
Na skróty
Chlebek Turecki lub jak kto woli Bazlama to najprostszy i najczęściej spotykany tradycyjny chleb w Turcji. Wykonanie takiego chlebka jest banalnie łatwe, a składniki powszechnie dostępne. Z mojego przepisu wykonasz 6 chlebków.
Chleb Turecki jest nieco grubszy od podpłomyków z patelni, a w smaku podobny jest do pity. Taki chlebek można podawać z różnymi sosami i pastami jako kanapki, a nawet spody do pizzy, ale najlepiej smakuję z roztopionym masłem z natką pietruszki lub pastą hummus. Co najważniejsze taki chlebek Turecki smażymy na patelni bez grama tłuszczu!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis chlebek turecki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 420 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 10 g cukru
- 6 g soli
Dobra rada: Do wypieku chlebka używam mąki typ 00, czyli takiej jak do pizzy. Dzięki temu chlebek Turecki jest jeszcze smaczniejszy 🙂 Oczywiście możesz użyć mąki zwykłej pszennej lub tortowej i też wyjdzie bardzo smaczny.
Jak przygotować chlebek Turecki?
- W dużej misce łączymy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodajemy letnie mleko i wodę.
- Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto po zagnieceniu powinno być klejące, ale swobodnie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Następnie po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy podsypując delikatnie mąką i dzielimy na 6 równych części. Następnie każdą z części formujemy w kulkę i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na blacie do 30 minut.
- Każdą wyrośniętą kulkę delikatnie rozwałkowujemy na ciasto o grubości około od 0,5 do 1 cm i tak przygotowany chlebek turecki smażymy bez przykrycia na dobrze rozgrzanej patelni.
Chleb Turecki możesz podawać z roztopionym masłem z natką pietruszki lub hummusem. Smacznego!
Zobacz również: Przecier pomidorowy
Komentarze