Surówka z młodej kapusty

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z białej młodej kapusty? To odpowiedź nie powinna być w zasadzie zaskakująca, bo jest nią — surówka z młodej kapusty! Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia surówka z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki oraz koperku to idealne połącznie na pyszny dodatek do obiadu lub grilla. Tak właściwie to surówka z młodej kapusty świetnie sprawdzi się do wszystkich dań z rybami, do każdego rodzaju kotletów, zarówno schabowych, tych z kurczaka i tych mielonych. I zdecydowanie warto ją wypróbować, bo jest to mój najlepszy i sprawdzony przepis na wiosenną surówkę do obiadu.

Wiosenna surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty jest bardzo łatwa do przygotowania, zawiera tylko kilka prostych i łatwo dostępnych składników. Nie wymaga większego wysiłku czy zdolności kulinarnych, wystarczy poszatkować warzywa, połączyć w misce i doprawić przyprawami. W moim przepisie na wiosenną surówkę z młodej kapusty użyłem rzodkiewki zamiast popularnie używanej marchewki. Zarówno rzodkiewka jak i marchew to składnik wymienny, więc jeśli wolisz wersję z marchewką, dodaj ją w tym samym momencie co dodaję rzodkiewkę w przepisie. Z jedną uwagą, marchew powinna być tarta na grubych oczkach. Dodatkowo czasami do surówki z młodej kapusty dodaję również zielonego ogórka pokrojonego w kostkę, co oczywiście polecam wypróbować.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis surówka z młodej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • pół główki młodej kapusty
  • kilka cebuli dymki razem ze szczypiorem
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta cukru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na surówkę z młodej kapusty

  1. W pierwszej kolejności myjemy kapustę, osuszamy i drobno szatkujemy, następnie przekładamy do większej miski.
  2. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę razem ze szczypiorkiem, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz posiekany koperek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Finalnie dodajemy olej roślinny lub oliwę z oliwek, sok z cytryny, następnie doprawiamy całość cukrem, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy całość. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google
Zdjęcie przedstawia miskę z poszatkowanymi warzywami, młoda kapusta, rzodkiewka, szczypior oraz inne zioła. Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty zaraz po przygotowaniu powinna odstać chociaż 20 minut przed podaniem, więc dobrze jest ją przygotować np. przed gotowaniem ziemniaczków do obiadu czy smażeniem kotletów.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Surówka Coleslaw

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)