Jajka faszerowane tuńczykiem

Przepis na Jajka faszerowane tuńczykiem
Przepis na Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się również na codzienne śniadanie dla najbliższych lub niespodziewanych gości. Szybki i mało wymagający posiłek, do przygotowania dosłownie 10 minut, w sam raz na niespodziewane sytuacje.

Składniki:

  • 8 jajek
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 4 łyżeczki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • pieprz i sól

Jak przygotować jajka faszerowane tuńczykiem?

  1. Jajka gotujemy na twardo. Następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Obieramy i przecinamy je na pół wzdłuż.
  2. Ostrożnie wyciągamy żółtka i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę.
  3. Dodajemy odcedzonego i posiekanego tuńczyka, sos pomidorowy, majonez oraz drobno siekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Farszem wypełniamy połówki białek, następnie gotowe jajka faszerowane układamy na talerzu, dekorujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Jak powiadała moja babcia, nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych – w najróżniejszych odmianach. Jajka mogą być faszerowane szynką, pieczarkami tuńczykiem lub łososiem. Wszystko zależy od składników dostępnych w lodówce i od kreatywności szefa kuchni! A jak wiadomo w kuchni warto eksperymentować i szukać różnych wariantów na swoje ulubione potrawy.

Zobacz również: Jajka faszerowane szynką

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (9 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x