Popularna w naszym kraju ryba po grecku, wbrew swojej nazwie wcale nie pochodzi z Grecji. Jest to typowo polska potrawa, o której Grecy pewnie nawet nie słyszeli. Nazwa tego pysznego danie najprawdopodobniej wzięła się z połączenia składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej, czyli podsmażanych ryb oraz duszonych na oliwie warzyw. Mimo mało tradycyjnego akcentu, ryba po grecku na stałe zagościła na naszych stołach, szczególnie tych świątecznych. Jest to bowiem jedna z najchętniej przygotowywanych potraw wigilijnych.
Na skróty
Mój przepis na rybę po grecku jest bardzo łatwy do przygotowania, a danie smakuję wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Rybę po grecku spokojnie możemy przygotować, z dwu, a nawet z trzy dniowym wyprzedzeniem. Ponieważ cała magia tego dania polega na „nasiąknięciu” się wszystkich składników. Wówczas ryba po grecku smakuję najlepiej 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryba po grecku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 800 g filetów białej ryby
- 400 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 100 g selera
- mały por
- duża cebula
- około 3 szklaki wrzącej wody
- 300 g passaty pomidorowej
- łyżeczka soli
- 3 ziela angielskie oraz 3 liście laurowe
- szklanka bulionu warzywnego (opcjonalnie)
Przyprawy do ryby:
- łyżeczka przyprawy do ryby
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej roślinny
Dobra rada: Opcjonalnie warzywa możemy ugotować z dodatkiem bulionu warzywnego, wówczas ryba po grecku nabierze jeszcze wyraźniejszego smaku.
Przepis na rybę po grecku
- W pierwszej kolejności oczyszczamy lub rozmrażamy ryby i bardzo dokładnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy na kawałki i odkładamy na bok.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
- Podczas gotowania warzyw, rybę obtaczamy w mące wymieszanej z mieszanką przypraw oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy ją partiami na złoty kolor na oleju.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, pora w półplasterki i podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy następnie passatę i pół chochelki wywaru z warzyw. Zanim przelejemy zawartość patelni do warzyw, warzywa należy trochę odcedzić, tak aby zostało mało wody.
- Gorące warzywa przekładamy na usmażoną rybę, najlepiej w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. Następnie przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Smacznego!
Ryba po grecku najlepiej smakuje na następny dzień, dlatego dobrze jest ją przygotować wcześniej, aby warzywa oraz smażona ryba dobrze się „nasiąknęły” smakiem.