Szukasz sprawdzonego przepisu na najlepsze spaghetti Bolognese? Moja wersja tego dania jest naprawdę wyjątkowa ❤ Dobrze doprawione, aromatycznymi przyprawami mięso w sosie Bolognese, z oryginalnym makaronem spaghetti No5 sprawi, że poczujesz się jak w prawdziwej Włoskiej restauracji 🍝😊
Na skróty
Poznaj przepis na najprostsze spaghetti Bolognese, które każdy uwielbia. Nie sposób naleźć osobę, która by nie znała tego tradycyjnego dania. Oryginalny włoski przepis na najlepsze spaghetti Bolognese, wcale nie musi być trudny. Wystarczy tylko kilka składników, aby tak wyjątkowe danie zagościło na naszym stole. Bez wątpienia spaghetti to potrawa, która zadowoli zarówno kucharza w łatwości przygotowania jak i łasuchów czekających na pyszny obiad!
Zanim zaczniesz przygotowywać spaghetti, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 500 g pomidorów z puszki
- 300 g makaronu spaghetti
- marchewka
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- cebula
- ząbek czosnku
Przyprawy:
- papryczka chili lub 1/5 łyżeczki mielonej
- łyżeczka soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
- pół łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- 30 g Parmezanu
Przepis na spaghetti Bolognese
- Spaghetti rozpoczynam od podsmażenia mięsa mielonego na odrobinie masła z oliwą na patelni, w trakcie smażenia dokładnie go rozdrabniam łopatką, tak aby powstały małe grudki.
- Następnie doprawiam wszystkimi przyprawami i duszę pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Staram się, aby mięso nie przywarło do patelni.
- Następnie dodaję drobno posiekaną cebulę (to ważne, aby była naprawdę drobno posiekana, jeśli nie chcesz siekać cebuli możesz ją zetrzeć na tarce), dodaję także rozgnieciony czosnek oraz tartą marchewkę na drobnych oczkach i smażę całość jeszcze przez kolejne 5 minut.
- Kiedy na patelni wszystko się ładnie smaży dodaję pomidory z puszki i smażę około 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Następnie smażę 5 minut bez przykrycia, dzięki czemu sos ma możliwość dodatkowo zgęstnieć.
- W międzyczasie, gotuję makaron al dente według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie odcedzam makaron, nie hartuję! Dodaję odrobinę sosu, mieszam dokładnie i pozostawiam na 5 minut pod przykryciem.
- W pierwszej kolejności na talerz wykładam gotowy makaron, następnie dodaję sos Bolognese i całość posypuję tartym na drobnych oczkach parmezanem. Smacznego!
Voilà najprostsze spaghetti Bolognese gotowe! Wystarczy podać jeszcze zimną lemoniadę, zaprosić łasuchów do stołu i rodzinny obiad jak z okładki 😉
Polecam również przepis na makaron z klopsikami
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2803 | 154.2 | 137.22 | 246 | 16.8 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji. Każda porcja posiada około 350 kcal, 19 g białka, 17 g tłuszczu, 31 g węglowodanów, i 2 g błonnika.
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 350.37 | 19.27 | 17.15 | 30.75 | 2.1 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mielone mięso wieprzowo-wołowe | 250 | 20 | 20 | 0 | 0 |
Pomidory z puszki | 18 | 0.8 | 0.2 | 3.6 | 0.8 |
Makaron spaghetti (suchy) | 350 | 12 | 1 | 70 | 3 |
Marchewka | 41 | 0.99 | 0.16 | 9.9 | 3.3 |
Masło | 714 | 0.71 | 78.57 | 0 | 0 |
Oliwa z oliwek | 889 | 0 | 103.70 | 0 | 0 |
Cebula | 40 | 1.18 | 0.09 | 9.09 | 1.55 |
Czosnek | 133 | 6.67 | 0.67 | 33.33 | 3.33 |
Parmezan | 400 | 40 | 26.67 | 3.33 | 0 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.