Gnocchi

Przepis na oryginalne Gnocchi
Przepis na oryginalne Gnocchi

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Gnocchi to klasyczna włoska potrawa, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Małe kluski ziemniaczane, które smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka i idealnie komponują się z różnymi sosami oraz dodatkami. Dzięki temu podając Włoskie gnocchi można zawsze stworzyć całkiem nowe, interesujące danie.

Oryginalny przepis na gnocchi jest bardzo łatwy, a przygotowanie w domu pozwala na pełną kontrolę nad jakością i składem potrawy. W zależności od upodobań, do przygotowania włoskich kluseczek można użyć różnych dodatków, takich jak szpinak, dynia czy pomidory, co pozwala na jeszcze bardziej urozmaicenie już i tak niepowtarzalnego smaku. Warto pamiętać o ziemniakach, koniecznie muszą być to ziemniaki typu C, czyli mączyste, te odmiany idealnie nadaj się do kopytek, klusek śląskich czy właśnie gnocchi.

Ponadto gnocchi to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad, który zadowoli całą rodzinę. Gotowe gnocchi można podawać na wiele sposobów – z sosem pomidorowym, pesto, z dodatkiem mięsa, a nawet z dodatkiem owoców morza. Można również wzbogacić danie o ulubione warzywa, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.

Jeśli szukasz pomysłu dania z gnocchi lub po prostu chcesz przygotować ciekawy i smaczny posiłek, który zadowoli nawet największych łasuchów, to te Włoskie kluseczki wydają się idealną propozycją.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gnocchi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 1 kg ziemniaków mącznych
  • 200 g mąki pszennej durum
  • duże jajko
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na oryginalne Gnocchi

  1. W pierwszej kolejności bardzo dokładnie szorujemy ziemniaki, następnie przekładamy je do garnka zalewamy wodą i gotujemy (tak w ze skórką, w mundurkach) przez około 35 minut – w zależności od wielkości ziemniaków, lub do czasu aż będą miękkie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na deskę do przestygnięcia. Następnie jeszcze nadal ciepłe ziemniaki (to ważne, ziemniaki nie mogą być zimne) dokładnie obieramy ze skórki i pozbywamy się wszystkich niedoskonałości.
  3. Całkowicie przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę mielenia na średnich oczkach. Następnie zmielone ziemniaki przekładamy do dużej miski.
  4. Dodajemy mąkę, jajko, sól i ewentualnie świeżo mielony pieprz czarny. Całość dokładnie zagniatamy na jednolitą masę tylko do połączenia składników – bez wyrabiania. Ciasto na gnocchi powinno być bardziej zwarte niż na kopytka, jeśli jest luźne możesz dodać jeszcze trochę mąki.
  5. Ciasto dzielimy na cztery części, następnie podsypując mąką „rozwałkowujemy” na rulonik jak na kopytka. Rulonik kroimy w poprzek na 1 – 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek odciskamy wgłębienia widelcem.
  6. Gotowe gnocchi gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody, od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około minuty. Następnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz do przestudzenia. Smacznego!

Zobacz również przepis na kopytka.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Dodatkowe informacje

Co to jest gnocchi?

Gnocchi to tradycyjne włoskie danie, które zyskało popularność na całym świecie ze względu na swoje wyjątkowe cechy kulinarne i kulturalne. Gnocchi to małe, miękkie kluski ziemniaczane, które często trochę podobne do naszych klusek śląskich, ale nieco różnią się od nich pod względem składników i konsystencji. Głównymi składnikami gnocchi są ziemniaki, mąka i jajka, które łączą się w delikatne, puszyste kluseczki — coś jak nasze polskie kopytka. Gnocchi mogą być podawane z różnymi sosami, w tym bolognese, pesto, czy gorgonzola, dzięki czemu to danie jest niezwykle wszechstronne i może zaspokoić różne upodobania kulinarne.

Historia gnocchi

Historia gnocchi sięga starożytnego Rzymu, gdzie były przyrządzane z mąki i wody. Wraz z upływem czasu, przepisy na gnocchi ewoluowały, aż do momentu, gdy do Włoch trafiły ziemniaki z Ameryki Południowej. Wówczas ziemniaki stały się kluczowym składnikiem tej potrawy, a dzięki swojej dostępności i niskiemu kosztowi, gnocchi stały się jednym z ulubionych dań włoskiej kuchni. Warto wspomnieć, że każdy region we Włoszech ma swoją własną wersję gnocchi, co sprawia, że są one bogate nie tylko w przeróżne smaki, ale również tradycje lokalne.

Domowe gnocchi

Przygotowanie gnocchi w domu może być nie tylko satysfakcjonujące, ale również relaksujące, ponieważ wymaga pewnej ilości cierpliwości i uwagi. Podstawowy przepis na gnocchi polega na ugotowaniu ziemniaków, przeciśnięciu ich przez praskę, a następnie połączeniu z mąką i jajkami. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością mąki, gdyż kluski mogą stać się twarde i gumowate. Po przygotowaniu ciasta, należy je podzielić na mniejsze kawałki, uformować "wałki", a następnie pokroić na małe kluseczki. Gnocchi gotuje się, aż wypłyną na powierzchnię wody, co oznacza, że są gotowe do podania. Dania z gnocchi można urozmaicać dodatkami, takimi jak warzywa, mięso czy owoce morza, co czyni tę potrawę jeszcze bardziej atrakcyjną i smaczną.