Zupa krem z buraków

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na krem z buraków? Poznaj mój przepis najlepszy kremową zupę z buraków, w której połączyłem tradycyjne smaki z nowoczesnymi akcentami. Idealny na każdą okazję, krem zachwyci zarówno domowników, jak i gości, a jego głęboki kolor i aksamitna konsystencja zapewniają nie tylko wyjątkowe doznania kulinarne, ale też estetyczną ucztę dla oczu. Krem z buraków super sprawdzi się z chrupiącymi grzankami 🍞

Mój przepis na krem z buraków jest bardzo łatwy do przygotowania, ale również bardzo smaczny! Chociaż wiem, że same zapewnienia nie wystarczą, to niech zaświadczy o wyjątkowości odpowiedni sposób przygotowania. Mój sekret tkwi w przygotowaniu warzyw. Aby uzyskać intensywny kolor oraz głębie smaku, wszystkie warzywa piekę w piekarniku, zamiast je gotować. Taki proces pozwala na zamknięcie wszystkiego co najlepsze i przeniesieniu tych wartości wprost na zupę.

Reklamy Ads By Google

Kolejnym sekretnym składnikiem jest słodkie jabłko i kontrast pikantnego chili. Z jabłek zazwyczaj używam Szampion lub Red Jonaprince, łatwo je dostać o każdej porze roku, a dzięki temu mój krem z buraków uzyskuję charakterystyczny słodko-pikantny smak. Do przygotowania kremu, nie używam ani śmietany, ani mleka, dodaję według kulinarnego humoru dopiero na talerzu, dzięki temu mój przepis na krem z buraczków (należy pominąć masło!) jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.

A prawie bym zapomniał 😀 jeśli nie mam gotowych grzanek, to kroję w kostkę chleb tostowy lub nawet zwykły i blanszuję na go patelni. Efekt jest super, praktycznie nie do odróżnienia, a nawet może lepszy! Dzieci się zupą zajadają i zawsze proszą o dokładkę 😉

Reklamy Ads By Google

Przepis na krem z buraków
Przepis na krem z buraków

Zanim zaczniesz przygotowywać zupę krem z buraków, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • około 700 g małych buraczków
  • około 200 g ziemniaków
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół słodkiego jabłka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • pół papryczki chili
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
Zobacz inne przepisy z , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na krem z buraków

  1. Zupę krem z buraków rozpoczynam od przygotowania warzyw. W pierwszej kolejności dokładnie myję, a następnie zawijam każde warzywo osobno w filię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 ℃. Warzywa piekę przez około 60 minut.
  2. Po upieczeniu warzywa wyjmuję z piekarnika, następnie rozchylam trochę folię i pozostawiam na chwilę do przestudzenia. Wszystkie warzywa po przestudzeniu obieram ze skórek i koję na mniejsze kawałki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażam na oliwie i maśle dobrze posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję warzywa oraz przyprawy jak tymianek, sól i pieprz czarny. Całość dokładnie mieszam i smażę przez kilka minut.
  5. Następnie dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszam i ponownie smażę przez kilka minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na tym etapie warzywa powinny się dobrze rozpadać, więc zalewam wszystko gorącym bulionem lub jeśli warzywa przygotowywałem na patelni, to dodaję zawartość patelni do gorącego bulionu.
  8. Całość dokładnie mieszam, a następnie miksuję blenderem na zupę krem. Na koniec jeszcze sprawdzam czy krem z buraków jest dobrze doprawiony, jeśli potrzeba go doprawić dodaję jeszcze sól i pieprz czarny. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Krem z buraczków podaję w niewielkich miseczkach, a najbardziej smakuję mi z grzankami. Dobrze sprawdza się też w wersji ze śmietaną lub kiełkami buraka.

Reklamy Ads By Google

Polecam również przepis na zupę krem z marchewki

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis

Data aktualizacji:

Szefpoleca

Szefpoleca

Nie jestem zawodowym kucharzem, ale jestem Szefem w swojej kuchni – i chcę Ci pokazać, że gotowanie może być proste, smaczne i pełne kreatywności. Na moim blogu znajdziesz porady kulinarne oparte na praktyce i doświadczeniu, autorskie przepisy ze zdjęciami i łatwymi opisami krok po kroku, sezonowe inspiracje, a także triki kuchenne, które ułatwiają codzienne gotowanie.

Artykuły: 453
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najwyżej oceniane
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)