Jeśli szukasz przepisu na prawdziwy Węgierski langosz, to koniecznie wypróbuj mój sposób na tę niezwykle smaczną przekąskę. Langosz, kultowa potrawa kuchni węgierskiej, zachwyca swoją chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Dzięki różnorodności dodatków od klasycznej wersji z czosnkiem, poprzez bogate obłożenie śmietaną i serem, aż po eksperymentalne połączenia z pikantnymi sosami – możliwości są niemal nieograniczone 🔥😊
Na skróty
Prawdziwy węgierski langosz to tradycyjna przekąska w formie smażonego chleba, którego niegdyś tradycyjnie przyrządzano z ciasta chlebowego gotowanego na parze. Współczesne wersje lángos są zwykle przygotowywane z ciasta drożdżowego, które zawiera tylko mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę lub mleko (z mlekiem jest zdecydowanie smaczniejszy). Ciasto po wyrośnięciu jest ręcznie formowane na placek o różnej grubości i smażone na głębokim oleju do uzyskania chrupiącej na zewnątrz, a miękkiej w środku konsystencji.
Z czym się je langosze?
Langosz najczęściej jest podawany na gorąco, posmarowany kwaśną śmietaną i posypany tartym serem żółtym oraz lub cebulą. Istnieje wiele innych wariantów, w tym wersje z dodatkami takimi jak szynka, boczek, chorizo, pieczarki czy inne składniki.
Lángos jest popularny nie tylko na Węgrzech, ale także w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Można go często znaleźć na festiwalach, targowiskach lub specjalnych straganach z jedzeniem. Dzisiaj zapraszam Ciebie do sprawdzenia mojego przepisu na prawdziwego langosza węgierskiego, którego przygotowuję tradycyjnie z dodatkiem ziemniaków.
Zanim zaczniesz przygotowywać langosze, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 150 g ugotowanych mączastych ziemniaków
- 250 ml mleka lub wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Dodatkowo
- 8 łyżek kwaśnej śmietany
- 8 łyżek tartego sera żółtego
- cebula lub czosnek
- do usmażenia placków około 500 ml oleju
Przepis na langosze
- W pierwszej kolejności rozpuszczam drożdże w letnim mleku, dodaję łyżkę mąki i mieszam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier oraz przygotowany chwilę wcześniej rozczyn.
- Na tym etapie dodaję również ugotowane ziemniaki, które wcześniej przepuściłem przez praskę i dokładnie wyrabiam ciasto na konsystencję przypominającą ciasto na kopytka.
- Wyrobione ciasto pozostawiam w misce i przykrywam ściereczką, miskę odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Ciasto możesz schować do mikrofali, albo piekarnika, ważne aby miejsce było stabilne i bez przeciągów.
- Następnie natłuszczonymi dłońmi wyciągam ciasto i dzielę na 8 równych porcji po około 100 gram każda. Z przygotowanych części formuję kule, a następnie trochę spłaszczam każdą jak placki o średnicy około 10 cm i układam każdy osobno na natłuszczonej blaszce dodatkowo wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj bezpieczne odstępy między plackami.
- Przygotowane langosze przykrywam ściereczką i pozostawiam jeszcze raz do wyrośnięcia na około 25 minut. Następnie pod koniec wyrastania placuszków rozgrzewam olej w patelni do 180 ℃. Tak, sprawdzam termometrem kuchennym, jest to ważne, aby olej nie był ani zbyt gorący, ani za zimny.
- Langosze przed smażeniem jeszcze rozciągam do około 15 centymetrów średnicy pozostawiając nieco rant, taki grubszy brzeg. Smażę po jednym placku na złoty kolor z obu stron, po około 1 minucie dla każdej ze strony. Natomiast do smażenia używam oleju słonecznikowego.
- Usmażone langosze wyjmuję łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju, następnie dodaję wybrane dodatki, jak np. śmietana, tarty ser żółty i cebula lub czosnek. Smacznego!
Polecam również przepis na chlebek turecki
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2297.85 | 75.95 | 55.49 | 367.44 | 15.2 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 287.23 | 9.49 | 6.94 | 45.93 | 1.9 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mąka pszenna | 364 | 10 | 1 | 76 | 2.7 |
Świeże drożdże | 105 | 8.4 | 1.7 | 18 | 0 |
Ugotowane mączaste ziemniaki | 87 | 1.9 | 0.1 | 20 | 1.8 |
Mleko | 62 | 3.2 | 3.4 | 4.8 | 0 |
Cukier | 387 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Kwaśna śmietana | 193 | 2.9 | 20 | 3.5 | 0 |
Tarty ser żółty | 402 | 25 | 33 | 1.3 | 0 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9 | 1.7 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.