Komplet garnków ze stali nierdzewnej powinien znaleźć się na wyposażeniu każdej polskiej kuchni. Aby w pełni wykorzystać potencjał smakoszy tych posiłków, należy jak najwięcej się o nich dowiedzieć. Dlatego zdecydowaliśmy się podać mniej znane, ale istotne fakty na ten temat. Wszystko oczywiście po to, aby faktycznie zadbać o swój sprzęt kuchenny. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem.
Zalecane przybory kuchenne
Do garnków ze stali nierdzewnej można używać metalowych przyborów, jednak do garnków z powłoką zapobiegającą przywieraniu należy zawsze używać silikonu, drewna lub plastiku. Ostre naczynia mogą z czasem uszkodzić wnętrze naczynia, nawet jeśli powłoka jest wyjątkowo wytrzymała. Ponadto w doniczce nie powinno być żadnych rzeźbienia ani cięcia.
Należy pamiętać, że używanie metalowych przyborów może po pewnym czasie porysować powierzchnię naczynia. Przybory metalowe nie mają wpływu na wydajność, ale mają wpływ na wygląd. Unikaj metalowych i ostrych przyborów podczas gotowania i czyszczenia naczyń ze stali nierdzewnej, jeśli chcesz zachować nieskazitelne wykończenie i wypolerowany wygląd garnków.
Należy unikać ściernych środków czyszczących, wełny stalowej, zmywaków do szorowania i soli, aby zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować prawdopodobieństwo zadrapania. Te bowiem z perspektywy czasu są w stanie doprowadzić do zniszczenia powierzchni garnków, a wówczas te należy będzie usunąć z przestrzeni kuchennej.

Czyszczenie garnków
Czyszczenie naczyń ze stali nierdzewnej jest proste i dostępnych jest wiele metod. Niezależnie od tego, czy chodzi o czyszczenie podstawowych plam z wody spowodowanych przez minerały w wodzie, usuwanie uporczywych plam z oleju lub jedzenia, czy usuwanie i zapobieganie poważnym bliznom po oparzeniach i przebarwieniom, wykonają swoje zadanie.
Czyszczenie wysokiej jakości naczyń ze stali nierdzewnej może być dla niektórych kłopotliwe, ale nie możemy podkreślić, jak ważny jest ten aspekt.
Soda oczyszczona z wodą to jedna z najpopularniejszych metod czyszczenia. Pomysł usunięcia uporczywych, starych plam z dna doniczki jest dość prosty. Ta procedura może być skuteczna, ale należy ją stosować kilka razy, aby usunąć poważne plamy lub pozostałości jedzenia. Warto również zauważyć, że czyszczenie naczyń zaraz po zakończeniu gotowania ułatwia pracę, a może i bardziej efektywnie. Resztki jedzenia i oleju są łatwiejsze do usunięcia, ponieważ nie trwają tak długo, jak osadzają się na powierzchni.

Podsumowanie
Garnki ze stali nierdzewnej to wszechstronny sprzęt kuchenny, który przypadnie do gustu zarówno kucharzom domowym, jak i profesjonalistom z branży restauracyjnej. Jednak od dawna wiadomo, że gdy takie akcesoria są kupowane od wiarygodnego źródła, takiego jak szanowany dostawca, będą działać z pełną wydajnością. Wtedy praca z takim sprzętem będzie więcej, niż skuteczna: wypróbowane i prawdziwe narzędzia, odpowiednio utrzymane i obsługiwane, będą nam służyć niezależnie od ugotowanego przez nas jedzenia.