Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , , ,

Domowa lemoniada to orzeźwiający napój, chyba najbardziej kojarzony z letnimi i upalnymi dniami i przyjemnym ochłodzeniem. Lemoniada tradycyjnie jest robiona z soku z cytryny, cukru i wody. Choć istnieją różne warianty tego klasycznego przepisu, włączając dodatek innych składników takich jak pomarańcze czy limonki, mięta, melisa, miód, a nawet różne przyprawy. To klasyczna lemoniada jest tą najczęściej wybieraną. Ponadto lemoniada jest bardzo bogata w witaminę C, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. A co więcej, dzięki dużej zawartości antyoksydantów zawartych w cytrusach, lemoniada może pomagać w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Reklamy Ads By Google

Domowa lemoniada na upalne lato

Dzisiaj istnieje wiele rożnych wariantów tego pysznego napoju, od tradycyjnej lemoniady cytrynowej, przez lemoniadę z pomarańczami, lemoniadę z miętą, miodem, arbuzem i w sumie mógłbym tak wymieniać w nieskończoność. A jak było dawniej? Samo pochodzenie lemoniady jest nie do końca jasne, ale większość źródeł zgadza się, że napój najprawdopodobniej wywodzi się z Azji, gdzie cytryny były uprawiane od tysięcy lat. Natomiast pierwsze pisemne zapiski o lemoniadzie pochodzą z Egiptu z X wieku n.e., ale przepis na napój znany jako “qatarmizat“, składający się z cytryny, cukru i wody, był prawdopodobnie znany wcześniej. W średniowiecznej Europie, lemoniada była uważana za luksusowy produkt, dostępny tylko dla bogatych. Jednak dzięki swym właściwościom orzeźwiającym i zdrowotnym, z czasem stała się powszechnie dostępnym napojem na całym świecie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis lemoniada, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 3 cytryny
  • limonka (opcjonalnie)
  • pomarańcza (opcjonalnie)
  • mięta
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1,5 litra wody niegazowanej
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na lemoniadę

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy cytrusy. Cytryny i jeśli używamy limonkę i pomarańcze myjemy, następnie przecinamy na połówki.
  2. Wycinamy kilka plasterków, ale po jednym z połówki i przekładamy do dzbanka. Plasterki cytrusów można zasypać dodatkowo dwiema łyżeczkami cukru.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie kilka łodyg mięty gotujemy w małym rondelku na dwóch łyżkach wody razem z pięcioma łyżeczkami cukru. Jeśli nie lubisz mięty, ten etap możesz pominąć, ale dodaj cukier do cytrusów w dzbanku.
  5. Z reszty cytrusów wyciskamy sok za pomocą wyciskarki, pozbywamy się pestek i nadmiaru miąższu. Wyciśnięty sok dodajemy do dzbanka z owocami.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie dodajemy syrop miętowy, powstały podczas gotowania mięty z cukrem w rondelku. Całość zalewamy wodą niegazowaną i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.96

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments