Na skróty
Najlepsze kotlety schabowe powinny być usmażone na swojskim smalcu, tak nauczyła mnie moja babcia. Mój przepis na kotlety schabowe jest bardzo tradycyjny, dlatego jest również prosty w przygotowaniu. Każdego kotleta z wyczuciem i stanowczo należy rozbić, aby nadać odpowiedniej lekkości i delikatności. Przygotowanie kotletów z mojego przepisu nie jest czasochłonne i nie wymaga magicznych składników, wystarczy pieprz i sól, oraz oczywiście dobrej jakości schab wieprzowy.
Tradycyjne kotlety schabowe
Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić kotlety schabowe żeby były miękkie. Najważniejsze w przygotowaniu idealnych kotletów jest odpowiednie ich rozbicie. Nie może być za mocno, ale też zbyt lekko, musi być z wyczuciem. Kolejnym etapem bardzo istotnym jest panierowanie. Kotlety należy panierować w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety schabowe smażmy na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub oleju, na dość szybkim ogniu, aby mięso w środku pozostało soczyste i miękkie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety schabowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 0,5 kg schabu wieprzowego
- bułka tarta
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 jajka
- 200 g smalcu lub szklanka oleju
Przepis na najlepsze kotlety schabowe
- Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na 4 równe plastry i z wyczuciem rozbijamy przez woreczek foliowy — tak nie za mocno, ale nie za lekko.
- Na talerzu mieszamy równomiernie mąkę z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli. W drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. W trzeci talerz wbijamy jajka, rozbijamy je widelcem i przyprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.
- Rozbite plastry schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Następnie kotleta odkładamy na talerz i czynność powtarzamy osobno z każdym kolejnym kotletem.
- W dużej patelni roztapiamy smalec i smażymy kotlety z obydwu stron na złocisty kolor, jeden po drugim. Jeśli w trakcie smażenia, resztki sypiącej się bułki zaczną się przypalać, należy wyłączyć palnik, odczekać chwilę i zmienić smalec.
Dobra rada: Smalec oczywiście można zastąpić zwykłym olejem roślinnym, jednak najlepsze kotlety schabowe to te smażone na smalcu.
Usmażone kotlety schabowe możemy podawać posypane świeżym szczypiorkiem lub okraszone skwarkami i smalcem. Oczywiście najlepsze będą do ziemniaczków i mizerii.
Zobacz również: Kotlet de volaille