Na skróty
Poznaj przepis na najprostsze spaghetti Bolognese, które każdy uwielbia. Nie sposób naleźć osobę, która by nie znała tego tradycyjnego dania. Oryginalny włoski przepis na najlepsze spaghetti Bolognese, wcale nie musi być trudny. Wystarczy tylko kilka składników, aby tak wyjątkowe danie zagościło na naszym stole. Bez wątpienia spaghetti to potrawa, która zadowoli zarówno kucharza w łatwości przygotowania jak i łasuchów czekających na pyszny obiad!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis spaghetti bolognese, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 500 g pomidorów z puszki
- 300 g makaronu spaghetti
- marchewka
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- cebula
- ząbek czosnku
Przyprawy do spaghetti:
- papryczka chili lub 1/5 łyżeczki mielonej
- łyżeczka soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
- pół łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- 30 g Parmezanu
Przepis na spaghetti Bolognese
- Mięso mielone podsmażamy na patelni na maśle i oliwie z oliwek, dokładnie go rozdrabniając, tak aby powstały małe grudki. Doprawiamy przyprawami i dusimy pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę, rozgnieciony czosnek oraz tartą marchewkę i smażymy jeszcze przez kolejne 5 minut.
- Kiedy na patelni będzie już wszystko prawie gotowe dodajemy pomidory z puszki i smażymy około 10 minut pod przykryciem, następnie 5 minut bez przykrycia, dzięki czemu sos dodatkowo zgęstnieje.
- W międzyczasie, gotujemy makaron al dente według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie wykładamy na talerz w pierwszej kolejności makaron, następnie sos i całość posypujemy tartym parmezanem. Smacznego!

Voilà najprostsze spaghetti Bolognese gotowe! Wystarczy podać jeszcze zimną lemoniadę, zaprosić łasuchów do stołu i rodzinny obiad jak z okładki 😉
Zobacz również: Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
Oceń ten przepis!