Lemoniada

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , , ,

Domowa lemoniada to orzeźwiający napój, chyba najbardziej kojarzony z letnimi i upalnymi dniami i przyjemnym ochłodzeniem. Lemoniada tradycyjnie jest robiona z soku z cytryny, cukru i wody. Choć istnieją różne warianty tego klasycznego przepisu, włączając dodatek innych składników takich jak pomarańcze czy limonki, mięta, melisa, miód, a nawet różne przyprawy. To klasyczna lemoniada jest tą najczęściej wybieraną. Ponadto lemoniada jest bardzo bogata w witaminę C, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. A co więcej, dzięki dużej zawartości antyoksydantów zawartych w cytrusach, lemoniada może pomagać w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Reklamy Ads By Google

Domowa lemoniada na upalne lato

Dzisiaj istnieje wiele rożnych wariantów tego pysznego napoju, od tradycyjnej lemoniady cytrynowej, przez lemoniadę z pomarańczami, lemoniadę z miętą, miodem, arbuzem i w sumie mógłbym tak wymieniać w nieskończoność. A jak było dawniej? Samo pochodzenie lemoniady jest nie do końca jasne, ale większość źródeł zgadza się, że napój najprawdopodobniej wywodzi się z Azji, gdzie cytryny były uprawiane od tysięcy lat. Natomiast pierwsze pisemne zapiski o lemoniadzie pochodzą z Egiptu z X wieku n.e., ale przepis na napój znany jako “qatarmizat“, składający się z cytryny, cukru i wody, był prawdopodobnie znany wcześniej. W średniowiecznej Europie, lemoniada była uważana za luksusowy produkt, dostępny tylko dla bogatych. Jednak dzięki swym właściwościom orzeźwiającym i zdrowotnym, z czasem stała się powszechnie dostępnym napojem na całym świecie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lemoniada, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 3 cytryny
  • limonka (opcjonalnie)
  • pomarańcza (opcjonalnie)
  • mięta
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1,5 litra wody niegazowanej
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na lemoniadę

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy cytrusy. Cytryny i jeśli używamy limonkę i pomarańcze myjemy, następnie przecinamy na połówki.
  2. Wycinamy kilka plasterków, ale po jednym z połówki i przekładamy do dzbanka. Plasterki cytrusów można zasypać dodatkowo dwiema łyżeczkami cukru.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie kilka łodyg mięty gotujemy w małym rondelku na dwóch łyżkach wody razem z pięcioma łyżeczkami cukru. Jeśli nie lubisz mięty, ten etap możesz pominąć, ale dodaj cukier do cytrusów w dzbanku.
  5. Z reszty cytrusów wyciskamy sok za pomocą wyciskarki, pozbywamy się pestek i nadmiaru miąższu. Wyciśnięty sok dodajemy do dzbanka z owocami.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie dodajemy syrop miętowy, powstały podczas gotowania mięty z cukrem w rondelku. Całość zalewamy wodą niegazowaną i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.96

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)