Marchewka z groszkiem

Przepis na marchewkę z groszkiem | Marchewka z groszkiem
Przepis na marchewkę z groszkiem | Marchewka z groszkiem

Gotując codziennie obiady można dojść do wniosku, że surówka lub sałatka nie zawsze będzie odpowiednia jako warzywny dodatek do dania głównego. Wówczas idealnym wyborem może być przyrządzana w smakowitej zasmażce marchewka z groszkiem.

Odpowiednia kompozycja masła i mąki tworzy gęsty sos o łagodnym smaku, który doprawiamy miodem lub cukrem i solą. To właśnie dzięki łagodnej barwie smakowej marchewka z groszkiem jest tak uwielbiana przez dzieci. Daje to rodzicom możliwość przemycenie odrobiny warzyw do diety sowich pociech. W moim domu warzywa jemy codziennie, każdy je uwielbia, to za każdym razem, kiedy przyrządzam marchewkę z groszkiem wszyscy biorą dodatkową porcję.

Przygotowanie marchewki z groszkiem jest bardzo łatwe i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 250 g groszku konserwowego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • cukier lub miód
  • sól i pieprz czarny

Marchewka z groszkiem — przepis

  1. W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, następnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kostkę marchewki przekładamy do garnka i zalewamy wodą — taką ilością, aby całkowicie zakryć marchew. Dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  2. Następnie odsączamy groszek z zalewy, kiedy marchewka będzie już miękka odlewamy połowę wody z marchewki i dodajemy groszek.
  3. W tym samym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu pojawienia się piany. Przygotowaną zasmażkę dodajemy do marchewki z groszkiem i dokładnie mieszamy.
  4. Chwilę gotujemy marchewkę z groszkiem do uzyskania gęstego sosu. Następnie na sam koniec dodajemy cukier lub miód oraz odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przyprawiamy według uznania, próbując odrobinę sosu. Smacznego!

Marchewka z groszkiem najlepiej smakuję od razu po przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych zamiast surówki. Marchewkę z groszkiem możesz wykorzystać jako bazę do wykonania potrawki na niedzielny obiad.

Zobacz również: Marchewka glazurowana miodem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (30 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x