Najlepsze kotlety schabowe

Przepis na Najlepsze kotlety schabowe
Przepis na Najlepsze kotlety schabowe

Najlepsze kotlety schabowe jakie znam smażymy oczywiście na swojskim smalcu, tak nauczyła mnie babcia. Mój przepis na kotlety schabowe jest bardzo tradycyjny, dlatego jest również prosty w przygotowaniu. Każdego kotleta z wyczuciem i stanowczo rozbijamy, aby nadać odpowiedniej lekkości i delikatności schabu. Przygotowanie kotletów z mojego przepisu nie jest czasochłonne i nie wymaga magicznych składników, wystarczy pieprz i sól, oraz oczywiście dobrej jakości schab wieprzowy.

Składniki:

Jak przygotować najlepsze kotlety schabowe?

  1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na 4 równe plastry, z wyczuciem rozbijamy (tak nie za mocno, nie za lekko).
  2. Na talerzu mieszamy równomiernie mąkę z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli. W drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. W trzeci talerz dajemy trzy jajka, rozbijamy je widelcem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Rozbite plastry schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta odkładamy na bok. Czynność powtarzamy osobno z każdym kotletem.
  4. Na patelni roztapiamy smalec i smażymy kotlety z obydwu stron na złocisty kolor, jeden po drugim. Jeśli w trakcie smażenia, resztki sypiącej się bułki zaczną się przypalać, należy wyłączyć palnik, odczekać chwilę i zmienić smalec.

Dobra rada: Smalec oczywiście można zastąpić zwykłym olejem roślinnym, jednak najlepsze kotlety schabowe to te smażone na smalcu.

Tak przygotowane kotlety schabowe możemy podawać posypane świeżym szczypiorkiem lub okraszone skwarkami i smalcem, oczywiście do ziemniaczków i mizerii.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 30 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

78 + = 79