Szukasz sprawdzonego przepisu na domowy majonez? Poznaj moją wersję tego kremowego sosu, który z pewnością zachwyci Cię swoim bogatym smakiem i idealnie gęstą konsystencją. Mój przepis na domowy majonez jest prosty, szybki i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni ❤😊
Na skróty
Majonez to klasyczny dodatek, który jest popularny nie tylko w naszym kraju, ale również na całym świecie. Mimo to jednak na naszym rodzimym podwórku od dawna toczy się dyskusja na temat tego, który majonez jest lepszy — Kielecki czy Winiary. Oczywiście oba mają swoje liczne grono zwolenników, jednak aby poznać smak prawdziwego majonezu, warto spróbować przygotować go samodzielnie. Tylko wtedy można być pewnym, że składniki są wysokiej jakości, a smak majonezu jest niepowtarzalny.
Gęsty majonez domowy
Przygotowanie domowego majonezu jest proste i nie wymaga zbytnio kucharskich umiejętności. Wystarczy kilka podstawowych składników jak żółtko, musztarda, olej roślinny, sok z cytryny cytryna, sól i odrobina pieprzu do smaku. Wszystko zaczyna się od połączenia żółtka z łyżeczką musztardy i przyprawami, a następnie dodawania oleju roślinnego, stopniowo, cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Tutaj bez wątpienia kluczem do sukcesu jest cierpliwość i systematyczność, które pozwolą uzyskać odpowiednią konsystencję majonezu. Niewątpliwie tak przygotowany domowy majonez jest doskonałą alternatywą dla sklepowych odpowiedników i może z łatwością zakończyć debatę “Kielecki czy Winiary”, oferując jednocześnie niezapomniane doświadczenia kulinarne.
Mój przepis na majonez zawsze się udaje, jest do przygotowania za pomocą blendera, jednak jeśli masz do dyspozycji tylko mikser również powinien się udać.
Zanim zaczniesz przygotowywać domowy majonez, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 2 żółtka jajek
- 1,5 szklanki oleju roślinnego
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego (opcjonalnie)
Ważne: Wszystkie składniki do przygotowania muszą być z temperatury pokojowej.
Przepis na majonez
- W pierwszej kolejności należy sparzyć wrzątkiem skorupkę jaja, następnie delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie i osuszyć skorupki.
- Żółtka jajka dodajemy do wąskiego pojemnika, następnie dodajemy sól, cukier, musztardę oraz sok z cytryny i opcjonalnie pieprz czarny.
- Następnie blendujemy składniki i stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodajemy olej, cały czas cierpliwie blendując, aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.
Zobacz również: Pasta jajeczna
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 3321.6 | 6.0 | 369.9 | 7.2 | 0.3 |
Wartości odżywcze na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na 100 g | 787.5 | 1.4 | 87.7 | 1.7 | 0.07 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na domowy majonez. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Żółtka jajek | 322 | 16 | 27 | 3.6 | 0 |
Olej roślinny | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Musztarda | 66 | 3.7 | 3.3 | 8.4 | 3.7 |
Sok z cytryny | 25 | 0.4 | 0.3 | 8.4 | 0.3 |
Cukier | 387 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.