Bardzo smaczne i niezastąpione domowe buraczki zasmażane, idealne do kotletów mielonych. Zobacz również przepis na kotlety mielone.

Składniki:

  • 0.5 kg buraki
  • 0.5 szt jabłka Szara Reneta
  • 0.5 szt cebula
  • 1 łyżeczka mąka pszenna
  • 1 łyżeczka cukier
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 szczypta sól
  • 1 łyżeczka sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Buraczki dokładnie myjemy, szorujemy i gotujemy przez 60 minut w mundurkach. Następnie jeszcze ciepłe obieramy i trzemy na tartce na grubych oczkach. Oddzielnie trzemy jabłko na drobnych oczkach.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie na oliwie lekko ją przyrumieniamy na dużej patelni. Mieszając energicznie dodajemy mąkę, a następnie tarte jabłko. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i dodajemy cukier. Smażymy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.
  3. Następnie ciągle mieszając, dodajemy buraczki (tak na kilka razy), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Smacznego!
Domowe buraczki zasmażane
Domowe buraczki zasmażane

Co sądzisz na ten temat?

Domowe buraczki zasmażane Bardzo smaczne i niezastąpione domowe buraczki zasmażane, idealne do kotletów mielonych. Zobacz również przepis na kotlety mielone. Składniki: 0.5 kg buraki
5 1 5 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *