Jajka faszerowane tuńczykiem

Przepis na Jajka faszerowane tuńczykiem
Przepis na Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się również na codzienne śniadanie dla najbliższych lub niespodziewanych gości. Szybki i mało wymagający posiłek, do przygotowania dosłownie 10 minut, w sam raz na niespodziewane sytuacje.

Składniki:

  • 8 jajek
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 4 łyżeczki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Jak przygotować jajka faszerowane tuńczykiem?

  1. Jajka gotujemy na twardo. Następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Obieramy i przecinamy je na pół wzdłuż.
  2. Ostrożnie wyciągamy żółtka i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę.
  3. Dodajemy odcedzonego i posiekanego tuńczyka, sos pomidorowy, majonez oraz drobno siekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Farszem wypełniamy połówki białek, następnie gotowe jajka faszerowane układamy na talerzu, dekorujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Jak powiadała moja babcia, nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych – w najróżniejszych odmianach. Jajka mogą być faszerowane szynką, pieczarkami tuńczykiem lub łososiem. Wszystko zależy od składników dostępnych w lodówce i od kreatywności szefa kuchni! A jak wiadomo w kuchni warto eksperymentować i szukać różnych wariantów na swoje ulubione potrawy.

Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

58 + = 66