Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Gnocchi to klasyczna włoska potrawa, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Małe kluski ziemniaczane, które smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka i idealnie komponują się z różnymi sosami oraz dodatkami. Dzięki temu podając Włoskie gnocchi można zawsze stworzyć całkiem nowe, interesujące danie.

Oryginalny przepis na gnocchi jest bardzo łatwy, a przygotowanie w domu pozwala na pełną kontrolę nad jakością i składem potrawy. W zależności od upodobań, do przygotowania włoskich kluseczek można użyć różnych dodatków, takich jak szpinak, dynia czy pomidory, co pozwala na jeszcze bardziej urozmaicenie już i tak niepowtarzalnego smaku. Warto pamiętać o ziemniakach, koniecznie muszą być to ziemniaki typu C, czyli mączyste, te odmiany idealnie nadaj się do kopytek, klusek śląskich czy właśnie gnocchi.

Reklamy Ads By Google

Ponadto gnocchi to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad, który zadowoli całą rodzinę. Gotowe gnocchi można podawać na wiele sposobów – z sosem pomidorowym, pesto, z dodatkiem mięsa, a nawet z dodatkiem owoców morza. Można również wzbogacić danie o ulubione warzywa, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.

Jeśli szukasz pomysłu dania z gnocchi lub po prostu chcesz przygotować ciekawy i smaczny posiłek, który zadowoli nawet największych łasuchów, to te Włoskie kluseczki wydają się idealną propozycją.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gnocchi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 1 kg ziemniaków mącznych
  • 200 g mąki pszennej durum
  • duże jajko
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na oryginalne Gnocchi

  1. W pierwszej kolejności bardzo dokładnie szorujemy ziemniaki, następnie przekładamy je do garnka zalewamy wodą i gotujemy (tak w ze skórką, w mundurkach) przez około 35 minut – w zależności od wielkości ziemniaków, lub do czasu aż będą miękkie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na deskę do przestygnięcia. Następnie jeszcze nadal ciepłe ziemniaki (to ważne, ziemniaki nie mogą być zimne) dokładnie obieramy ze skórki i pozbywamy się wszystkich niedoskonałości.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Całkowicie przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę mielenia na średnich oczkach. Następnie zmielone ziemniaki przekładamy do dużej miski.
  5. Dodajemy mąkę, jajko, sól i ewentualnie świeżo mielony pieprz czarny. Całość dokładnie zagniatamy na jednolitą masę tylko do połączenia składników – bez wyrabiania. Ciasto na gnocchi powinno być bardziej zwarte niż na kopytka, jeśli jest luźne możesz dodać jeszcze trochę mąki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Ciasto dzielimy na cztery części, następnie podsypując mąką „rozwałkowujemy” na rulonik jak na kopytka. Rulonik kroimy w poprzek na 1 – 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek odciskamy wgłębienia widelcem.
  8. Gotowe gnocchi gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody, od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około minuty. Następnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz do przestudzenia. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również przepis na kopytka.

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 433
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)