Surówka z młodej kapusty

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z białej młodej kapusty? To odpowiedź nie powinna być w zasadzie zaskakująca, bo jest nią — surówka z młodej kapusty! Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia surówka z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki oraz koperku to idealne połącznie na pyszny dodatek do obiadu lub grilla. Tak właściwie to surówka z młodej kapusty świetnie sprawdzi się do wszystkich dań z rybami, do każdego rodzaju kotletów, zarówno schabowych, tych z kurczaka i tych mielonych. I zdecydowanie warto ją wypróbować, bo jest to mój najlepszy i sprawdzony przepis na wiosenną surówkę do obiadu.

Reklamy Ads By Google

Wiosenna surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty jest bardzo łatwa do przygotowania, zawiera tylko kilka prostych i łatwo dostępnych składników. Nie wymaga większego wysiłku czy zdolności kulinarnych, wystarczy poszatkować warzywa, połączyć w misce i doprawić przyprawami. W moim przepisie na wiosenną surówkę z młodej kapusty użyłem rzodkiewki zamiast popularnie używanej marchewki. Zarówno rzodkiewka jak i marchew to składnik wymienny, więc jeśli wolisz wersję z marchewką, dodaj ją w tym samym momencie co dodaję rzodkiewkę w przepisie. Z jedną uwagą, marchew powinna być tarta na grubych oczkach. Dodatkowo czasami do surówki z młodej kapusty dodaję również zielonego ogórka pokrojonego w kostkę, co oczywiście polecam wypróbować.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis surówka z młodej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • pół główki młodej kapusty
  • kilka cebuli dymki razem ze szczypiorem
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta cukru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na surówkę z młodej kapusty

  1. W pierwszej kolejności myjemy kapustę, osuszamy i drobno szatkujemy, następnie przekładamy do większej miski.
  2. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę razem ze szczypiorkiem, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz posiekany koperek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Finalnie dodajemy olej roślinny lub oliwę z oliwek, sok z cytryny, następnie doprawiamy całość cukrem, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy całość. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google
Zdjęcie przedstawia miskę z poszatkowanymi warzywami, młoda kapusta, rzodkiewka, szczypior oraz inne zioła. Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty zaraz po przygotowaniu powinna odstać chociaż 20 minut przed podaniem, więc dobrze jest ją przygotować np. przed gotowaniem ziemniaczków do obiadu czy smażeniem kotletów.

Zobacz również: Surówka Coleslaw

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 427
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)