Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Majonez to klasyczny dodatek, który jest popularny nie tylko w naszym kraju, ale również na całym świecie. Mimo to jednak na naszym rodzimym podwórku od dawna toczy się dyskusja na temat tego, który majonez jest lepszy — Kielecki czy Winiary. Oczywiście oba mają swoje liczne grono zwolenników, jednak aby poznać smak prawdziwego majonezu, warto spróbować przygotować go samodzielnie. Tylko wtedy można być pewnym, że składniki są wysokiej jakości, a smak majonezu jest niepowtarzalny.

Gęsty majonez domowy

Przygotowanie domowego majonezu jest proste i nie wymaga zbytnio kucharskich umiejętności. Wystarczy kilka podstawowych składników jak żółtko, musztarda, olej roślinny, sok z cytryny cytryna, sól i odrobina pieprzu do smaku. Wszystko zaczyna się od połączenia żółtka z łyżeczką musztardy i przyprawami, a następnie dodawania oleju roślinnego, stopniowo, cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Tutaj bez wątpienia kluczem do sukcesu jest cierpliwość i systematyczność, które pozwolą uzyskać odpowiednią konsystencję majonezu. Niewątpliwie tak przygotowany domowy majonez jest doskonałą alternatywą dla sklepowych odpowiedników i może z łatwością zakończyć debatę “Kielecki czy Winiary”, oferując jednocześnie niezapomniane doświadczenia kulinarne.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na majonez zawsze się udaje, jest do przygotowania za pomocą blendera, jednak jeśli masz do dyspozycji tylko mikser również powinien się udać.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis majonez, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 żółtka jajek
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Ważne: Wszystkie składniki do przygotowania muszą być z temperatury pokojowej.

Reklamy Ads By Google

Przepis na majonez

  1. W pierwszej kolejności należy sparzyć wrzątkiem skorupkę jaja, następnie delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie i osuszyć skorupki.
  2. Żółtka jajka dodajemy do wąskiego pojemnika, następnie dodajemy sól, cukier, musztardę oraz sok z cytryny i opcjonalnie pieprz czarny.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie blendujemy składniki i stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodajemy olej, cały czas cierpliwie blendując, aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pasta jajeczna

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments