
Na skróty
Jajka po szkocku to popularna brytyjska potrawa w bardzo oryginalnej odsłonie. Ugotowane na twardo jajka otulone warstwą mięsa mielonego z pyszną skórką zawinięte w chrupiące naleśniki. Takie danie jest w stanie zaskoczyć nawet najbardziej wyszukanych smakoszy każdego rodzaju kuchni. W mojej kuchni takie danie nie występują zbyt często i to nie ze względu na ich czasochłonne przygotowanie, bo wcale dużo nie potrzebują czasu, tylko ze względu na ich wyjątkowość. Jednym słowem jajka po szkocku serwuje na specjalne okazje. Bowiem jest to iście królewskie danie.
Tradycyjne jajka kurze, można zastąpić kaczymi lub przepiórczymi jajkami. Należy wziąć wówczas pod uwagę ich wielkość i tak dobrać ilość mięsa, aby było odpowiednie do rozmiaru jajka. Wykorzystując jajka przepiórki wyjdą nam dosłownie takie gruzińskie chinkali, ale bardziej brytyjskie, bo zawinięte w chrupiące naleśniki 😉
Przyprawy w jajkach po szkocku są kwestią umowną, doskonale doprawione mięso jest wtedy, kiedy jest smaczne pod nasz gust. Więc możesz doprawić je tak jak lubisz najbardziej.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jajka po szkocku w naleśniku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Jajka po szkocku
- 5 jajek
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- cebula lub 2 szalotki
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- olej
Naleśniki
- szklanka mleka
- pół szklanka wody
- jajko
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Dip chrzanowy
- 2 łyżeczki chrzanu
- 180 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz czarny
Dodatkowo będzie potrzebny cały rozmaryn lub tymianek do wiązania „woreczków” z naleśnikami.
Przepis na jajka po szkocku
- W pierwszej kolejności gotujemy 4 jajka na twardo (zobacz ile ugotować jajka na twardo), następnie obieramy i obtaczamy w mące. Drobno posiekaną szalotkę lub cebulę szklimy na oleju.
- Podsmażoną cebulkę dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy surowe jajko oraz pół łyżki bułki tartej, przyprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Mięso dzielimy na 4 równe porcje i każdy kawałek wykładamy na folię spożywczą, spłaszczamy dłonią i na środku kładziemy ugotowane jajko. Następnie łącząc ze sobą końce folii oblepiamy jajko mięsem robiąc kulę. Tak przygotowane klopsy wkładamy do lodówki na około 25 minut.
- Podczas gdy klopsy odpoczywają w lodówce smażmy naleśniki. W tym celu łączymy wszystkie składniki na naleśniki i smażmy je na patelni z grubym dnem na odrobienie oleju. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy łyżką wazową ciasta tak, aby wyszedł nam cienki placek. Naleśniki smażymy z obu stron.
Dobra rada: Jeśli ciasto jest za rzadkie, to możesz dodać łyżkę mąki i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. - Następnie klopsy wyjmujemy z lodówki, odwijamy folię i panierujemy w bułce tartej. Jajka po szkocku podsmażamy na głębokim rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor, następnie przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy z resztek oleju.
- Obsmażone klopsy układamy na środku usmażonych naleśników i zawiązujemy ziołami tak, aby jajko po szkocku było jak w woreczku. Zioła, które najlepiej sprawdzą się zawiązywania to rozmaryn lub tymianek.
- Zawinięte jajka po szkocku przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 15 minut w 180℃.
- Kiedy jajka po szkocku pieką się w piekarniku przygotowujemy dip chrzanowy, łączmy ze sobą chrzan, jogurt naturalny, przyprawiamy solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego!
Zobacz również: Jajko zapiekane w awokado
Komentarze