Ryba po francusku

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Ryba po francusku to soczyście upieczony łosoś przykryty pierzynką z pomidorów, cebuli majonezu, ziół i sera żółtego. Bez wątpienia to świetny pomysł na obiad, który przygotujesz dosłownie w 20 minut. Zresztą, przepis na pieczonego łososia, to nieco inna odmiana bardzo lubianej ryby po grecku, którą często przyrządzam w mojej kuchni.

Ponadto ryba po francusku nie musi być przygotowana z łososiem, świetnie sprawdzą się również inne morskie ryby. W kuchni nawet trzeba czasami poeksperymentować, dlatego można wymieniać różne składniki na te, które akurat mamy pod ręką 🙂

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryba po francusku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 800 g fileta z łososia
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 150 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 gałązki oregano
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Ryba po francusku — przepis

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy i dzielimy łososia na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie przekładamy kawałki łososia do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek.
  2. Pomidory kroimy na małe cząstki i wykładamy na łososia. Cebulę obieramy i drobno siekamy, następnie w osobnej miseczce mieszamy ją z majonezem z posiekanymi ziołami. Powstały sos wykładamy na pomidory i zasypujemy tartym serem żółtym.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 25 minut bez przykrycia.
  5. Reklamy Ads By Google

Ryba po francusku świetnie sprawdzi się z ziemniaczkami gotowanymi z ogórkami ze śmietaną.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Ryba po grecku

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments