Surówka z młodej kapusty

Zdjęcie przedstawia miskę z poszatkowanymi warzywami, młoda kapusta, rzodkiewka, szczypior oraz inne zioła. Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z białej młodej kapusty? To odpowiedź nie powinna być w zasadzie zaskakująca, bo jest nią — surówka z młodej kapusty! Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia surówka z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki oraz koperku to idealne połącznie na pyszny dodatek do obiadu lub grilla. Tak właściwie to surówka z młodej kapusty świetnie sprawdzi się do wszystkich dań z rybami, do każdego rodzaju kotletów, zarówno schabowych, tych z kurczaka i tych mielonych. I zdecydowanie warto ją wypróbować, bo jest to mój najlepszy i sprawdzony przepis na wiosenną surówkę do obiadu.

Wiosenna surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty jest bardzo łatwa do przygotowania, zawiera tylko kilka prostych i łatwo dostępnych składników. Nie wymaga większego wysiłku czy zdolności kulinarnych, wystarczy poszatkować warzywa, połączyć w misce i doprawić przyprawami. W moim przepisie na wiosenną surówkę z młodej kapusty użyłem rzodkiewki zamiast popularnie używanej marchewki. Zarówno rzodkiewka jak i marchew to składnik wymienny, więc jeśli wolisz wersję z marchewką, dodaj ją w tym samym momencie co dodaję rzodkiewkę w przepisie. Z jedną uwagą, marchew powinna być tarta na grubych oczkach. Dodatkowo czasami do surówki z młodej kapusty dodaję również zielonego ogórka pokrojonego w kostkę, co oczywiście polecam wypróbować.

Chcesz przygotować przepis surówka z młodej kapusty w skupieniu, bez zbędnych rozpraszaczy? Użyj trybu gotowania, który zapewni Ci maksymalne skupienie na przepisie i pozwoli skupić w 100% na gotowaniu.

Składniki

  • pół główki młodej kapusty
  • kilka cebuli dymki razem ze szczypiorem
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta cukru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na surówkę z młodej kapusty

  1. W pierwszej kolejności myjemy kapustę, osuszamy i drobno szatkujemy, następnie przekładamy do większej miski.
  2. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę razem ze szczypiorkiem, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz posiekany koperek.
  3. Finalnie dodajemy olej roślinny lub oliwę z oliwek, sok z cytryny, następnie doprawiamy całość cukrem, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy całość. Smacznego!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis surówka z młodej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Zdjęcie przedstawia miskę z poszatkowanymi warzywami, młoda kapusta, rzodkiewka, szczypior oraz inne zioła. Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty zaraz po przygotowaniu powinna odstać chociaż 20 minut przed podaniem, więc dobrze jest ją przygotować np. przed gotowaniem ziemniaczków do obiadu czy smażeniem kotletów.

Zobacz również: Surówka Coleslaw

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments