
Poznaj mój przepis na bardzo smaczną i łatwą w przygotowaniu pastę jajeczną. Jest to moja ulubiona pasta jajeczna, którą przygotowuję bardzo często nie tylko na śniadanie, ale również i na przekąski w ciągu dnia, a nawet kolację. Szczególnie kiedy mamy pod ręką świeże i chrupiące pieczywo smakuję podwójnie smacznie!
Zawsze podkreślam, że minimum składników jest sukcesem każdego dania. Tak samo jest w przypadku mojej pasty jajecznej, smakuję wybornie, a nie wypada już nic dodać ani ująć. Jest wprost idealna.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka tartego chrzanu
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
Pasta jajeczna — przepis
- Jajka gotujemy (najlepiej na twardo, jednak ja zazwyczaj gotuję pomiędzy twardo a miękko, aby żółtko było lekko miękkie), obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miseczki. Następnie rozgniatamy widelcem do uzyskania konsystencji pasty. Zobacz mój poradnik ile gotować jajka?
- Dodajemy majonez, chrzan, odrobinę soli oraz świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Pasta jajeczna najlepiej smakuję ze świeżym pieczywem oraz drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki: Tak przygotowaną pastę jajeczną, możesz dodatkowo wzbogacić o plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora. Również w wariancie pikantnym z odrobiną papryczki chili sprawdzi się wyśmienicie. Kuchnia to miejsce na ciekawe eksperymenty, więc możesz uzupełnić pastę jajeczną o swoje ulubione dodatki!