Frytki z cukinii

Przepis na frytki z cukinii | Cukinia panierowana
Przepis na frytki z cukinii | Cukinia panierowana

Frytki z cukinii to świetna i zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla domowych frytek z ziemniaków. Cukinia pokrojona w słupki na wzór frytek belgijskich, obtoczona w jajku z przyprawami. Następnie panierowana w panierce może stanowić nie tylko świetne uzupełnienie do obiadu czy kolacji, ale również jako zdrowsza przekąska idealnie pasująca do domowych letnich seansów kinowych.

Takie frytki uwielbiają również dzieci. Co niewątpliwie nierzadko może stanowić wyzwanie dla rodziców pod tytułem jak przemycić w diecie swoich pociech więcej warzyw. W przypadku domowych frytek z cukinii zdecydowanie nie będzie już z tym problemu 😊

Składniki:

  • 3 małe cukinie — około 500 g
  • szklanka panierki Panko
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

Przepis na frytki z cukinii

  1. W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 220℃ na grzaniu góra — dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek.
  2. Następnie umyte i osuszone cukinie kroimy na podłużne kawałki przypominające grube frytki.
  3. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, pieprz, oregano, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
  4. W oddzielny talerz wsypujemy panierkę panko, cukinie maczamy w jajku, następnie w panierce i układamy na blaszce jedna obok drugiej w minimalnych odstępach.
  5. Frytki z cukinii na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. W międzyczasie przekręcamy delikatnie na drugą stronę. W trakcie pieczenia możesz dodać jeszcze oliwy z oliwek. Smacznego!

Frytki z cukinii podajemy zaraz po upieczeniu, najlepiej sprawdzą się z sosem śmietanowym, sosem tzatziki lub zwykłym sosem czosnkowym.

Przepis na sos czosnkowy do pieczonych frytek z cukinii

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i czarnego pieprzu oraz dwa rozgniecione lub tarte ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i gotowe!

Zobacz również: Placuszki z cukinii

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (16 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x