Na skróty
Gnocchi to klasyczna włoska potrawa, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Małe kluski ziemniaczane, które smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka i idealnie komponują się z różnymi sosami oraz dodatkami. Dzięki temu podając Włoskie gnocchi można zawsze stworzyć całkiem nowe, interesujące danie.
Oryginalny przepis na gnocchi jest bardzo łatwy, a przygotowanie w domu pozwala na pełną kontrolę nad jakością i składem potrawy. W zależności od upodobań, do przygotowania włoskich kluseczek można użyć różnych dodatków, takich jak szpinak, dynia czy pomidory, co pozwala na jeszcze bardziej urozmaicenie już i tak niepowtarzalnego smaku. Warto pamiętać o ziemniakach, koniecznie muszą być to ziemniaki typu C, czyli mączyste, te odmiany idealnie nadaj się do kopytek, klusek śląskich czy właśnie gnocchi.
Ponadto gnocchi to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad, który zadowoli całą rodzinę. Gotowe gnocchi można podawać na wiele sposobów – z sosem pomidorowym, pesto, z dodatkiem mięsa, a nawet z dodatkiem owoców morza. Można również wzbogacić danie o ulubione warzywa, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.
Jeśli szukasz pomysłu dania z gnocchi lub po prostu chcesz przygotować ciekawy i smaczny posiłek, który zadowoli nawet największych łasuchów, to te Włoskie kluseczki wydają się idealną propozycją.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gnocchi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1 kg ziemniaków mącznych
- 200 g mąki pszennej durum
- duże jajko
- łyżeczka soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego (opcjonalnie)
Przepis na oryginalne Gnocchi
- W pierwszej kolejności bardzo dokładnie szorujemy ziemniaki, następnie przekładamy je do garnka zalewamy wodą i gotujemy (tak w ze skórką, w mundurkach) przez około 35 minut – w zależności od wielkości ziemniaków, lub do czasu aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na deskę do przestygnięcia. Następnie jeszcze nadal ciepłe ziemniaki (to ważne, ziemniaki nie mogą być zimne) dokładnie obieramy ze skórki i pozbywamy się wszystkich niedoskonałości.
- Całkowicie przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę mielenia na średnich oczkach. Następnie zmielone ziemniaki przekładamy do dużej miski.
- Dodajemy mąkę, jajko, sól i ewentualnie świeżo mielony pieprz czarny. Całość dokładnie zagniatamy na jednolitą masę tylko do połączenia składników – bez wyrabiania. Ciasto na gnocchi powinno być bardziej zwarte niż na kopytka, jeśli jest luźne możesz dodać jeszcze trochę mąki.
- Ciasto dzielimy na cztery części, następnie podsypując mąką „rozwałkowujemy” na rulonik jak na kopytka. Rulonik kroimy w poprzek na 1 – 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek odciskamy wgłębienia widelcem.
- Gotowe gnocchi gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody, od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około minuty. Następnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz do przestudzenia. Smacznego!
Zobacz również przepis na kopytka.