Na skróty
Jeśli zastanawiasz się co zrobić z białej młodej kapusty? To odpowiedź nie powinna być w zasadzie zaskakująca, bo jest nią — surówka z młodej kapusty! Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia surówka z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki oraz koperku to idealne połącznie na pyszny dodatek do obiadu lub grilla. Tak właściwie to surówka z młodej kapusty świetnie sprawdzi się do wszystkich dań z rybami, do każdego rodzaju kotletów, zarówno schabowych, tych z kurczaka i tych mielonych. I zdecydowanie warto ją wypróbować, bo jest to mój najlepszy i sprawdzony przepis na wiosenną surówkę do obiadu.
Wiosenna surówka z młodej kapusty
Wiosenna surówka z młodej kapusty jest bardzo łatwa do przygotowania, zawiera tylko kilka prostych i łatwo dostępnych składników. Nie wymaga większego wysiłku czy zdolności kulinarnych, wystarczy poszatkować warzywa, połączyć w misce i doprawić przyprawami. W moim przepisie na wiosenną surówkę z młodej kapusty użyłem rzodkiewki zamiast popularnie używanej marchewki. Zarówno rzodkiewka jak i marchew to składnik wymienny, więc jeśli wolisz wersję z marchewką, dodaj ją w tym samym momencie co dodaję rzodkiewkę w przepisie. Z jedną uwagą, marchew powinna być tarta na grubych oczkach. Dodatkowo czasami do surówki z młodej kapusty dodaję również zielonego ogórka pokrojonego w kostkę, co oczywiście polecam wypróbować.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis surówka z młodej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- pół główki młodej kapusty
- kilka cebuli dymki razem ze szczypiorem
- kilka rzodkiewek
- pęczek koperku
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta cukru
Przepis na surówkę z młodej kapusty
- W pierwszej kolejności myjemy kapustę, osuszamy i drobno szatkujemy, następnie przekładamy do większej miski.
- Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę razem ze szczypiorkiem, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz posiekany koperek.
- Finalnie dodajemy olej roślinny lub oliwę z oliwek, sok z cytryny, następnie doprawiamy całość cukrem, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy całość. Smacznego!
Surówka z młodej kapusty zaraz po przygotowaniu powinna odstać chociaż 20 minut przed podaniem, więc dobrze jest ją przygotować np. przed gotowaniem ziemniaczków do obiadu czy smażeniem kotletów.
Zobacz również: Surówka Coleslaw