Na skróty
Mała przekąska na mały głód — Chrupiąca bułka z zapiekanym jajkiem. Pyszności! Pomysł na bułkę z zapiekanym jajkiem powstał w bardzo spontanicznych okolicznościach. To było rano, zaraz po przebudzeniu zapytałem swoich znajomych, co chcieli by zjeść na śniadanie. Goście wybrali śniadanie w stylu „zaskocz mnie”. Niestety w lodówce nie posiadałem wystarczającej ilości składników na coś zmyślnego… Musiałem kombinować i nie pozostało mi nic innego jak przygotowanie niecodziennego połączenia bułki z jajkiem. Tak wyjątkowe podanie sadzonego jajka wywołało serdeczny uśmiech na twarzach moich znajomych. To właśnie z tego powodu dzielę się bardzo prostym przepisem na to wyjątkowe śniadanie lub przekąskę, które na pewno zaskoczy jeszcze nie raz i nie jednego gościa. Bułka z zapiekanym jajkiem sprawdzi się wyśmienicie!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułka z zapiekanym jajkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 bułki kajzerki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu mielonego
Bułka z zapiekanym jajkiem —przygotowanie
- Z bułek odcinamy górną część w jednej trzeciej ich wysokości. Usuwamy środek, następnie smarujemy wnętrze masłem, a brzegi bułki zwilżamy wodą.
- Następnie do każdej bułki wbijamy jedno jajko (jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej), przyprawiamy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ i zapiekamy przez 10 — 15 minut lub do momentu, aż jajka będą wystarczająco ścięte.
- Bułki po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Zobacz również: Jajko zapiekane w awokado