Bułka z zapiekanym jajkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Mała przekąska na mały głód — Chrupiąca bułka z zapiekanym jajkiem. Pyszności! Pomysł na bułkę z zapiekanym jajkiem powstał w bardzo spontanicznych okolicznościach. To było rano, zaraz po przebudzeniu zapytałem swoich znajomych, co chcieli by zjeść na śniadanie. Goście wybrali śniadanie w stylu „zaskocz mnie”. Niestety w lodówce nie posiadałem wystarczającej ilości składników na coś zmyślnego… Musiałem kombinować i nie pozostało mi nic innego jak przygotowanie niecodziennego połączenia bułki z jajkiem. Tak wyjątkowe podanie sadzonego jajka wywołało serdeczny uśmiech na twarzach moich znajomych. To właśnie z tego powodu dzielę się bardzo prostym przepisem na to wyjątkowe śniadanie lub przekąskę, które na pewno zaskoczy jeszcze nie raz i nie jednego gościa. Bułka z zapiekanym jajkiem sprawdzi się wyśmienicie!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułka z zapiekanym jajkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 4 bułki kajzerki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu mielonego
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Bułka z zapiekanym jajkiem —przygotowanie

  1. Z bułek odcinamy górną część w jednej trzeciej ich wysokości. Usuwamy środek, następnie smarujemy wnętrze masłem, a brzegi bułki zwilżamy wodą.
  2. Następnie do każdej bułki wbijamy jedno jajko (jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej), przyprawiamy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ i zapiekamy przez 10 — 15 minut lub do momentu, aż jajka będą wystarczająco ścięte.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Bułki po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Jajko zapiekane w awokado

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments