Co oznacza typ mąki?

Co oznacza typ mąki? Rodzaje mąki i jej zastosowania
Co oznacza typ mąki? Rodzaje mąki i jej zastosowania

W dzisiejszych czasach coraz częściej stawiamy na zdrowe i świadome odżywianie. Coraz więcej osób korzysta z porad dietetycznych oraz stosuje diety dostosowane do konkretnych potrzeb. Nic więc dziwnego, że w zakresie wyboru mąki również stawiamy na zdrowsze rodzaje i wybieramy te typy, które przynoszą korzyści naszemu organizmowi. Typ mąki jest bardzo ważny, i od tego czy wybierzemy odpowiedni w dużym stopniu będzie zależał również nasz sukces kulinarny. Co zatem oznacza typ mąki? Jakiej mąki użyć do biszkoptu? Jaka mąka będzie najlepsza do naleśników? Niewątpliwie ta wiedza przyda się podczas kolejnego lepienia pierogów czy przygotowywania świątecznych wypieków.

Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie

Mąkę możemy podzielić na dwa główne rodzaje — glutenowe oraz bezglutenowe. Te zawierające gluten to przede wszystkim mąki zbożowe, takie jak mąka pszenna, mąka orkiszowa, mąka żytnia oraz mąka jęczmienna. Warto wspomnieć, że gluten zawarty w mące w dużym stopniu odpowiada za pulchność i sprężystość ciasta. Właśnie z tego powodu do wypieku chlebów z innej mąki często stosuje się domieszkę mąki pszennej — aby uzyskać wypiek bardziej pulchny.

Jakie mąki zawierają gluten?

Mąka pszenna

W przypadku mąk glutenowych bezdyskusyjnie króluje mąka pszenna. Zawiera najwięcej glutenu, jest bogata w skrobię i ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Ponadto zawiera duże ilości białka oraz witamin z grupy B i minerały, takie jak żelazo, fosfor, magnez, cynk oraz wapń. Oczywiście ilość minerałów jest uzależniona od stopnia oczyszczenia pszenicy, co w zasadzie definiuje właśnie typ mąki. Numer świadczy o tym, że im wyższy typ, tym więcej wartości odżywczych i minerałów posiada dany rodzaj mąki.

Zobacz również: Jak upiec ciasto drożdżowe?

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa jest dość popularnym rodzajem mąki, który zawiera gluten. Jest zdecydowanie bardziej wartościowa od zwykłej mąki pszennej, mimo pochodzenia z tej samej rodziny zbóż. Ponadto mąka orkiszowa zawiera znacznie więcej minerałów i witamin z grupy B oraz co istotne ma niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna! Mąka orkiszowa jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, co wpływa korzystnie na pracę naszego układu pokarmowego. Niewątpliwie mąka orkiszowa może stanowić świetny zamiennik mąki pszennej i z powodzeniem możemy wykorzystać do wypieku ciast, chlebów, do produkcji naleśników czy pierogów.

Mąka żytnia

Mąka żytnia jest kolejną dość powszechnie stosowaną mąką. Zawiera mniej białka niż pszenica, co przekłada się na mniejszą ilość glutenu. Ponadto zawiera więcej minerałów — magnezu, wapnia, cynku, manganu i potasu. Dodatkowo ze względu na niższy indeks glikemiczny ma pozytywny wpływ na mniejsze stężanie glukozy, przez co stanowi świetną alternatywę dla mąki pszennej.

Mąka jęczmienna

Kolejną mąką zaliczaną do glutenowych jest mąka jęczmienna. Mimo to, że zawiera niewielkie ilości glutenu jest raczej niezbyt często używana do samodzielnych wyrobów. Wypieki przygotowane z tej mąki mają słodkawy smak i dość zbitą strukturę. Głównie z tego powodu mąkę jęczmienną stosuję się jako dodatek do mąki pszennej lub żytniej.

Jakie są rodzaje mąki bezglutenowej?

Mąka owsiana

Mąka owsiana stanowi bezglutenową alternatywę dla mąki pszennej. To właśnie z tego powodu jest chętnie wykorzystywana jako bezglutenowy zamiennik. Ponadto mąka owsiana jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz duże ilości białka. Jednak na prawdziwe uznanie zasługuję jej delikatna faktura i cudowny smak. Warto przy wyborze mąki owsianej zwracać uwagę na oznaczanie czy faktycznie mąka nie posiada glutenu. Dzieję się tak, że często mąki owsiane są zanieczyszczona glutenem poprzez wspólne taśmy produkcyjne z mąką pszenną.

Mąka jaglana

Mąka jaglana jest rodzajem mąki, który pasuje do bardzo wielu wypieków, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Wykorzystuję się ją nie tylko do pieczenia chleba, ale również kruchego spodu czy babeczek. Wypieki z mąki jaglanej są niezwykle kruche i delikatne, przez co świetnie sprawdzają się do wypiekania ciasta kruchego. Mąka jaglana charakteryzuje się dużą zawartością krzemu i żelaza.

Mąka kukurydziana

Kukurydza jest trzecią najpopularniejszą rośliną uprawną zaraz obok pszenicy i ryżu. I to co najbardziej wyróżnia mąkę kukurydzianą, to wysoka zawartość witamin i minerałów o działaniu antyoksydacyjnym. Nie bez powodu mąka kukurydziana słusznie kojarzona jest z tortillą i nachosami, ale pasuje również do wielu wypieków zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Ze względu na swój lekko słodkawy smak świetnie sprawdzi się jako dodatek do muffinów, placków czy bułek.

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa powszechnie występująca w kuchni azjatyckiej jest bardzo często stosowana również w diecie alergików, ponieważ niezwykle rzadko powoduje uczulenie. Mąkę ryżową możemy spotkać w wersji oczyszczonej oraz pełnoziarnistej, przy czym ta druga jest cennym źródłem lignany czy fitoestrogeny o działaniu antynowotworowym. Mąka ryżowa doskonale nadaje się do wyrobu placków, klusek, kruchych ciasteczek czy zagęszczania sosów oraz zup.

Inne rodzaje mąki bezglutenowej

Będąc przy mąkach bezglutenowych warto wspomnieć jeszcze o mące gryczanej, mące z orzechów, czy mące typu „super food” jaka jest mąka amarantusowa.

Mąka gryczana charakteryzuję szarobrązowy kolor i dość specyficzny, gorzkawy posmak. Jednak posiada bardzo liczne właściwości odżywcze oraz jest bogata w witaminy i minerały. Co istotne, ma niski indeks glikemiczny i doskonale nadaję się do wypieku ciast kruchych, naleśników czy placków dla cukrzyków.

Mąka orzechowa jest mniej popularna jednak ma swoje zastosowanie w kuchni. Do mąk orzechowych możemy zaliczyć między innymi mąki z nerkowców, orzechów włoskich czy laskowych, a także migdałów i kasztanów. Mąki orzechowe są bogate w wysokiej jakości białka, węglowodany, kwasy tłuszczowe i minerały. Świetnie sprawdzi się jako dodatek przy słodkich wypiekach czy zagęszczaniu deserów.

Mąka amarantusowa to prawdziwe „super food”. Jest lekkostrawna i bardzo bogata w minerały i błonnik. Co istotne stanowi świetne uzupełnienie diety bezmięsnej o źródło pełnowartościowego białka. To głównie z tego powodu warto zastąpić część mąki pszennej mąką z amarantusa, aby w istotny sposób wzbogacić wartość odżywczą ciasta czy chleba.

Mając tak ogromny wybór mąk można łatwo się pogubić, poddać i zostać przy dobrze znanej mące pszennej. Warto jednak urozmaicić swoją dietę i wzbogacić ją o nowe smaki i wartości odżywcze. Każda mąka cechuje się innymi wartościami odżywczymi, tym samym w zależności od surowca, z którego zostały wyprodukowana dzieli się jeszcze na typy – zależnie od stopnia oczyszczenia ziarna.

Zobacz również: Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Jakie są typy mąki?

Powszechnie w sprzedaży możemy spotkać mąki od typu 00 przez najbardziej uniwersalny typ 450 poprzez typ 1850 nazywany mąką grahama aż po typ 2000, a nawet typ 3000, czyli mąki pełnoziarniste, idealne do wypieku chleba. Należy jednak pamiętać, że każdy rodzaj mąki ma swoje określone zastosowanie.

Co oznacza typ mąki? Rodzaje mąki i jej zastosowania | Szefpoleca
Co oznacza typ mąki? Rodzaje mąki i jej zastosowania | Szefpoleca

Co oznacza typ mąki?

Każda mąka dostępna na rynku oprócz swojej nazwy ma specjalne oznaczanie. Co dokładnie oznaczają te liczby? Numer określa typ mąki. Natomiast jego dokładna wartość uzależniona jest od zawartości substancji mineralnych w mące. Chcąc określić typ mąki, próbka po umieszczeniu w porcelanowym tygielku, spopielana jest w piecu w temperaturze 950°C w czasie godziny. Pozostałością po spaleniu są substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to nic innego jak pozostałość popiołu w procentach, pomnożona przez 1000.

Przykładowo mąka typu 450 określa zawartość 0,45%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Co za tym idzie, im wyższy wskaźnik, tym mąka jest bogatsza w składniki mineralne i jednocześnie cięższa.

Warto wiedzieć, że pieczywo wypiekane z mąki wysokiego typu może być również jasne, a dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych jest świetną alternatywą dla dzieci, które często nie chcą jeść ciemnego pieczywa.

Jaka mąka jest lepsza dla zdrowia?

Mąka pełnoziarnista, czyli wyższego typu jest bez porównania lepsza, ponieważ zawiera więcej wartości odżywczych niż biała mąka czy produkty z niej wykonane. Jeśli tylko nasz organizm dobrze toleruję produkty z pełnego ziarna, warto je wprowadzić do swojej diety. Mąki pełnoziarniste są ciężej strawne, jeśli więc zależ nam na lekkiej diecie, warto wybierać produkty z mąk oczyszczonych.

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x