Schab w przyprawach

10k 4
Soczysta pieczeń szefa kuchni – schab w przyprawach

Soczysta pieczeń szefa kuchni – schab w przyprawach to niecodzienne połączenie przypraw w doskonałym aromacie świeżo pieczonego mięsa. Pieczeń sprawdzi się wyśmienicie równie jako solidna porcja do obiadu lub na kanapki. Przepis na pyszną pieczeń, którą można przygotować ze schabu, zawsze warto mieć gdzieś w tajemnym notatniku z najlepszymi recepturami. Tak zrobiony schab zawsze smakuje, jest soczysty i delikatny, pięknie pachnie, a co najważniejsze – przygotowuje się go praktycznie bez użycia tłuszczu.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kg schabu wieprzowego
  • 200 ml bulionu rosołowego
  • 25 gram masła ekstra
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • gorczyca
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka słodka mielona
  • gałka muszkatołowa
  • cebula
  • kminek

Jak przygotować pyszny schab w przyprawach?

  1. PEKLOWANIE MIĘSA
    Dokładnie umyj schab, oczyść ze zbędnych resztek. Następnie rozpuść 3 łyżki soli w dwóch litrach zimnej wody i zalej mięso w dużym naczyniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Odstaw do lodówki na 48 godzin. Ważne, aby solanka dokładnie przykrywała całe mięso, oraz aby co 6 godzin przekręć schab.
  2. PRZYGOTOWANIE MARYNATY
    Dokładnie połącz wszystkie składniki i natrzyj mięso. Włóż schab do naczynia żaroodpornego, podlej delikatnie bulionem, dodaj masło, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
  3. PIECZENIE MIĘSA
    Wstaw mięso do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piecz góra dół, bez przekręcania schabu na środkowym poziomie przez 90 minut. Następnie przez kolejne 30 minut piecz bez przykrycia.
  4. WSKAZÓWKI
    Mięso pieczemy 60 minut na każdy kilogram wagi.
  5. Schab od razu po upieczeniu możesz wyjąć z piekarnika. Zaczekaj chwilę, aż przestygnie. Smacznego!

Schab w przyprawach możesz podawać na kanapki lub bezpośrednio po upieczeniu do obiadu. Wyśmienicie smakuję razem z ziemniaczkami purée i mizerią posypaną świeżym koperkiem.

4 Komentarze

  1. Zadowolony Odpowiedz

    Mięso wyszło chrupkie na zewnątrz i miękkie się w środku, do tego lekko pikantny smak przypraw, sprawia że ta pieczeń jest numerem jeden!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *