Na skróty
Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się również na codzienne śniadanie dla najbliższych lub niespodziewanych gości. Szybki i mało wymagający posiłek, do przygotowania dosłownie 10 minut, w sam raz na niespodziewane sytuacje.
Jak powiadała moja babcia, nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych – w najróżniejszych odmianach. Jajka mogą być faszerowane szynką, pieczarkami tuńczykiem lub łososiem. Wszystko zależy od składników dostępnych w lodówce i od kreatywności szefa kuchni! A jak wiadomo w kuchni warto eksperymentować i szukać różnych wariantów na swoje ulubione potrawy.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jajka faszerowane tuńczykiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 8 jajek
- puszka tuńczyka w oleju
- 4 łyżeczki sosu pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- szczypiorek
- sól i pieprz czarny
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem
- Jajka gotujemy na twardo. Następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Obieramy i przecinamy je na pół wzdłuż.
- Ostrożnie wyciągamy żółtka i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Dodajemy odcedzonego i posiekanego tuńczyka, sos pomidorowy, majonez oraz drobno siekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Farszem wypełniamy połówki białek, następnie gotowe jajka faszerowane układamy na talerzu, dekorujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz również: Jajka faszerowane szynką
Oceń ten przepis!