Kotlety mielone

Przepis na najlepsze domowe kotlety mielone
Przepis na najlepsze domowe kotlety mielone
Przepis jest odpowiedni dla diety:

Soczyste kotlety mielone to jeden z największych klasyków kuchni polskiej, który dość często gości w moim domu. W zasadzie nie ma się co dziwić, kotlety mielone z bułka tartą to doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis na kotlety mielone zaczerpnąłem jeszcze z zeszytu mojej babci, gdzie tradycyjne kotlety były smażone w całości na smalcu. Jednak proces smażenia kotletów może doprowadzić bułkę tartą do zbytniego spalenia, więc ja swoje kotlety tylko obsmażam, następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 150 ℃ na około 15 minut. Dzięki czemu mogę uzyskać kotlety mielone inaczej przygotowane niż wszystkie.

Pomysł na kotlety mielone

Mój przepis na kotlety mielone z bułką tartą jest bardzo łatwy do przygotowania. To połączenie najprostszych składników w odpowiednich proporcjach. Najważniejszy jest wybór mięsa. Mięso na kotlety mielone musi być nie tylko dobrej jakości, ale również odpowiedniej struktury i konsystencji. Najlepiej nadaję się do tego mięso z łopatki wieprzowej, ponieważ posiada odpowiednią ilość tłuszczu, która jest niezbędna w procesie smażenia kotletów. Tłuszcz odpowiada za transport wody w strukturze mięsa, dzięki czemu kotlety wychodzą bardzo soczyste.

Kotlety mielone świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczkami puree oraz buraczkami zasmażanymi lub mizerią. Bez wątpienia to klasyka w najlepszym wydaniu, w sam raz na niedzielny obiad!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety mielone, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • bułka kajzerka
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • odrobina wody
  • bułka tarta
  • mleko
  • smalec lub olej do smażenia
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na kotlety mielone

  1. W pierwszej kolejności zalewamy mlekiem czerstwą bułkę i odstawiamy do namoczenia na około 5 — 10 minut.
  2. W tym samym czasie do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, tarty czosnek, jajko, oregano, lubczyk, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę (bułkę należy dobrze wycisnąć). Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. W trakcie wyrabiania mięsa dodajemy trochę zimnej wody, wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej będziemy wyrabiać mięso, tym wyjdą lepsze kotlety. Jeśli zdarzy się, że jest za dużo wody, możemy dodać bułki tartej, aby zagęścić konsystencję mięsa.
  4. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na dobrze rozgrzany smalec na patelni. (kotlety powinny być zanurzone do połowy) Nie smażymy długo kotletów, na patelni powinny się tylko obsmażyć.
  5. Kotlety mielone po obsmażeniu z obu stron przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut. (w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!

Kotlety mielone zaraz po przygotowaniu i upieczeniu w piekarniku od razu mogą trafić na stół obiadowy. Przy wyjmowaniu ich z naczynia należy pamiętać, żeby nie nakłuwać ich widelcem lub innymi narzędziami.

Zobacz również: Domowe buraczki zasmażane

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Dodatkowe informacje

Z czego przygotować kotlety mielone?

Kotlety mielone to popularne danie, które swoje korzenie zawdzięcza kuchni polskiej, jednak uznanie zdobyły również na całym świecie, co tylko podkreśla ich wyjątkowość. Kotlety są bardzo łatwe do przygotowania i wszechstronne, można je podawać z różnymi dodatkami i w różnych wariantach. Podstawowymi składnikami kotletów mielonych są mięso mielone, jajko, bułka tarta oraz przyprawy. Najczęściej używane mięso to wieprzowe, wołowe, cielęce lub mieszanka tych rodzajów. A co więcej, kotlety mielone można także przygotować z mięsa drobiowego, ryb — wówczas wyjdą nam kotlety rybne, lub wegetariańskie wersie takie jak z soją czy kiełkami roślin strączkowych.

Jak zrobić dobre kotlety mielone?

Przygotowanie kotletów mielonych zaczyna się od wymieszania mięsa mielonego z jajkiem, bułką tartą, cebulą, solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Następnie po dokładnym połączeniu wszystkich składników, formuje się małe owalne lub okrągłe kotlety, które następnie smażymy na patelni na złoty kolor. Ważne jest, aby podczas smażenia kotlety były równomiernie przyrumienione oraz dobrze przesmażone w środku. Warto zawrócić uwagę, że tradycyjnie kotlety mielone były smażone w głębokim tłuszczu, współcześnie często najpierw są podsmażane, a następnie pieczone w piekarniku lub nawet grillowanie.

Z czym podawać kotlety mielone?

Kotlety mielone możemy podawać na różne sposoby, w zależności od osobistych upodobań i lokalnych tradycji. Najlepiej sprawdzą się z ziemniaczkami puree oraz buraczkami zasmażanymi, często również można spotkać je z kapustą kiszoną lub surówką, a także z różnego rodzaju sosami, takimi jak sos pieczarkowy, pomidorowy czy śmietanowy. W światowych restauracjach różne odmiany kotletów najczęściej podawane z makaronem, ryżem, warzywami czy sałatką ze świeżych sałat. Warto również wspomnieć o rosnącej popularnością kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, dzięki czemu coraz częściej możemy spotkać kotlety przygotowywane z zamienników roślinnych, co stanowi doskonałą alternatywę dla osób unikających spożycia mięsa.