Najlepsze kotlety schabowe

8.3k 0
Przepis na najlepsze kotlety schabowe

Najlepsze kotlety schabowe smażymy oczywiście na swojskim smalcu – tak nauczyła mnie babcia. Każdego mocno rozbijamy, aby nadać odpowiedniej lekkości i delikatności schabu. Przygotowanie kotletów nie jest czasochłonne i nie wymaga magicznych potraw, wystarczy pieprz i sól, oraz oczywiście dobrej jakości schab.

Składniki:

Jak przygotować najlepsze kotlety schabowe?

  1. Schab myjemy i osuszamy, następnie kroimy na 4 równe plastry, mocno rozbijamy. Na talerzu mieszamy równomiernie mąkę z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli. W drugim talerzu wsypujemy bułkę tartą. W trzeci talerz dajemy trzy jajka, rozbijamy je widelcem i przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Rozbite plastry schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta odkładamy na bok. Czynność powtarzamy osobno z każdym kotletem.
  3. Na patelni roztapiamy smalec i smażymy kotlety z obydwu stron na złocisty kolor, jeden po drugim. Jeśli w trakcie smażenia, resztki sypiącej się bułki zaczną się przypalać, należy wyłączyć palnik, odczekać chwilę i zmienić smalec.

Tak przygotowane kotlety schabowe możemy podawać posypane świeżym szczypiorkiem do ziemniaczków i mizerii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 1 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?