Na skróty
Proces suszenia jest jedną z najprostszych metod na zachowanie wartości odżywczych na zimowe miesiące. W tym artykule dowiesz się jak suszyć grzyby w warunkach domowych, aby zachowywały jak najwięcej wartości odżywczych i swojego pierwotnego wyglądu.
Źle wysuszone grzyby często wyglądają nieestetycznie i po kilku tygodniach może okazać się, że są całkowicie zepsute. Jeśli czytasz ten artykuł — zapewne właśnie powinniśmy pogratulować Ci udanych zbiorów! 🙂
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Zanim przejdziemy do suszenia grzybów, najpierw musimy je odpowiednio przygotować. Proces oczyszczania większości grzybów przebiega podobnie. Wyjątkiem mogą być grzyby z rodziny maślakowatych, bowiem w ich przypadku należy obrać wierzchnią skórkę z kapelusza.
Wracając do czyszczenia grzybów w większości owocników najlepszym rozwiązaniem jest oczyszczanie na sucho pędzelkiem oraz wspieranie się nożykiem i wykałaczkami. Nożykiem obcinamy lub zeskrobujemy te części, których zwyczajnie nie chcemy, natomiast pozostałą część grzyba pędzelkujemy i wybieramy wykałaczkami resztki wrośniętego runa leśnego. Następnie po wyczyszczeniu duże owocniki dzielimy na mniejsze części, natomiast małe możemy pozostawić w całości.
Grzyby przed suszeniem należy dobrze oczyścić, dlatego warto jest poświęcić na tę czynność nieco więcej uwagi. Grzybów przed suszeniem nie powinno czyścić się na mokro, ponieważ umycie grzybów może spowodować, że szybciej się będą psuły po wysuszeniu. Oczywiście dobrze wyczyszczone grzyby, zaraz po suszeniu chowamy do szczelnego pojemnika. Aby następnie zimą móc cieszyć się przepięknym aromatem podczas przyrządzania przepisów z grzybami w roli głównej.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Proces suszenia grzybów bez wątpienia jest najważniejszym elementem, jednak równie ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. Żeby zapewnić jak najlepszą jakość suszonym grzybom należy schować je do szczelnego pojemnika. Może być to słoik, metalowe pudełko lub nawet plastikowe opakowanie.
Wygląd, kształt oraz rozmiar opakowania nie ma większego znacznie. Ważne, żeby grzyby schować zaraz po suszeniu nie tylko w czystym, ale również suchym pojemniku. Taka dbałość o szczegóły pozwoli na zachowanie jak największej ilości wartości odżywczych. Również dzięki temu, suszone grzyby zachowają swój naturalny i apetyczny wygląd.
Jak suszyć grzyby w suszarce do owoców i warzyw?
Suszenie grzybów w odpowiedniej suszarce jest najszybszą i najwygodniejszą metodą. Wymaga jednak odpowiedniego sprzętu, ale posiadając suszarkę, nie musimy martwić się już praktycznie o nic. Wystarczy, że oczyścimy grzyby suchym pędzelkiem, nożykiem i wspomagając się wykałaczkami, będziemy mogli w 100% zapomnieć o czynnościach związanych z suszeniem grzybów. Proces suszenia grzybów w suszarce polega na ułożeniu wyczyszczonych oczyszczonych grzybów na sitach suszarki oraz na ustawienia temperatury i czasu nawiewu. Resztę czynności wykona suszarka.
W zależności od modelu oraz tego, jak mokre były grzyby podczas zabierania, czas suszenia może być różny. Jednak zwykle mieści się w przedziale od kilku do kilkunastu godzin. Znaczącą różnicę w czasie suszenia będzie miało również to, ile grzybów zmieści się w suszarce. Im więcej nałożymy, tym również będzie dłuższy czas suszenia.
Niewątpliwie dużą zaletą suszenia grzybów w suszarce jest to, że ten proces jest praktycznie bezobsługowy. Jednak największą zaletą jest efekt końcowy, czyli pięknie wysuszone grzyby. Dosłownie wyglądają tak, jak by zostały kupione w sklepie.
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Suszenie grzybów w piekarniku jest wygodne i w zasadzie mało kłopotliwe, bowiem obecnie praktycznie każdy posiada piekarnik. Takie suszenie, podobnie jak w przypadku suszenia w suszarce trwa od kilku do kilkunastu godzin. Wszystko zależy od ilości zebranych owocników oraz ich stopnia wilgotności.
Oczywiście grzyby odpowiednio oczyszczamy, a następnie kładziemy na ruszcie wyłożonym papierem do pieczenia. Grzyby powinniśmy układać zachowując lekki odstęp, żeby gorące powietrze mogło je swobodnie owiewać. Najważniejszą częścią procesu suszenia grzybów w piekarniku jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Trzeba uważać, żeby przypadkiem ich nie upiec. Temperatur suszenia grzybów w piekarniku powinna wynosić około 50°C, a piekarnik ustawiony powinien być na termoobieg. Istotne jest też odprowadzenie wilgoci, dlatego w tym celu warto suszyć grzyby przy uchylonych drzwiczkach.
Jak suszyć grzyby na kaloryferze?
Kaloryfer również może być dobrą alternatywą dla suszarki czy piekarnika, jednak w tym przypadku warto jest nawlec grzyby na nitkę. Następnie taki „łańcuszek” wieszamy w pobliżu naszego źródła ciepła. Najlepiej jest rozwiesić grzyby nad grzejnikiem, bowiem struktura pracy grzejnika jest tak ,że oddaje ciepło do góry. Wówczas grzyby będą najlepiej schły. Alternatywa w postaci grzejnika to również czysta ekonomia, podczas gdy i tak ogrzewamy pomieszczenie, możemy wysuszyć grzyby.
Oczywiście tak jak w pozostałych przypadkach grzyby oczyszczamy, następnie nawlekamy je na nitkę w odpowiedniej odległości między poszczególnymi kawałkami. Wadą takiego rozwiązania, może okazać się, że zbyt małe okazy będą się kurczyć i spadać z nitki.
Jak suszyć grzyby na słońcu?
Suszenie na słońcu jest w zasadzie najprostszą metodą spośród wszystkich zaprezentowanych, jednak jest to proces najbardziej długotrwały i godny polecenia jedynie w przypadku pięknej, słonecznej pogody. Dodatkowo musimy przewidzieć sprzyjające warunki pogodowe oraz niską wilgotność powietrza, ponieważ proces suszenia na słońcu trwa zazwyczaj kilka dni.
Grzyby podczas suszenia na słońcu należy ułożyć na przepuszczalnym podłożu jak sitko lub drobna metalowa siatka i najlepiej przykryć oddychającą tkaniną. Przykrycie np. gazą zapobiegnie brudzeniu się i utrudni dostawanie się szkodnikom. Efekt zostanie osiągnięty, gdy grzyby staną się elastyczne oraz twarde.