Węgierski Langosz

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Prawdziwy węgierski langosz to tradycyjna przekąska w formie smażonego chleba, którego niegdyś tradycyjnie przyrządzano z ciasta chlebowego gotowanego na parze. Współczesne wersje lángos są zwykle przygotowywane z ciasta drożdżowego, które zawiera tylko mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę lub mleko (z mlekiem jest zdecydowanie smaczniejszy). Ciasto po wyrośnięciu jest ręcznie formowane na placek o różnej grubości i smażone na głębokim oleju do uzyskania chrupiącej na zewnątrz, a miękkiej w środku konsystencji.

Z czym się je langosze?

Langosz najczęściej jest podawany na gorąco, posmarowany kwaśną śmietaną i posypany tartym serem żółtym oraz lub cebulą. Istnieje wiele innych wariantów, w tym wersje z dodatkami takimi jak szynka, boczek, chorizo, pieczarki czy inne składniki.

Reklamy Ads By Google

Węgierski Langosz ze śmietaną, szynką i serem żółtym
Węgierski Langosz ze śmietaną, szynką i serem żółtym

Lángos jest popularny nie tylko na Węgrzech, ale także w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Można go często znaleźć na festiwalach, targowiskach lub specjalnych straganach z jedzeniem. Dzisiaj zapraszam Ciebie do sprawdzenia mojego przepisu na prawdziwego langosza węgierskiego, którego przygotowuję tradycyjnie z dodatkiem ziemniaków.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis węgierski langosz, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 150 g ugotowanych mączastych ziemniaków
  • 250 ml mleka lub wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 8 łyżek tartego sera żółtego
  • cebula lub czosnek
  • do usmażenia placków około 500 ml oleju
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na langosze

  1. W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdże w letnim mleku oraz łyżką mąki. Następnie dodajemy do mąki sól, cukier oraz przygotowany rozczyn. Dodajemy również ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję.
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Następnie natłuszczonymi dłońmi wyciągamy ciasto i dzielimy na 8 równych porcji po około 100 gram każda.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Z przygotowanego ciasta formujemy kule, a następnie spłaszczamy jak do placków o średnicy około 10 cm i układamy na natłuszczonej blaszce oraz dodatkowo wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest aby zachować odstępy między plackami.
  5. Przygotowane langosze przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut. Następnie pod koniec wyrastania rozgrzewamy olej w patelni do 180 ℃.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Langosze przed smażeniem rozciągamy do około 15 centymetrów średnicy pozostawiając ranty nieco grubsze brzegi. Smażymy po jednym placku na złoty kolor z obu stron, po około 1 minucie dla każdej ze strony.
  8. Usmażone placki wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju, po czym dodajemy wybrane dodatki, jak np. śmietana, tarty ser żółty i cebula lub czosnek. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Chlebek Turecki

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments