Kotlety schabowe

Przepis na Najlepsze kotlety schabowe
Przepis na Najlepsze kotlety schabowe
Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Najlepsze kotlety schabowe powinny być usmażone na swojskim smalcu, tak nauczyła mnie moja babcia. Mój przepis na kotlety schabowe jest bardzo tradycyjny, dlatego jest również prosty w przygotowaniu. Każdego kotleta z wyczuciem i stanowczo należy rozbić, aby nadać odpowiedniej lekkości i delikatności. Przygotowanie kotletów z mojego przepisu nie jest czasochłonne i nie wymaga magicznych składników, wystarczy pieprz i sól, oraz oczywiście dobrej jakości schab wieprzowy.

Tradycyjne kotlety schabowe

Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić kotlety schabowe żeby były miękkie. Najważniejsze w przygotowaniu idealnych kotletów jest odpowiednie ich rozbicie. Nie może być za mocno, ale też zbyt lekko, musi być z wyczuciem. Kolejnym etapem bardzo istotnym jest panierowanie. Kotlety należy panierować w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety schabowe smażmy na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub oleju, na dość szybkim ogniu, aby mięso w środku pozostało soczyste i miękkie.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety schabowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 0,5 kg schabu wieprzowego
  • bułka tarta
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 jajka
  • 200 g smalcu lub szklanka oleju
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na najlepsze kotlety schabowe

  1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na 4 równe plastry i z wyczuciem rozbijamy przez woreczek foliowy — tak nie za mocno, ale nie za lekko.
  2. Na talerzu mieszamy równomiernie mąkę z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli. W drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. W trzeci talerz wbijamy jajka, rozbijamy je widelcem i przyprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.
  3. Rozbite plastry schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Następnie kotleta odkładamy na talerz i czynność powtarzamy osobno z każdym kolejnym kotletem.
  4. W dużej patelni roztapiamy smalec i smażymy kotlety z obydwu stron na złocisty kolor, jeden po drugim. Jeśli w trakcie smażenia, resztki sypiącej się bułki zaczną się przypalać, należy wyłączyć palnik, odczekać chwilę i zmienić smalec.

Dobra rada: Smalec oczywiście można zastąpić zwykłym olejem roślinnym, jednak najlepsze kotlety schabowe to te smażone na smalcu.

Usmażone kotlety schabowe możemy podawać posypane świeżym szczypiorkiem lub okraszone skwarkami i smalcem. Oczywiście najlepsze będą do ziemniaczków i mizerii.

Zobacz również: Kotlet de volaille

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments