Spaghetti Bolognese

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na najlepsze spaghetti Bolognese? Moja wersja tego dania jest naprawdę wyjątkowa ❤ Dobrze doprawione, aromatycznymi przyprawami mięso w sosie Bolognese, z oryginalnym makaronem spaghetti No5 sprawi, że poczujesz się jak w prawdziwej Włoskiej restauracji 🍝😊

Poznaj przepis na najprostsze spaghetti Bolognese, które każdy uwielbia. Nie sposób naleźć osobę, która by nie znała tego tradycyjnego dania. Oryginalny włoski przepis na najlepsze spaghetti Bolognese, wcale nie musi być trudny. Wystarczy tylko kilka składników, aby tak wyjątkowe danie zagościło na naszym stole. Bez wątpienia spaghetti to potrawa, która zadowoli zarówno kucharza w łatwości przygotowania jak i łasuchów czekających na pyszny obiad!

Reklamy Ads By Google

Przepis na najlepsze spaghetti Bolognese
Przepis na najlepsze spaghetti Bolognese

Zanim zaczniesz przygotowywać spaghetti, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 300 g makaronu spaghetti
  • marchewka
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • ząbek czosnku

Przyprawy:

Reklamy Ads By Google

  • papryczka chili lub 1/5 łyżeczki mielonej
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • pół łyżeczki mielonej papryki czerwonej
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • 30 g Parmezanu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na spaghetti Bolognese

  1. Spaghetti rozpoczynam od podsmażenia mięsa mielonego na odrobinie masła z oliwą na patelni, w trakcie smażenia dokładnie go rozdrabniam łopatką, tak aby powstały małe grudki.
  2. Następnie doprawiam wszystkimi przyprawami i duszę pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Staram się, aby mięso nie przywarło do patelni.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodaję drobno posiekaną cebulę (to ważne, aby była naprawdę drobno posiekana, jeśli nie chcesz siekać cebuli możesz ją zetrzeć na tarce), dodaję także rozgnieciony czosnek oraz tartą marchewkę na drobnych oczkach i smażę całość jeszcze przez kolejne 5 minut.
  5. Kiedy na patelni wszystko się ładnie smaży dodaję pomidory z puszki i smażę około 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Następnie smażę 5 minut bez przykrycia, dzięki czemu sos ma możliwość dodatkowo zgęstnieć.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. W międzyczasie, gotuję makaron al dente według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie odcedzam makaron, nie hartuję! Dodaję odrobinę sosu, mieszam dokładnie i pozostawiam na 5 minut pod przykryciem.
  8. W pierwszej kolejności na talerz wykładam gotowy makaron, następnie dodaję sos Bolognese i całość posypuję tartym na drobnych oczkach parmezanem. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Voilà najprostsze spaghetti Bolognese gotowe! Wystarczy podać jeszcze zimną lemoniadę, zaprosić łasuchów do stołu i rodzinny obiad jak z okładki 😉

Przepis na najprostsze spaghetti Bolognese
Przepis na najprostsze spaghetti Bolognese

Polecam również przepis na makaron z klopsikami

Reklamy Ads By Google

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 2803 154.2 137.22 246 16.8

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji. Każda porcja posiada około 350 kcal, 19 g białka, 17 g tłuszczu, 31 g węglowodanów, i 2 g błonnika.

Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 350.37 19.27 17.15 30.75 2.1

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Mielone mięso wieprzowo-wołowe 250 20 20 0 0
Pomidory z puszki 18 0.8 0.2 3.6 0.8
Makaron spaghetti (suchy) 350 12 1 70 3
Marchewka 41 0.99 0.16 9.9 3.3
Masło 714 0.71 78.57 0 0
Oliwa z oliwek 889 0 103.70 0 0
Cebula 40 1.18 0.09 9.09 1.55
Czosnek 133 6.67 0.67 33.33 3.33
Parmezan 400 40 26.67 3.33 0

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 439
Obserwuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)