Jajko zapiekane w awokado

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Jajko zapiekane w awokado to smaczna przekąska do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Pyszny pomysł na śniadanie w postaci awokado z jajkiem jest tak smaczny, że nie potrzebujemy już żadnych dodatków. Jedyne o co możemy się pokusić to dodanie pieczywa podczas pieczenia do piekarnika. Wówczas uzyskamy oprócz pieczonego awokado z jajkiem smaczne kromki zapiekanego chleba.

Reklamy Ads By Google

Jajko zapiekane w awokado to nie tylko smaczne połącznie, które świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na kolację, ale również bardzo zdrowa przekąska. Wypróbuj mój sprawdzony przepis.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jajko zapiekane w awokado, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki masła
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na jajko zapiekane w awokado

  1. W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 200℃, grzanie góra — dół. Następnie myjemy awokado i przecinamy je poziomo na pół. Otwieramy owoc awokado delikatnie okręcając. Usuwamy pestkę.
  2. Wnętrze awokado doprawiamy solą i pieprzem. Następnie we wgłębienia wbijamy po jajku. Niestety zapewne większość białka się nie zmieści, więc zapiekamy żółtko i troszkę białka. Dodatkowo na jajku kładziemy odrobinę masła.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Awokado kładziemy na blaszce lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Awokado zapiekane z jajkiem jest smaczniejsze jeśli żółtko pozostanie płynne. W tym samym czasie możemy też opiec kromki pieczywa.
  5. Jajko zapiekane w awokado doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wierzch posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Bułka z zapiekanym jajkiem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments