Węgierski Langosz

Reklamy Ads By Google

Jeśli szukasz przepisu na prawdziwy Węgierski langosz, to koniecznie wypróbuj mój sposób na tę niezwykle smaczną przekąskę. Langosz, kultowa potrawa kuchni węgierskiej, zachwyca swoją chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Dzięki różnorodności dodatków od klasycznej wersji z czosnkiem, poprzez bogate obłożenie śmietaną i serem, aż po eksperymentalne połączenia z pikantnymi sosami – możliwości są niemal nieograniczone 🔥😊

Prawdziwy węgierski langosz to tradycyjna przekąska w formie smażonego chleba, którego niegdyś tradycyjnie przyrządzano z ciasta chlebowego gotowanego na parze. Współczesne wersje lángos są zwykle przygotowywane z ciasta drożdżowego, które zawiera tylko mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę lub mleko (z mlekiem jest zdecydowanie smaczniejszy). Ciasto po wyrośnięciu jest ręcznie formowane na placek o różnej grubości i smażone na głębokim oleju do uzyskania chrupiącej na zewnątrz, a miękkiej w środku konsystencji.

Reklamy Ads By Google

Z czym się je langosze?

Langosz najczęściej jest podawany na gorąco, posmarowany kwaśną śmietaną i posypany tartym serem żółtym oraz lub cebulą. Istnieje wiele innych wariantów, w tym wersje z dodatkami takimi jak szynka, boczek, chorizo, pieczarki czy inne składniki.

Węgierski Langosz ze śmietaną, szynką i serem żółtym
Węgierski Langosz ze śmietaną, szynką i serem żółtym

Lángos jest popularny nie tylko na Węgrzech, ale także w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Można go często znaleźć na festiwalach, targowiskach lub specjalnych straganach z jedzeniem. Dzisiaj zapraszam Ciebie do sprawdzenia mojego przepisu na prawdziwego langosza węgierskiego, którego przygotowuję tradycyjnie z dodatkiem ziemniaków.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać langosze, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 150 g ugotowanych mączastych ziemniaków
  • 250 ml mleka lub wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Dodatkowo

Reklamy Ads By Google

  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 8 łyżek tartego sera żółtego
  • cebula lub czosnek
  • do usmażenia placków około 500 ml oleju
Zobacz inne przepisy z , , , , , , , , , ,

Przepis na langosze

  1. W pierwszej kolejności rozpuszczam drożdże w letnim mleku, dodaję łyżkę mąki i mieszam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier oraz przygotowany chwilę wcześniej rozczyn.
  2. Na tym etapie dodaję również ugotowane ziemniaki, które wcześniej przepuściłem przez praskę i dokładnie wyrabiam ciasto na konsystencję przypominającą ciasto na kopytka.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Wyrobione ciasto pozostawiam w misce i przykrywam ściereczką, miskę odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Ciasto możesz schować do mikrofali, albo piekarnika, ważne aby miejsce było stabilne i bez przeciągów.
  5. Następnie natłuszczonymi dłońmi wyciągam ciasto i dzielę na 8 równych porcji po około 100 gram każda. Z przygotowanych części formuję kule, a następnie trochę spłaszczam każdą jak placki o średnicy około 10 cm i układam każdy osobno na natłuszczonej blaszce dodatkowo wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj bezpieczne odstępy między plackami.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Przygotowane langosze przykrywam ściereczką i pozostawiam jeszcze raz do wyrośnięcia na około 25 minut. Następnie pod koniec wyrastania placuszków rozgrzewam olej w patelni do 180 ℃. Tak, sprawdzam termometrem kuchennym, jest to ważne, aby olej nie był ani zbyt gorący, ani za zimny.
  8. Langosze przed smażeniem jeszcze rozciągam do około 15 centymetrów średnicy pozostawiając nieco rant, taki grubszy brzeg. Smażę po jednym placku na złoty kolor z obu stron, po około 1 minucie dla każdej ze strony. Natomiast do smażenia używam oleju słonecznikowego.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Usmażone langosze wyjmuję łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju, następnie dodaję wybrane dodatki, jak np. śmietana, tarty ser żółty i cebula lub czosnek. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Polecam również przepis na chlebek turecki

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 2297.85 75.95 55.49 367.44 15.2

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 287.23 9.49 6.94 45.93 1.9

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Mąka pszenna 364 10 1 76 2.7
Świeże drożdże 105 8.4 1.7 18 0
Ugotowane mączaste ziemniaki 87 1.9 0.1 20 1.8
Mleko 62 3.2 3.4 4.8 0
Cukier 387 0 0 100 0
Kwaśna śmietana 193 2.9 20 3.5 0
Tarty ser żółty 402 25 33 1.3 0
Cebula 40 1.1 0.1 9 1.7

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)