Najlepsze domowe kotlety mielone

10.1k 2
Najlepsze domowe kotlety mielone

Przepis na najlepsze domowe kotlety mielone jest bardzo prosty. W połączeniu z ziemniaczkami i buraczkami zasmażanymi to klasyka w najlepszym wydaniu, w sam raz na niedzielny obiad. Przepis na buraczki zasmażane.

Składniki:

  • pół kg mielonego mięsa wieprzowego
  • bułka kajzerka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz mielony
  • sól
  • jajko
  • odrobina wody
  • bułka tarta
  • mleko 2%
  • smalec

Jak przygotować domowe kotlety mielone?

  1. Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut.
  2. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, tarty czosnek, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę (bułkę należy dobrze wycisnąć). Następnie wszystko razem dobrze mieszamy.
  3. W trakcie wyrabiania mięsa dodajemy trochę zimnej wody, wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym wyjdą lepsze kotlety.
  4. Jeśli dodamy za dużo wody, możemy dodać bułki tartej, aby zagęścić konsystencję mięsa.
  5. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na dobrze rozgrzany smalec na patelni. (kotlety powinny być zanurzone do połowy)
  6. Kiedy kotlety mielone są już prawie gotowe i po obsmażeniu z obu stron przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika, na około 15 minut. (w ten sposób unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie) Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *