Chlebek Turecki

Przepis na Chlebek Turecki | Bazlama
Przepis na Chlebek Turecki | Bazlama

Chlebek Turecki lub jak kto woli Bazlama to najprostszy i najczęściej spotykany tradycyjny chleb w Turcji. Wykonanie takiego chlebka jest banalnie łatwe, a składniki powszechnie dostępne. Z mojego przepisu wykonasz 6 chlebków.

Chleb Turecki jest nieco grubszy od podpłomyków z patelni, a w smaku podobny jest do pity. Taki chlebek można podawać z różnymi sosami i pastami jako kanapki, a nawet spody do pizzy, ale najlepiej smakuję z roztopionym masłem z natką pietruszki lub pastą hummus. Co najważniejsze taki chlebek Turecki smażymy na patelni bez grama tłuszczu!

Składniki:

Dobra rada: Do wypieku chlebka używam mąki typ 00, czyli takiej jak do pizzy. Dzięki temu chlebek Turecki jest jeszcze smaczniejszy 🙂 Oczywiście możesz użyć mąki zwykłej pszennej lub tortowej i też wyjdzie bardzo smaczny.

Jak przygotować chlebek Turecki?

  1. W dużej misce łączymy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Następnie dodajemy letnie mleko i wodę. Całość dokładnie zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  3. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy podsypując delikatnie mąką i dzielimy na 6 równych części. Następnie każdą z części formujemy w kulkę i pozostawiamy od wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
  4. Każdą wyrośniętą kulkę rozwałkowujemy na ciasto o grubości około od 0,5 do 1 cm i tak przygotowany chlebek turecki smażymy bez przykrycia na dobrze rozgrzanej patelni.

Chleb Turecki możesz podawać z roztopionym masłem z natką pietruszki lub hummusem. Smacznego!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (32 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Agnes
Agnes
1 miesiąc temu

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

1
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x