Na skróty
Soczyste kotlety mielone to jeden z największych klasyków kuchni polskiej, który dość często gości w moim domu. W zasadzie nie ma się co dziwić, kotlety mielone z bułka tartą to doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis na kotlety mielone zaczerpnąłem jeszcze z zeszytu mojej babci, gdzie tradycyjne kotlety były smażone w całości na smalcu. Jednak proces smażenia kotletów może doprowadzić bułkę tartą do zbytniego spalenia, więc ja swoje kotlety tylko obsmażam, następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 150 ℃ na około 15 minut. Dzięki czemu mogę uzyskać kotlety mielone inaczej przygotowane niż wszystkie.
Pomysł na kotlety mielone
Mój przepis na kotlety mielone z bułką tartą jest bardzo łatwy do przygotowania. To połączenie najprostszych składników w odpowiednich proporcjach. Najważniejszy jest wybór mięsa. Mięso na kotlety mielone musi być nie tylko dobrej jakości, ale również odpowiedniej struktury i konsystencji. Najlepiej nadaję się do tego mięso z łopatki wieprzowej, ponieważ posiada odpowiednią ilość tłuszczu, która jest niezbędna w procesie smażenia kotletów. Tłuszcz odpowiada za transport wody w strukturze mięsa, dzięki czemu kotlety wychodzą bardzo soczyste.
Kotlety mielone świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczkami puree oraz buraczkami zasmażanymi lub mizerią. Bez wątpienia to klasyka w najlepszym wydaniu, w sam raz na niedzielny obiad!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety mielone, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- bułka kajzerka
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- odrobina wody
- bułka tarta
- mleko
- smalec lub olej do smażenia
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki lubczyku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na kotlety mielone
- W pierwszej kolejności zalewamy mlekiem czerstwą bułkę i odstawiamy do namoczenia na około 5 — 10 minut.
- W tym samym czasie do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, tarty czosnek, jajko, oregano, lubczyk, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę (bułkę należy dobrze wycisnąć). Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy.
- W trakcie wyrabiania mięsa dodajemy trochę zimnej wody, wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej będziemy wyrabiać mięso, tym wyjdą lepsze kotlety. Jeśli zdarzy się, że jest za dużo wody, możemy dodać bułki tartej, aby zagęścić konsystencję mięsa.
- Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na dobrze rozgrzany smalec na patelni. (kotlety powinny być zanurzone do połowy) Nie smażymy długo kotletów, na patelni powinny się tylko obsmażyć.
- Kotlety mielone po obsmażeniu z obu stron przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut. (w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!
Kotlety mielone zaraz po przygotowaniu i upieczeniu w piekarniku od razu mogą trafić na stół obiadowy. Przy wyjmowaniu ich z naczynia należy pamiętać, żeby nie nakłuwać ich widelcem lub innymi narzędziami.
Zobacz również: Domowe buraczki zasmażane
Oceń ten przepis!