Dobra pizza to nie tylko dobrej jakości składniki, sekret udanej pizzy tkwi w doskonałym cieście. Zobacz mój przepis jak zrobić idealne ciasto na pizze, które udoskonalałem przez kilka lat, ucząc się od regionalnych włoskich pizzerii.
Na skróty
Domowa pizza to niewątpliwie znacznie zdrowsza alternatywa dla odpowiednika z pizzerii. Mój przepis jest prosty do przygotowania, a pizza idealnie sprawdzi się jako pomysł na szybki posiłek, tym bardziej że takie rarytasy lubi praktycznie każdy. Pizze można przyrządzić nie tylko na obiad, ale też upiec jako idealną przekąskę na każde przyjęcie czy imprezę. Moje ciasto na pizze możesz przygotować na okrągłą formę, ale też i kwadratową. W tym przepisie pokażę Ci jak zrobić pizze bez użycia jakiejkolwiek formy, tak aby wyszła niczym, jak z włoskiej pizzerii.
Idealne ciasto na pizze
Jak już wcześniej wspomniałem, sekret dobrej pizzy tkwi w doskonale wyrobionym i odpowiednio wypieczonym cieście. Powinno być ono elastyczne i miękkie, by po upieczeniu smakowało jak spód od prawdziwej włoskiej pizzy. Ciekawostką na rynku są gotowe spody do pizzy we włoskim stylu ze Schroniska Bukowina – ciasto wyrabiane zgodnie z zasadami, przygotowane tak, aby w szybkim czasie przygotować pyszną pizzę. Kolejną istotną rzeczą, która wpływa na smak domowej pizzy, jest sos – we Włoszech każda pizzeria właśnie do przepisu na sos przykłada ogromną wagę, wiedząc, że nawet przy najlepszych składnikach na ciasto zły sos może zepsuć smak całości. Ostatnim elementem, który sprawi, że domowa pizza szybko zniknie z talerzy, są wszystkie składniki kładzione na wierzch. Tutaj znaczenie ma przede wszystkim ich jakość — starannie dobrane składniki sprawią, że domowej pizzy nikt nie będzie mógł się oprzeć.

Składniki na pizze mogą być dowolne i wybierz swoje ulubione, ważne jest, aby zachować kolejność przy ich dodawaniu na ciasto. W pierwszej kolejności ciasto pizzy smarujemy sosem pomidorowym, zaczynamy od środka i robimy coraz większe okręgi ku brzegowi. Kolejnym składnikiem będzie ser mozzarella, a następnie możesz już dodać swoje ulubione składniki.
W moim przepisie na idealne ciasto na pizze użyłem tylko oprócz sosu pomidorowego białego ser mozzarella w kulkach, pomidorki koktajlowe, bazylię oraz przyprawy. Zachowując kolejność, możesz użyć swoich ulubionych składników, a pizza wyjdzie Ci dokładnie jak we włoskiej pizzerii!
Zanim zaczniesz przygotowywać pizzę, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki potrzebne na pizzę
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- 300 ml wody
- 500 g mąki typ00 (koniecznie musi być to mąka typ 00)
- 50 g mąki krupczatki do podsypywania (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Składniki na sos do pizzy:
- 200 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie łyżeczka cukru
Składniki na pizze:
- 300 g sera mozzarella w kulkach (biały)
- pomidorki koktajlowe
- bazylia
Jak zrobić idealne ciasto na pizze?
- Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie kruszymy je do wysokiego kubka, dodajmy cukier i łyżkę mąki, następnie zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól i mieszamy. Następnie rozgarniamy mąkę w kierunku brzegu, tak aby utworzyć lejek.
- Wlewamy rozczyn do miski z mąką i dodajemy oliwę z oliwek. Delikatnie i powoli mieszamy drewnianą łyżką zagarniając mąkę do środka. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto powinno być dość kleiste i sprężyste, tylko dzięki temu będzie po upieczeniu sprężyste, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
- Ciasto zagniatamy wkręcając nadgarstek do środka i zakręcamy okrąg — wałkujemy dłońmi, zaginamy brzegi do środka. Jeśli ciasto wychodzi za bardzo klejące możemy podsypać odrobiną mąki, jednak nie powinniśmy używać jej za dużo, bo ciasto na pizze wyjdzie zbyt twarde. Ciasto wyrabiamy około 15 — 20 minut. Oczywiście ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie, ciągnące i kleiste, ale nie powinno przyklejać się do dłoni. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części, kładziemy na tacy w odstępie około 15 centymetrów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do lodówki. Przez ten czas ciasto powinno zwiększyć swoją objętość około 2 – 3 razy. Oczywiście ciasto na pizze najlepiej przygotować wieczorem i schować do lodówki na całą noc, wówczas będzie najbardziej odpowiednie.
- Kiedy ciasto odpoczywa w lodówce przygotujemy dodatki. Podgrzewamy passate w celu odparowania wody. Dodajemy tarty na drobnej tarce czosnek i pozostałe składnik, dokładnie mieszamy. Sos nie może być wodnisty. Gotowy sos pozostawiamy do przestygnięcia.
- Ciasto na pizze po wyrośnięciu ponownie odrobinę wyrabiamy tak samo jak przed odstawieniem do lodówki, 2 — 3 minuty w zupełności wystarczy. Następnie formujemy okrąg i podsypujemy mąką krupczatką. Delikatnie okrągłymi ruchami rozciągamy palcami na blacie do uzyskania grubości ciasta około 1 centymetra. Zostawiamy przy tym brzeg grubości około 2 centymetrów. Ciasto oczywiście rozciągamy do żądanej wielkości, jednak jej wielkość nie powinna przekraczać 45 centymetrów. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, następnie na formę, a najlepiej na kamień bez papieru do pieczenia. Tak samo postępujemy później z kolejnymi częściami ciasta. W tym momencie warto już mieć nagrzany piekarnik. Ja piekę w zwykłym piekarniku w temperaturze 250°C. Dodatkowa uwaga: Warto kolejne części ciasta zacząć robić dopiero jak pierwsza jest już w piekarniku.
- Spód pizzy smarujemy sosem zaczynając od środka rysując okręgi. Smarujemy prawie po same brzegi zostawiając wolny rant. Następnie dodajemy ser mozzarella — kulkę najlepiej jest rwać i układać według uznania. Następnie możesz dodać dowolne składniki. Pamiętaj tylko o odpowiedniej kolejności. Zawsze najpierw smarujemy sosem, później dodajemy ser, a następnie dowolne dodatki.
- Pizze wkładamy do piekarnika na środkowy poziom, grzanie góra/dół i pieczemy przez 5 — 6 minut, następnie przekręcamy — tył — przód i pieczemy przez 3 — 4 minuty grzanie tylko dół.

Czas pieczenia ciasta na pizze podałem orientacyjnie, ponieważ wiem z doświadczenia, że piekarniki grzeją różnie, mój stary piekarnik potrzebował 5 minut i 3 minuty, nowy natomiast potrzebuję 6 minut i 3 minuty. Wszystko zależy od wyczucia w tym przypadku i tego jak szybko piecze nam się pizza.
Pizze po wyjęciu z piekarnika możesz posypać po wierzchu odrobiną drobno startego parmezanu. Możesz też udekorować rukolą, bazylią lub innymi ziołami. Smacznego!
Inne warianty pizzy w naszej domowej kuchni
Ciasto na pizze najlepiej mieć sprawdzone, takie które najbardziej nam odpowiada, smakuję i zawsze wychodzi. Ale aby nie wkradła się rutyna i nuda warto czasami przygotować inny wariant pizzy. Żonglowanie składnikami, czyli dodawanie to, co akurat mamy w lodówce, pod ręką to dość powszechna metoda przygotowywania pizzy w domu. Właśnie w taki sposób powstają najlepsze warianty tego pysznego, Włoskiego dania. Nie ma się co dziwić, pizza z ziemniaczkami, boczkiem, kiełbasą i kwaśną śmietaną powstała najprawdopodobniej właśnie w taki sposób, a jest bardzo pyszna. Oczywiście pojawią się głosy, że taka pizza, podobnie jak wersja z ananasem nie jest zgodna ze sztuką i kaleczy to piękne dania. Ale je uważam, że bez przesady, to nie konkurs włoskiej pizzy w Neapolu, tylko domowe wypieki 🙂
Pizza Margherita
Margherita to najpopularniejsza pizza na świecie. Zawiera tylko podstawowe składniki, takie jak sos pomidorowy, ser mozzarella i świeżą bazylię, którą dodajemy pod koniec pieczenia lub po upieczeniu.
Pizza Hawajska
Mimo, że ananas jest kojarzony gównie z deserami to pizza z ananasem, czyli wersja Hawajska stanowi idealne połączenie, które można dodatkowo przełamać czarnymi oliwkami. Ciasto na pizze w przypadku hawajskiej będzie takie samo jak w innych wariantach.
Pizza z szynką, szparagami i jajkiem
Pizza z szynką, ze świeżymi szparagami, jajkiem oraz z sosem chrzanowym zamiast pomidorowego? Oczywiście! To bardzo smaczne i niecodzienne połączenie składników w jednym przepisie. Ciasto do przygotowania pizzy w takim wariancie będzie identyczne jak w przypadku innych, jedyną różnicą są pozostałe składniki, które w zasadzie mogą być dowolne. Warto jedynie pamiętać o kolejności dodawania składników. Zawsze bezwzględnie jako pierwszy idzie sos na pizzę, później ser, dopiero następnie pozostałe składniki. W przypadku kiedy mamy dodać jajka, należy to zrobić pod koniec pieczenia, tak aby za mocno się nie ścięły.
Składniki na sos chrzanowy:
- 200 ml śmietany 12%
- 3 łyżeczki majonezu
- pół łyżeczki chrzanu tartego
Pozostałe dodatki:
- kilka plastrów ulubionej szynki
- szparagi
- jajka
- mozzarella