Na skróty
Prawdziwy węgierski langosz to tradycyjna przekąska w formie smażonego chleba, którego niegdyś tradycyjnie przyrządzano z ciasta chlebowego gotowanego na parze. Współczesne wersje lángos są zwykle przygotowywane z ciasta drożdżowego, które zawiera tylko mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę lub mleko (z mlekiem jest zdecydowanie smaczniejszy). Ciasto po wyrośnięciu jest ręcznie formowane na placek o różnej grubości i smażone na głębokim oleju do uzyskania chrupiącej na zewnątrz, a miękkiej w środku konsystencji.
Z czym się je langosze?
Langosz najczęściej jest podawany na gorąco, posmarowany kwaśną śmietaną i posypany tartym serem żółtym oraz lub cebulą. Istnieje wiele innych wariantów, w tym wersje z dodatkami takimi jak szynka, boczek, chorizo, pieczarki czy inne składniki.

Lángos jest popularny nie tylko na Węgrzech, ale także w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Można go często znaleźć na festiwalach, targowiskach lub specjalnych straganach z jedzeniem. Dzisiaj zapraszam Ciebie do sprawdzenia mojego przepisu na prawdziwego langosza węgierskiego, którego przygotowuję tradycyjnie z dodatkiem ziemniaków.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis węgierski langosz, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 150 g ugotowanych mączastych ziemniaków
- 250 ml mleka lub wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Dodatkowo
- 8 łyżek kwaśnej śmietany
- 8 łyżek tartego sera żółtego
- cebula lub czosnek
- do usmażenia placków około 500 ml oleju
Przepis na langosze
- W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdże w letnim mleku oraz łyżką mąki. Następnie dodajemy do mąki sól, cukier oraz przygotowany rozczyn. Dodajemy również ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Następnie natłuszczonymi dłońmi wyciągamy ciasto i dzielimy na 8 równych porcji po około 100 gram każda.
- Z przygotowanego ciasta formujemy kule, a następnie spłaszczamy jak do placków o średnicy około 10 cm i układamy na natłuszczonej blaszce oraz dodatkowo wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest aby zachować odstępy między plackami.
- Przygotowane langosze przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut. Następnie pod koniec wyrastania rozgrzewamy olej w patelni do 180 ℃.
- Langosze przed smażeniem rozciągamy do około 15 centymetrów średnicy pozostawiając ranty nieco grubsze brzegi. Smażymy po jednym placku na złoty kolor z obu stron, po około 1 minucie dla każdej ze strony.
- Usmażone placki wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju, po czym dodajemy wybrane dodatki, jak np. śmietana, tarty ser żółty i cebula lub czosnek. Smacznego!
Zobacz również: Chlebek Turecki



Oceń ten przepis!