Na skróty
Domowa lemoniada to orzeźwiający napój, chyba najbardziej kojarzony z letnimi i upalnymi dniami i przyjemnym ochłodzeniem. Lemoniada tradycyjnie jest robiona z soku z cytryny, cukru i wody. Choć istnieją różne warianty tego klasycznego przepisu, włączając dodatek innych składników takich jak pomarańcze czy limonki, mięta, melisa, miód, a nawet różne przyprawy. To klasyczna lemoniada jest tą najczęściej wybieraną. Ponadto lemoniada jest bardzo bogata w witaminę C, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. A co więcej, dzięki dużej zawartości antyoksydantów zawartych w cytrusach, lemoniada może pomagać w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Domowa lemoniada na upalne lato
Dzisiaj istnieje wiele rożnych wariantów tego pysznego napoju, od tradycyjnej lemoniady cytrynowej, przez lemoniadę z pomarańczami, lemoniadę z miętą, miodem, arbuzem i w sumie mógłbym tak wymieniać w nieskończoność. A jak było dawniej? Samo pochodzenie lemoniady jest nie do końca jasne, ale większość źródeł zgadza się, że napój najprawdopodobniej wywodzi się z Azji, gdzie cytryny były uprawiane od tysięcy lat. Natomiast pierwsze pisemne zapiski o lemoniadzie pochodzą z Egiptu z X wieku n.e., ale przepis na napój znany jako “qatarmizat“, składający się z cytryny, cukru i wody, był prawdopodobnie znany wcześniej. W średniowiecznej Europie, lemoniada była uważana za luksusowy produkt, dostępny tylko dla bogatych. Jednak dzięki swym właściwościom orzeźwiającym i zdrowotnym, z czasem stała się powszechnie dostępnym napojem na całym świecie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lemoniada, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 cytryny
- limonka (opcjonalnie)
- pomarańcza (opcjonalnie)
- mięta
- 5 łyżeczek cukru
- 1,5 litra wody niegazowanej
Przepis na lemoniadę
- W pierwszej kolejności przygotowujemy cytrusy. Cytryny i jeśli używamy limonkę i pomarańcze myjemy, następnie przecinamy na połówki.
- Wycinamy kilka plasterków, ale po jednym z połówki i przekładamy do dzbanka. Plasterki cytrusów można zasypać dodatkowo dwiema łyżeczkami cukru.
- Następnie kilka łodyg mięty gotujemy w małym rondelku na dwóch łyżkach wody razem z pięcioma łyżeczkami cukru. Jeśli nie lubisz mięty, ten etap możesz pominąć, ale dodaj cukier do cytrusów w dzbanku.
- Z reszty cytrusów wyciskamy sok za pomocą wyciskarki, pozbywamy się pestek i nadmiaru miąższu. Wyciśnięty sok dodajemy do dzbanka z owocami.
- Następnie dodajemy syrop miętowy, powstały podczas gotowania mięty z cukrem w rondelku. Całość zalewamy wodą niegazowaną i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Smacznego!
Oceń ten przepis!