Bułka z zapiekanym jajkiem

Bułka z zapiekanym jajkiem
Bułka z zapiekanym jajkiem

Mała przekąska na mały głód — Chrupiąca bułka z zapiekanym jajkiem. Pyszności! Pomysł na bułkę z zapiekanym jajkiem powstał w bardzo spontanicznych okolicznościach. To było rano, zaraz po przebudzeniu zapytałem swoich znajomych, co chcieli by zjeść na śniadanie. Goście wybrali śniadanie w stylu „zaskocz mnie”. Niestety w lodówce nie posiadałem wystarczającej ilości składników na coś zmyślnego… Musiałem kombinować i nie pozostało mi nic innego jak przygotowanie niecodziennego połączenia bułki z jajkiem. Tak wyjątkowe podanie sadzonego jajka wywołało serdeczny uśmiech na twarzach moich znajomych. To właśnie z tego powodu dzielę się bardzo prostym przepisem na to wyjątkowe śniadanie lub przekąskę, które na pewno zaskoczy jeszcze nie raz i nie jednego gościa. Bułka z zapiekanym jajkiem sprawdzi się wyśmienicie!

Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu mielonego

Bułka z zapiekanym jajkiem —przygotowanie

  1. Z bułek odcinamy górną część w jednej trzeciej ich wysokości. Usuwamy środek, następnie smarujemy wnętrze masłem, a brzegi bułki zwilżamy wodą.
  2. Następnie do każdej bułki wbijamy jedno jajko (jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej), przyprawiamy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ i zapiekamy przez 10 — 15 minut lub do momentu, aż jajka będą wystarczająco ścięte.
  3. Bułki po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Zobacz również: Jajko zapiekane w awokado

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (15 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x