Szukasz sprawdzonego przepisu na stół wielkanocny? Poznaj jajka faszerowane szynką, które są łatwe do przygotowania i zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Ten tradycyjny, ale zawsze modny przepis, łączy w sobie delikatność jajek z wyrazistym smakiem szynki, tworząc doskonałą przekąskę na wielkanocne świętowanie ❤🐣
Na skróty
Jajka faszerowane szynką to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się również na codzienne śniadanie dla najbliższych. Poznaj mój przepis na niecodzienne połączenie jajek i szynki. Gdzie wystarczy tylko kilka składników i dosłownie 30 minut na wykonanie pysznego śniadania.
Jajka faszerowane w mojej rodzinie mają dość długą tradycję. Takie śniadanie przygotowała już moja babcia. Doskonale pamiętam, jak będąc na wakacjach u babci, zasiadając do stołu na śniadanie przed moimi oczami pojawiały się właśnie takie pyszności. Bardzo je uwielbiałem 🙂
Dzisiaj możesz poznać mój przepis, który bardzo sobie cenie i niezależnie od pory roku, serwuję jajka faszerowane szynką na śniadanie mojej rodzinie.
Zanim zaczniesz przygotowywać jajka faszerowane szynką, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 4 jajka
- 100 g szynki
- łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- koper
- szczypiorek
- rzodkiewka
Jak przygotować jajka faszerowane szynką?
- Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie obieramy i przecinamy je na pół wzdłuż, tak żeby później powstały z połówek „łódeczki”.
- Ostrożnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do miski, następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Do żółtek dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, posiekany szczypiorek, odrobinę drobno siekanej natki pietruszki. Następnie łączmy majonez oraz musztardę i dodajemy do żółtek z szynką. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Gotowym farszem wypełniamy połówki białek i układamy na talerzu, dekorujemy rzodkiewką, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Jajka faszerowane szynką to kolejna odmiana pysznych, niebanalnych form podania jajek w nowej odsłownie wprost na wyjątkowe śniadanie.
Zobacz również: Jajka faszerowane tuńczykiem
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 591.65 | 53.04 | 40.58 | 4.88 | 0.22 |
Wartości odżywcze na 1 z 2 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na 1 porcję | 295.83 | 26.52 | 20.29 | 2.44 | 0.11 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na jajka faszerowane szynką. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Jajka | 155 | 13 | 11 | 1.1 | 0 |
Szynka | 145 | 24 | 5 | 1.5 | 0 |
Majonez | 680 | 1 | 75 | 3.5 | 0 |
Musztarda | 66 | 3.7 | 3.3 | 5.3 | 2.8 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.