Na skróty
Jajko zapiekane w awokado to smaczna przekąska do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Pyszny pomysł na śniadanie w postaci awokado z jajkiem jest tak smaczny, że nie potrzebujemy już żadnych dodatków. Jedyne o co możemy się pokusić to dodanie pieczywa podczas pieczenia do piekarnika. Wówczas uzyskamy oprócz pieczonego awokado z jajkiem smaczne kromki zapiekanego chleba.
Jajko zapiekane w awokado to nie tylko smaczne połącznie, które świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na kolację, ale również bardzo zdrowa przekąska. Wypróbuj mój sprawdzony przepis.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jajko zapiekane w awokado, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 małe jajka
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki masła
- natka pietruszki
Przepis na jajko zapiekane w awokado
- W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 200℃, grzanie góra — dół. Następnie myjemy awokado i przecinamy je poziomo na pół. Otwieramy owoc awokado delikatnie okręcając. Usuwamy pestkę.
- Wnętrze awokado doprawiamy solą i pieprzem. Następnie we wgłębienia wbijamy po jajku. Niestety zapewne większość białka się nie zmieści, więc zapiekamy żółtko i troszkę białka. Dodatkowo na jajku kładziemy odrobinę masła.
- Awokado kładziemy na blaszce lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Awokado zapiekane z jajkiem jest smaczniejsze jeśli żółtko pozostanie płynne. W tym samym czasie możemy też opiec kromki pieczywa.
- Jajko zapiekane w awokado doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wierzch posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz również: Bułka z zapiekanym jajkiem