Ryba po grecku

Przepis na rybę po grecku | Ryba po grecku
Przepis na rybę po grecku | Ryba po grecku

Popularna w naszym kraju ryba po grecku, wbrew swojej nazwie wcale nie pochodzi z Grecji. Jest to typowo polska potrawa, o której Grecy pewnie nawet nie słyszeli. Nazwa tego pysznego danie najprawdopodobniej wzięła się z połączenia składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej, czyli podsmażanych ryb oraz duszonych na oliwie warzyw. Mimo mało tradycyjnego akcentu, ryba po grecku na stałe zagościła na naszych stołach, szczególnie tych świątecznych. Jest to bowiem jedna z najchętniej przygotowywanych potraw wigilijnych.

Mój przepis na rybę po grecku jest bardzo łatwy do przygotowania, a danie smakuję wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Rybę po grecku spokojnie możemy przygotować, z dwu, a nawet z trzy dniowym wyprzedzeniem. Ponieważ cała magia tego dania polega na „nasiąknięciu” się wszystkich składników. Wówczas ryba po grecku smakuję najlepiej 😉

Składniki:

  • około 800 g filetów białej ryby
  • 400 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • mały por
  • duża cebula
  • około 3 szklaki wrzącej wody
  • 200 g passaty pomidorowej
  • łyżeczka przyprawy do ryby
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • olej roślinny

Dobra rada: Opcjonalnie warzywa możemy ugotować z dodatkiem bulionu warzywnego, wówczas ryba po grecku nabierze jeszcze wyraźniejszego smaku.

Przepis na rybę po grecku

  1. W pierwszej kolejności rozmrażamy ryby i bardzo dokładnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy na kawałki i odkładamy na bok.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
  3. Podczas gotowania warzyw, rybę obtaczamy w mące wymieszanej z mieszanką przypraw oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy ją partiami na złoty kolor na oleju.
  4. Cebulę siekamy w drobną kostkę, pora w półplasterki i podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy następnie passatę i pół chochelki wywaru z warzyw. Zanim przelejemy zawartość patelni do warzyw, warzywa należy trochę odcedzić, tak aby zostało mało wody.
  5. Gorące warzywa przekładamy na usmażoną rybę, najlepiej w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. Następnie przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Smacznego!

Ryba po grecku najlepiej smakuje na następny dzień, dlatego dobrze jest ją przygotować wcześniej, aby warzywa oraz smażona ryba dobrze się „nasiąknęły” smakiem.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (37 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?