Jajka faszerowane szynką

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na stół wielkanocny? Poznaj jajka faszerowane szynką, które są łatwe do przygotowania i zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Ten tradycyjny, ale zawsze modny przepis, łączy w sobie delikatność jajek z wyrazistym smakiem szynki, tworząc doskonałą przekąskę na wielkanocne świętowanie ❤🐣

Jajka faszerowane szynką to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się również na codzienne śniadanie dla najbliższych. Poznaj mój przepis na niecodzienne połączenie jajek i szynki. Gdzie wystarczy tylko kilka składników i dosłownie 30 minut na wykonanie pysznego śniadania.

Reklamy Ads By Google

Jajka faszerowane w mojej rodzinie mają dość długą tradycję. Takie śniadanie przygotowała już moja babcia. Doskonale pamiętam, jak będąc na wakacjach u babci, zasiadając do stołu na śniadanie przed moimi oczami pojawiały się właśnie takie pyszności. Bardzo je uwielbiałem 🙂

Dzisiaj możesz poznać mój przepis, który bardzo sobie cenie i niezależnie od pory roku, serwuję jajka faszerowane szynką na śniadanie mojej rodzinie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać jajka faszerowane szynką, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g szynki
  • łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • koper
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Jak przygotować jajka faszerowane szynką?

  1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie obieramy i przecinamy je na pół wzdłuż, tak żeby później powstały z połówek „łódeczki”.
  2. Ostrożnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do miski, następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Do żółtek dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, posiekany szczypiorek, odrobinę drobno siekanej natki pietruszki. Następnie łączmy majonez oraz musztardę i dodajemy do żółtek z szynką. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  5. Gotowym farszem wypełniamy połówki białek i układamy na talerzu, dekorujemy rzodkiewką, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Jajka faszerowane szynką to kolejna odmiana pysznych, niebanalnych form podania jajek w nowej odsłownie wprost na wyjątkowe śniadanie.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Jajka faszerowane tuńczykiem

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 591.65 53.04 40.58 4.88 0.22

Wartości odżywcze na 1 z 2 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na 1 porcję 295.83 26.52 20.29 2.44 0.11

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na jajka faszerowane szynką. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Jajka 155 13 11 1.1 0
Szynka 145 24 5 1.5 0
Majonez 680 1 75 3.5 0
Musztarda 66 3.7 3.3 5.3 2.8

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)