Frytki z cukinii

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Frytki z cukinii to świetna i zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla domowych frytek z ziemniaków. Cukinia pokrojona w słupki na wzór frytek belgijskich, obtoczona w jajku z przyprawami. Następnie panierowana w panierce może stanowić nie tylko świetne uzupełnienie do obiadu czy kolacji, ale również jako zdrowsza przekąska idealnie pasująca do domowych letnich seansów kinowych.

Takie frytki uwielbiają również dzieci. Co niewątpliwie nierzadko może stanowić wyzwanie dla rodziców pod tytułem jak przemycić w diecie swoich pociech więcej warzyw. W przypadku domowych frytek z cukinii zdecydowanie nie będzie już z tym problemu 😊

Reklamy Ads By Google

Przepis na frytki z cukinii, cukinia panierowana
Przepis na frytki z cukinii, cukinia panierowana

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis frytki z cukinii, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 3 małe cukinie — około 500 g
  • szklanka panierki Panko lub zwykłej bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na frytki z cukinii

  1. W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 220℃ na grzaniu góra — dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek.
  2. Następnie umyte i osuszone cukinie kroimy na podłużne kawałki przypominające grube frytki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, pieprz, oregano, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
  5. W oddzielny talerz wsypujemy panierkę panko, cukinie maczamy w jajku, następnie w panierce i układamy na blaszce jedna obok drugiej w minimalnych odstępach.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Frytki z cukinii na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. W międzyczasie przekręcamy delikatnie na drugą stronę. W trakcie pieczenia możesz dodać jeszcze oliwy z oliwek. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Frytki z cukinii podajemy zaraz po upieczeniu, najlepiej sprawdzą się z sosem śmietanowym, sosem tzatziki lub zwykłym sosem czosnkowym.

Reklamy Ads By Google

Przepis na sos czosnkowy do pieczonych frytek z cukinii

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i czarnego pieprzu oraz dwa rozgniecione lub tarte ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i gotowe!

Zobacz również: Placuszki z cukinii

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 419
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)