Chlebek turecki

Reklamy Ads By Google

Szukasz przepisu na smaczną przekąskę? Poznaj chlebek turecki, który zachwyci Cię swoją puszystością i delikatnym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek, czy jako baza do smacznych kanapek. Jest prosty w przygotowaniu i sprawia wiele radości ❤😊

Chlebek turecki lub jak kto woli Bazlama to najprostszy i najczęściej spotykany tradycyjny chleb w Turcji. Wykonanie takiego chlebka jest banalnie łatwe, a składniki powszechnie dostępne. Z mojego przepisu wykonasz 6 chlebków.

Reklamy Ads By Google

Chleb Turecki jest nieco grubszy od podpłomyków z patelni, a w smaku podobny jest do pity. Taki chlebek można podawać z różnymi sosami i pastami jako kanapki, a nawet spody do pizzy, ale najlepiej smakuję z roztopionym masłem z natką pietruszki lub pastą hummus. Co najważniejsze taki chlebek Turecki smażymy na patelni bez grama tłuszczu!

Zanim zaczniesz przygotowywać chlebek turecki, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Dobra rada: Do wypieku chlebka używam mąki typ 00, czyli takiej jak do pizzy. Dzięki temu chlebek Turecki jest jeszcze smaczniejszy 🙂 Oczywiście możesz użyć mąki zwykłej pszennej lub tortowej i też wyjdzie bardzo smaczny.

Przepis na chlebek turecki

  1. W dużej misce łączymy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodajemy letnie mleko i wodę.
  2. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto po zagnieceniu powinno być klejące, ale swobodnie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy podsypując delikatnie mąką i dzielimy na 6 równych części. Następnie każdą z części formujemy w kulkę i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na blacie do 30 minut.
  5. Każdą wyrośniętą kulkę delikatnie rozwałkowujemy na ciasto o grubości około od 0,5 do 1 cm i tak przygotowany chlebek turecki smażymy bez przykrycia na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Reklamy Ads By Google

Chleb turecki możesz podawać z roztopionym masłem z natką pietruszki lub hummusem. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Przecier pomidorowy

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1677 49.20 9.45 338.59 12.64

Wartości odżywcze na 1 z 6 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 279.51 8.20 1.57 56.43 2.11

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na chlebek turecki. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Mleko (3,2% tł.) 61 3,4 3,2 4,8 0
Woda 0 0 0 0 0
Mąka pszenna 364 10 1 76 2,7
Suche drożdże 325 40 7 41 26
Cukier 387 0 0 100 0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)