Marchewka z groszkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Gotując codziennie obiady można dojść do wniosku, że surówka lub sałatka nie zawsze będzie odpowiednia jako warzywny dodatek do dania głównego. Wówczas idealnym wyborem może być przyrządzana w smakowitej zasmażce marchewka z groszkiem.

Odpowiednia kompozycja masła i mąki tworzy gęsty sos o łagodnym smaku, który doprawiamy miodem lub cukrem i solą. To właśnie dzięki łagodnej barwie smakowej marchewka z groszkiem jest tak uwielbiana przez dzieci. Daje to rodzicom możliwość przemycenie odrobiny warzyw do diety sowich pociech. W moim domu warzywa jemy codziennie, każdy je uwielbia, to za każdym razem, kiedy przyrządzam marchewkę z groszkiem wszyscy biorą dodatkową porcję.

Reklamy Ads By Google

Przygotowanie marchewki z groszkiem jest bardzo łatwe i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis marchewka z groszkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 3 marchewki
  • 250 g groszku konserwowego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • cukier lub miód
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Marchewka z groszkiem — przepis

  1. W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, następnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kostkę marchewki przekładamy do garnka i zalewamy wodą — taką ilością, aby całkowicie zakryć marchew. Dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  2. Następnie odsączamy groszek z zalewy, kiedy marchewka będzie już miękka odlewamy połowę wody z marchewki i dodajemy groszek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W tym samym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu pojawienia się piany. Przygotowaną zasmażkę dodajemy do marchewki z groszkiem i dokładnie mieszamy.
  5. Chwilę gotujemy marchewkę z groszkiem do uzyskania gęstego sosu. Następnie na sam koniec dodajemy cukier lub miód oraz odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przyprawiamy według uznania, próbując odrobinę sosu. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Marchewka z groszkiem najlepiej smakuję od razu po przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych zamiast surówki. Marchewkę z groszkiem możesz wykorzystać jako bazę do wykonania potrawki na niedzielny obiad.

Zobacz również: Marchewka glazurowana miodem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments