Kotlety mielone

Przepis na najlepsze domowe kotlety mielone
Przepis na najlepsze domowe kotlety mielone

Wyśmienite kotlety mielone to jeden z największych klasyków kuchni polskie, który dość często gości na naszych stołach. Poznaj mój przepis na najlepsze kotlety mielone, który jest bardzo prosty do przygotowania. Kotlety świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczkami puree praz buraczkami zasmażanymi lub mizerią. Bez wątpienia to klasyka w najlepszym wydaniu, w sam raz na niedzielny obiad!

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • bułka kajzerka
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • odrobina wody
  • bułka tarta
  • mleko
  • smalec lub olej do smażenia
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Przepis na kotlety mielone

  1. W pierwszej kolejności zalewamy mlekiem czerstwą bułkę i odstawiamy do namoczenia na około 5 — 10 minut.
  2. W tym samym czasie do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, tarty czosnek, jajko, oregano, lubczyk, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę (bułkę należy dobrze wycisnąć). Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. W trakcie wyrabiania mięsa dodajemy trochę zimnej wody, wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej będziemy wyrabiać mięso, tym wyjdą lepsze kotlety. Jeśli zdarzy się, że jest za dużo wody, możemy dodać bułki tartej, aby zagęścić konsystencję mięsa.
  4. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na dobrze rozgrzany smalec na patelni. (kotlety powinny być zanurzone do połowy) Nie smażymy długo kotletów, na patelni powinny się tylko obsmażyć.
  5. Kotlety mielone po obsmażeniu z obu stron przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut. (w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!

Kotlety mielone zaraz po przygotowaniu i upieczeniu w piekarniku od razu mogą trafić na stół obiadowy. Przy wyjmowaniu ich z naczynia należy pamiętać, żeby nie nakłuwać ich widelcem lub innymi narzędziami.

Zobacz również: Domowe buraczki zasmażane

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (45 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?