Na skróty
Frytki z cukinii to świetna i zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla domowych frytek z ziemniaków. Cukinia pokrojona w słupki na wzór frytek belgijskich, obtoczona w jajku z przyprawami. Następnie panierowana w panierce może stanowić nie tylko świetne uzupełnienie do obiadu czy kolacji, ale również jako zdrowsza przekąska idealnie pasująca do domowych letnich seansów kinowych.
Takie frytki uwielbiają również dzieci. Co niewątpliwie nierzadko może stanowić wyzwanie dla rodziców pod tytułem jak przemycić w diecie swoich pociech więcej warzyw. W przypadku domowych frytek z cukinii zdecydowanie nie będzie już z tym problemu 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis frytki z cukinii, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 małe cukinie — około 500 g
- szklanka panierki Panko lub zwykłej bułki tartej
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis na frytki z cukinii
- W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 220℃ na grzaniu góra — dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek.
- Następnie umyte i osuszone cukinie kroimy na podłużne kawałki przypominające grube frytki.
- W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, pieprz, oregano, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
- W oddzielny talerz wsypujemy panierkę panko, cukinie maczamy w jajku, następnie w panierce i układamy na blaszce jedna obok drugiej w minimalnych odstępach.
- Frytki z cukinii na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. W międzyczasie przekręcamy delikatnie na drugą stronę. W trakcie pieczenia możesz dodać jeszcze oliwy z oliwek. Smacznego!
Frytki z cukinii podajemy zaraz po upieczeniu, najlepiej sprawdzą się z sosem śmietanowym, sosem tzatziki lub zwykłym sosem czosnkowym.
Przepis na sos czosnkowy do pieczonych frytek z cukinii
Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i czarnego pieprzu oraz dwa rozgniecione lub tarte ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i gotowe!
Zobacz również: Placuszki z cukinii