Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Sałatka z jajkiem – nie sposób jej nie lubić. Kiedy tylko przychodzi ochota na jakieś danie nieskomplikowane w formie, błyskawiczne w przygotowaniu i doskonałe w konsumowaniu, to warto sięgnąć po przepis na sałatkę z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową. Potrawa na pierwszy rzut oka kojarzy się z wiosną, a ze względu na obecność jajek może stanowić ciekawe urozmaicenie wielkanocnego menu. Jednak nie ma przeszkód, aby ją zrobić latem. Jeszcze bardziej się sprawdzi, kiedy za oknem smętna plucha, ponieważ wielobarwny talerz pełen pysznych warzyw w kompozycji z jajkiem od razu przywraca uśmiech na twarzy.

Sałatka z jajkiem na kolorowo

Wiadomo, że je się również oczami i jak potrawa ładnie się prezentuje, to i lepiej smakuje. Dlatego mamy pewność, że podanie na stół tej sałatki spotka się z aprobatą wszystkich biesiadników. Delikatną słodycz ogórka świetnie przełamuje charakterystyczna ostrość rzodkiewki, natomiast dodatek jajek cudownie wzbogaca smak. Jednocześnie sprawia, że danie staje się bardziej pożywne i spokojnie sprawdzi się nawet na lekkostrawną kolację. Jako dressing idealnie wkomponuje się delikatny sos jogurtowy, a swoistą kropką nad i będzie posypka ze świeżo pokrojonego szczypiorku. Czy ktoś pozostanie obojętny wobec takich pyszności?

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g sera feta
  • 1/4 sałaty lodowej
  • rukola
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • rzeżucha
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Składniki na sos

Reklamy Ads By Google

  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka ser feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Pyszna sałatka z jajkiem – przygotowanie

  1. Jajka ugotuj, tak jak lubisz lub skorzystaj z poradnika — Ile gotować jajka
  2. Sałatę i rukolę opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Sałatę porwij na drobne cząstki i włóż do miseczki. Dodaj pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka. Dopraw solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas doprawiamy dopiero przed podaniem), delikatnie wymieszaj wszystko.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Jajka obierz i przekrój na połówki, następnie dodaj do sałatki. Pokrój fetę w kosteczki i dodaj do sałatki.
  5. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Wszystkie składniki połącz, najlepiej blenderem, tak aby nie było grudek.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Polej sosem, posyp rzeżuchą i drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Malowana sałatka z brokułem i pomidorem

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments