Szukasz sprawdzonego przepisu na kotlety mielone? Moja wersja mielonych to połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnością. Lubię jak kotleciki są lekko przypieczone na zewnątrz i soczyste w środku, takie połączenie zapewnia wstępne obsmażenie na patelni, a później piekarnik. Chcesz więcej? Zapraszam po mój przepis na klasyczne mielone ❤😊
Na skróty
Soczyste kotlety mielone to jeden z największych klasyków kuchni polskiej, który dość często gości w moim domu. W zasadzie nie ma się co dziwić, kotlety mielone z bułka tartą to doskonałe danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis na kotlety mielone zaczerpnąłem jeszcze z zeszytu mojej babci, gdzie tradycyjne kotlety były smażone w całości na smalcu. Jednak proces smażenia kotletów może doprowadzić bułkę tartą do zbytniego spalenia, więc ja swoje kotlety tylko obsmażam, następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 150 ℃ na około 15 minut. Dzięki czemu mogę uzyskać kotlety mielone inaczej przygotowane niż wszystkie.
Pomysł na kotlety mielone
Mój przepis na kotlety mielone z bułką tartą jest bardzo łatwy do przygotowania. To połączenie najprostszych składników w odpowiednich proporcjach. Najważniejszy jest wybór mięsa. Mięso na kotlety mielone musi być nie tylko dobrej jakości, ale również odpowiedniej struktury i konsystencji. Najlepiej nadaję się do tego mięso z łopatki wieprzowej, ponieważ posiada odpowiednią ilość tłuszczu, która jest niezbędna w procesie smażenia kotletów. Tłuszcz odpowiada za transport wody w strukturze mięsa, dzięki czemu kotlety wychodzą bardzo soczyste.
Kotlety mielone świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczkami puree oraz buraczkami zasmażanymi lub mizerią. Bez wątpienia to klasyka w najlepszym wydaniu, w sam raz na niedzielny obiad!
Zanim zaczniesz przygotowywać mielone, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- bułka kajzerka
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- odrobina wody
- bułka tarta
- mleko
- smalec lub olej do smażenia
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki lubczyku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na kotlety mielone
- W pierwszej kolejności namaczam czerstwą bułkę w mleku, tak aby bułka wypiła całe mleko. Bułkę wkładam w salaterkę nieco większą od samej bułki i nalewam około 1/3 salaterki mleka, zostawiam do namoczenia. Czasami przekręcam bułkę na odwrotną stronę, jeśli wierzch nie jest wystarczająco rozmięknięty.
- W tym samym czasie do większej miski przekładam dobrej jakości mielone mięso, dodaję tartą cebulę, tarty czosnek, jajko, oregano, lubczyk, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę (bułkę musisz dość dobrze wycisnąć), aby miała jak najmniej mleka. Następnie wszystko razem dokładnie wyrabiam dłońmi.
- W trakcie wyrabiania mięsa dodaję trochę zimnej wody, wyrabiam tak długo aż mięso wchłonie wodę i praktycznie nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiam mięso, tym wychodzą lepsze kotlety. Jeśli zdarzy Ci się, że jest za dużo wody i nie możesz jej “wyrobić” to dodaj łyżkę bułki tartej, aby zagęścić konsystencję mięsa. Następnie odstawiam wyrobione mięso do lodówki, na leżakowanie do 30 minut.
- Później formuję kotlety po około 50 g każdy, obtaczam je w bułce tartej i odkładam na plastikową deskę. Następnie, jak uformuję wszystkie kotlety kładę je na dobrze rozgrzany smalec na patelni. (kotlety powinny być zanurzone do połowy) Nie smażę długo kotletów, na patelni powinny się tylko lekko obsmażyć!
- Kotlety mielone po obsmażeniu z obu stron przekładam do naczynia żaroodpornego, następnie wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut. (w ten sposób unikam długiego smażenia, a kotlety są w środku miękkie, a z zewnątrz chrupiące) Smacznego!
Kotlety mielone zaraz po przygotowaniu i upieczeniu w piekarniku od razu podaję na stół. Przy wyjmowaniu ich z naczynia staram się ich nie nakłuwać widelcem lub innymi narzędziami, aby nie dopuścić do wylania soków ze środka.
Polecam również przepis na buraczki zasmażane
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2816.94 | 136.69 | 207.4 | 76.56 | 5.3 |
Wartości odżywcze na 1 z 16 kotletów
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 176.06 | 8.54 | 12.96 | 4.79 | 0.33 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik |
---|---|---|---|---|---|
Mielone mięso z łopatki wieprzowej | 297 kcal | 16.8 g | 24.2 g | 0 g | 0 g |
Bułka kajzerka | 300 kcal | 8 g | 3 g | 57 g | 3 g |
Średnia cebula | 40 kcal | 1.1 g | 0.1 g | 9.3 g | 1.7 g |
Ząbek czosnku | 149 kcal | 6.4 g | 0.5 g | 33 g | 2.1 g |
Jajko | 143 kcal | 12.6 g | 9.5 g | 0.7 g | 0 g |
Bułka tarta | 375 kcal | 13 g | 1.7 g | 72 g | 4 g |
Mleko | 42 kcal | 3.4 g | 1 g | 5 g | 0 g |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.