Na skróty
Gotując codziennie obiady można dojść do wniosku, że surówka lub sałatka nie zawsze będzie odpowiednia jako warzywny dodatek do dania głównego. Wówczas idealnym wyborem może być przyrządzana w smakowitej zasmażce marchewka z groszkiem.
Odpowiednia kompozycja masła i mąki tworzy gęsty sos o łagodnym smaku, który doprawiamy miodem lub cukrem i solą. To właśnie dzięki łagodnej barwie smakowej marchewka z groszkiem jest tak uwielbiana przez dzieci. Daje to rodzicom możliwość przemycenie odrobiny warzyw do diety sowich pociech. W moim domu warzywa jemy codziennie, każdy je uwielbia, to za każdym razem, kiedy przyrządzam marchewkę z groszkiem wszyscy biorą dodatkową porcję.
Przygotowanie marchewki z groszkiem jest bardzo łatwe i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis marchewka z groszkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 marchewki
- 250 g groszku konserwowego
- łyżka masła
- łyżka mąki
- cukier lub miód
- sól i pieprz czarny
Marchewka z groszkiem — przepis
- W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, następnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kostkę marchewki przekładamy do garnka i zalewamy wodą — taką ilością, aby całkowicie zakryć marchew. Dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
- Następnie odsączamy groszek z zalewy, kiedy marchewka będzie już miękka odlewamy połowę wody z marchewki i dodajemy groszek.
- W tym samym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu pojawienia się piany. Przygotowaną zasmażkę dodajemy do marchewki z groszkiem i dokładnie mieszamy.
- Chwilę gotujemy marchewkę z groszkiem do uzyskania gęstego sosu. Następnie na sam koniec dodajemy cukier lub miód oraz odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przyprawiamy według uznania, próbując odrobinę sosu. Smacznego!
Marchewka z groszkiem najlepiej smakuję od razu po przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych zamiast surówki. Marchewkę z groszkiem możesz wykorzystać jako bazę do wykonania potrawki na niedzielny obiad.
Zobacz również: Marchewka glazurowana miodem