Na skróty
Ryba po francusku to soczyście upieczony łosoś przykryty pierzynką z pomidorów, cebuli majonezu, ziół i sera żółtego. Bez wątpienia to świetny pomysł na obiad, który przygotujesz dosłownie w 20 minut. Zresztą, przepis na pieczonego łososia, to nieco inna odmiana bardzo lubianej ryby po grecku, którą często przyrządzam w mojej kuchni.
Ponadto ryba po francusku nie musi być przygotowana z łososiem, świetnie sprawdzą się również inne morskie ryby. W kuchni nawet trzeba czasami poeksperymentować, dlatego można wymieniać różne składniki na te, które akurat mamy pod ręką 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryba po francusku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 800 g fileta z łososia
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 150 g sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- 2 gałązki oregano
- gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz czarny
Ryba po francusku — przepis
- W pierwszej kolejności oczyszczamy i dzielimy łososia na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie przekładamy kawałki łososia do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek.
- Pomidory kroimy na małe cząstki i wykładamy na łososia. Cebulę obieramy i drobno siekamy, następnie w osobnej miseczce mieszamy ją z majonezem z posiekanymi ziołami. Powstały sos wykładamy na pomidory i zasypujemy tartym serem żółtym.
- Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 25 minut bez przykrycia.
Ryba po francusku świetnie sprawdzi się z ziemniaczkami gotowanymi z ogórkami ze śmietaną.
Zobacz również: Ryba po grecku