Na skróty
Jajka faszerowane szynką to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się również na codzienne śniadanie dla najbliższych. Poznaj mój przepis na niecodzienne połączenie jajek i szynki. Gdzie wystarczy tylko kilka składników i dosłownie 30 minut na wykonanie pysznego śniadania.
Jajka faszerowane w mojej rodzinie mają dość długą tradycję. Takie śniadanie przygotowała już moja babcia. Doskonale pamiętam, jak będąc na wakacjach u babci, zasiadając do stołu na śniadanie przed moimi oczami pojawiały się właśnie takie pyszności. Bardzo je uwielbiałem 🙂
Dzisiaj możesz poznać mój przepis, który bardzo sobie cenie i niezależnie od pory roku, serwuję jajka faszerowane szynką na śniadanie mojej rodzinie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jajka faszerowane szynką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 jajka
- 100 g szynki
- łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- koper
- szczypiorek
- rzodkiewka
Jak przygotować jajka faszerowane szynką?
- Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie obieramy i przecinamy je na pół wzdłuż, tak żeby później powstały z połówek „łódeczki”.
- Ostrożnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do miski, następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Do żółtek dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę, posiekany szczypiorek, odrobinę drobno siekanej natki pietruszki. Następnie łączmy majonez oraz musztardę i dodajemy do żółtek z szynką. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Gotowym farszem wypełniamy połówki białek i układamy na talerzu, dekorujemy rzodkiewką, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Jajka faszerowane szynką to kolejna odmiana pysznych, niebanalnych form podania jajek w nowej odsłownie wprost na wyjątkowe śniadanie.
Zobacz również: Jajka faszerowane tuńczykiem
Oceń ten przepis!