Bułka z zapiekanym jajkiem

5.2k 2
Bułka z zapiekanym jajkiem

Mała przekąska na mały głód – Chrupiąca bułka, a w środku ścięte jajko. Pyszności!

Składniki:

  • 4 szt bułka kajzerka
  • 4 szt jajka
  • 2 łyżeczki masło ekstra
  • 2 łyżeczki szczypiorek
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz mielony

Przygotowanie

  1. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 180 STOPNI
    Z bułek odcinamy górną część w jednej trzeciej ich wysokości. Usuwamy środek, następnie smarujemy wnętrze masłem, a brzegi bułki zwilżamy wodą.
  2. ZAPIEKAMY PRZEZ 10-15 MINUT
    Do każdej bułki wbijamy jedno jajko (jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej), przyprawiamy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10-15 minut, lub do momentu aż się jajka zetną. Po wyjęciu dekorujemy szczypiorkiem i pieprzem. Smacznego!

2 Komentarze

  1. abc Odpowiedz

    Udało sie! Tylko pędzelkiem bym zmoczył troszkę bardziej. Ja piekłem 18 min-19 min. Pozdrawiam z Poznania… dołożyłem krakowską i cebulkę do środka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *