Na skróty
Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się również na codzienne śniadanie dla najbliższych lub niespodziewanych gości. Szybki i mało wymagający posiłek, do przygotowania dosłownie 10 minut, w sam raz na niespodziewane sytuacje.
Jak powiadała moja babcia, nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych – w najróżniejszych odmianach. Jajka mogą być faszerowane szynką, pieczarkami tuńczykiem lub łososiem. Wszystko zależy od składników dostępnych w lodówce i od kreatywności szefa kuchni! A jak wiadomo w kuchni warto eksperymentować i szukać różnych wariantów na swoje ulubione potrawy.
Zanim zaczniesz przygotowywać jajka faszerowane tuńczykiem, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 8 jajek
- puszka tuńczyka w oleju
- 4 łyżeczki sosu pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- szczypiorek
- sól i pieprz czarny
Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem
- Jajka gotujemy na twardo. Następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Obieramy i przecinamy je na pół wzdłuż.
- Ostrożnie wyciągamy żółtka i wkładamy do miski, następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Dodajemy odcedzonego i posiekanego tuńczyka, sos pomidorowy, majonez oraz drobno siekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Farszem wypełniamy połówki białek, następnie gotowe jajka faszerowane układamy na talerzu, dekorujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz również: Jajka faszerowane szynką
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1043 | 98.8 | 68.1 | 5.9 | 0.24 |
Wartości odżywcze na 1 z 4 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na 1 porcję | 260.8 | 24.7 | 17.0 | 1.47 | 0.06 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na jajka faszerowane tuńczykiem. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Jajka | 155 | 13 | 11 | 1.1 | 0 |
Tuńczyk w oleju | 198 | 29 | 8 | 0 | 0 |
Sos pomidorowy | 22 | 1.2 | 0.2 | 4.7 | 1.2 |
Majonez | 680 | 1 | 75 | 3.5 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.