Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową

Sałatka z jajkiem – nie sposób jej nie lubić. Kiedy tylko przychodzi ochota na jakieś danie nieskomplikowane w formie, błyskawiczne w przygotowaniu i doskonałe w konsumowaniu, to warto sięgnąć po przepis na sałatkę z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową. Potrawa na pierwszy rzut oka kojarzy się z wiosną, a ze względu na obecność jajek może stanowić ciekawe urozmaicenie wielkanocnego menu. Jednak nie ma przeszkód, aby ją zrobić latem. Jeszcze bardziej się sprawdzi, kiedy za oknem smętna plucha, ponieważ wielobarwny talerz pełen pysznych warzyw w kompozycji z jajkiem od razu przywraca uśmiech na twarzy.

Sałatka z jajkiem na kolorowo

Wiadomo, że je się również oczami i jak potrawa ładnie się prezentuje, to i lepiej smakuje. Dlatego mamy pewność, że podanie na stół tej sałatki spotka się z aprobatą wszystkich biesiadników. Delikatną słodycz ogórka świetnie przełamuje charakterystyczna ostrość rzodkiewki, natomiast dodatek jajek cudownie wzbogaca smak. Jednocześnie sprawia, że danie staje się bardziej pożywne i spokojnie sprawdzi się nawet na lekkostrawną kolację. Jako dressing idealnie wkomponuje się delikatny sos jogurtowy, a swoistą kropką nad i będzie posypka ze świeżo pokrojonego szczypiorku. Czy ktoś pozostanie obojętny wobec takich pyszności?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 gram sera feta
  • 1/4 sałaty lodowej
  • rukola
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • rzeżucha
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Składniki na sos

  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka ser feta
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pyszna sałatka z jajkiem – przygotowanie

  1. Jajka ugotuj, tak jak lubisz lub skorzystaj z poradnika — Ile gotować jajka
  2. Sałatę i rukolę opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Sałatę porwij na drobne cząstki i włóż do miseczki. Dodaj pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka. Dopraw solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas doprawiamy dopiero przed podaniem), delikatnie wymieszaj wszystko.
  3. Jajka obierz i przekrój na połówki, następnie dodaj do sałatki. Pokrój fetę w kosteczki i dodaj do sałatki.
  4. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Wszystkie składniki połącz, najlepiej blenderem, tak aby nie było grudek.
  5. Polej sosem, posyp rzeżuchą i drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

1 komentarz

  1. Świetna sałatka, idealna na lekką kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 5 = 13