Bułka z zapiekanym jajkiem

Bułka z zapiekanym jajkiem
Bułka z zapiekanym jajkiem

Mała przekąska na mały głód – Chrupiąca bułka, a w środku ścięte jajko. Pyszności!

Składniki:

  • 4 szt bułka kajzerka
  • 4 szt jajka
  • 2 łyżeczki masło ekstra
  • 2 łyżeczki szczypiorek
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz mielony

Przygotowanie

  1. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 180 STOPNI
    Z bułek odcinamy górną część w jednej trzeciej ich wysokości. Usuwamy środek, następnie smarujemy wnętrze masłem, a brzegi bułki zwilżamy wodą.
  2. ZAPIEKAMY PRZEZ 10-15 MINUT
    Do każdej bułki wbijamy jedno jajko (jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej), przyprawiamy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10-15 minut, lub do momentu aż się jajka zetną. Po wyjęciu dekorujemy szczypiorkiem i pieprzem. Smacznego!
Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

2 Komentarze

  1. Udało sie! Tylko pędzelkiem bym zmoczył troszkę bardziej. Ja piekłem 18 min-19 min. Pozdrawiam z Poznania… dołożyłem krakowską i cebulkę do środka

    1. Świetny pomysł! Też spróbuję! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + 1 =