0 0

Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
500 gram grzyby np. podgrzybki
3 szt szalotka
1 ząbek czosnek
2 łyżki masło ekstra
50 ml śmietana 30%
1 szklanka bulion rosołowy
sól
pieprz
natka pietruszki

Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Dieta:
    Kuchnia:
    • 60 min
    • Porcje: 4
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z lasu. Ich niepowtarzalny aromat wypełnia zawsze całą kuchnię i zachęca do przyrządzenia pysznego sosu grzybowego. Można wykorzystać niemal każdy rodzaj grzybów, a szczególnie tak obficie rosnące w naszych lasach podgrzybki. Przepis na sos grzybowy jest banalnie prosty, więc na pewno każdy sobie poradzi z przygotowaniem tego pysznego dania.

    Jesienna uczta, czyli sos ze świeżych grzybów leśnych

    Najwięcej pracy jest z oczyszczeniem grzybów z piasku oraz igliwia, a potem to już szybko potrawa może się znaleźć na talerzu. Ze smakiem podgrzybków świetnie komponuje się szalotka, więc nie może jej zabraknąć w sosie. Trudno sobie też wyobrazić sos grzybowy bez dodatku śmietany i natki pietruszki. Ten delikatny, a zarazem dość wyrazisty sos fantastycznie smakuje z kaszą, ziemniakami, a nawet z pajdą świeżego chleba. Można go również podawać jako dodatek do klusek przygotowanych z ziemniaków np. kopytek. Cudownie też nadaje się do polania ciemnych mięs.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Grzyby dokładnie oczyszczamy oraz myjemy z pozostałych zabrudzeń pod bieżącą wodą. Następnie kroimy na pożądanej wielkości kawałki.

    2
    Zrobione

    Szalotkę pokrojoną w plastry oraz posiekany czosnek podsmażamy na maśle na patelni. Następnie dodajemy grzyby i podsmażamy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

    3
    Zrobione

    Dodajemy szklankę bulionu, szczyptę soli i dusimy pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

    4
    Zrobione

    Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do samku. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Leczo po hawajsku z ananasem i chorizo
    poprzedni
    Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo
    Placki z cukinii
    następny
    Placki z cukinii
    Leczo po hawajsku z ananasem i chorizo
    poprzedni
    Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo
    Placki z cukinii
    następny
    Placki z cukinii