejsze są te panierowane w bułce tartej. Jednak, aby je przyrządzić, rybę należy najpierw odpowiednio przyrządzić, zmielić lub poszatkować drobno mięso. Następnie połączyć zmieloną rybę z jajkiem, bułką tarą i wszystkimi przyprawami, kolejno uformować małe owalne lub okrągłe kotlety, które następnie smażymy na patelni na złoty kolor, co zapewni chrupiącą i apetyczną panierkę. Kotlety rybne mogą być smażone na głębokim oleju lub na patelni z odrobiną oleju, aż do osiągnięcia złocistej panierki. Kotlety następnie trafiają jeszcze do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut.

Z czym podawać kotlety rybne?

Kotleciki rybne doskonale komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak warzywa, ziemniaczki puree, ryż czy kasze. W krajach nadbałtyckich popularne jest podawanie kotletów rybnych z buraczkami zasmażanymi, natomiast w kuchni śródziemnomorskiej często są serwowane z sosem na bazie pomidorów, czosnku i ziół. Dla miłośników kuchni orientalnej, kotlety rybne mogą być podane z sosem na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem curry i kolendry. Niezależnie od preferencji kulinarnych, kotlety rybne stanowią smaczne i wszechstronne danie, które z pewnością zadowoli podniebienia każdego smakosza ryb.